Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

nawet się nie oglądaj za bizonami, zeszłe żniwa były pierwszymi liczonymi od hektara- wyszłem na tym bardzo dobrze, jestem zadowolony. u mnie nowe tucano też 400zł/ha kasuje ale tutaj masz wzorowy omłot, nie to co bajzon

no V klasie miałem hvjnie i dosyć chorowite jest

mocno niskie rośnie? ziarno ładne? w jakim typie?

Wczesniej kosil bizon i dominator 88 zobaczymy czy po nh bedzie lepiej i mniej zielono

Opublikowano
3 minuty temu, VonVegans napisał:

Ja jutro koszę Borowika.usluga koszenia za słomę

Uuu, bogato, bizonem to będzie 600zł za hektar🤭😉

Podsumowanie

Class Tucano 320 heder 430 , dużo klinów- komputer pokazał 16,5 ha.

Działki według mojej wiedzy 14,8ha i za tyle zapłacone po 400 za hektar. 

Pszenżyto ok. Pszenica tragedia, upalona. Nie chcę mi się liczyć ale może 5t nie być. A ziarno? Bizon by w kłosie zostawił lub za d*pą wywiał😕

Opublikowano
3 godziny temu, damianos95 napisał:

Czyli jesli mam pole ponad 1km dlugosci i na jednym koncu jest na caly heder i schodzi w klin na koncu pasek 50cm to zawyzy ? 

Ciekaw jestem jak to liczy bo nie lazdy zawsze kosi na caly heder

Zawyzy, bo liczy od ilości przejazdów x szer hedera.   

Opublikowano (edytowane)

U mnie rotondo 6-6.5t. Została jeszcze pszenica, ale przy tej pogodzie to nie wiem kiedy. Ale pszenicy akurat mam mało. Więc jakoś tam się wykosi. 

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano
10 godzin temu, Leszy napisał:

4 klasa to nie lżejsze. ;) 

Ile może ważyć pszenżyto w 7500 litrowym zbiorniku? 

Weź wiadro z miarką nasyp 10l zważ i obliczysz ile masz w tym zbiorniku.

17 godzin temu, Agrest napisał:

Pierwszy kombajnista w j ozimym class mega 204 wziął 350 zł za ha z sieczkarnią

Teraz nowe tucano 400zł za ha z sieczkarnią

To czym nowszy to wieksza cena🙆‍♂️ u nas 300zł za h lub hektar bez sieczkarni. Czyli ceny wiele sie nie zmieniły. 

Opublikowano
michal_19 napisał:

6 godzin temu, hobbysta21 napisał:

Na lżejsze gleby też się nada ?

U mnie lżejsze 4klasy i rotondo nie zawodzi 3 rok pod rząd , ziarno co rok najładniejsze.

Jak plonuje ?

Moje pszenżyto gęstość 68. w zeszłym roku 74 łapało.

Opublikowano (edytowane)

Przy moim nawożeniu na poziomie 120kg N w tym roku zależnie od działki od 6 do 7t, w wode było dobrze zaopatrzone do końca czerwca. Słoik 0,9l ważył 675g. Dla 1l byłoby 750g

Edytowane przez michal_19
  • Like 1
Opublikowano
drobny napisał:

Pszenżyto skoszone

Probus na V-VI 5-6 t

Belcanto na IV 6-7t

Porto IV 6t

te 5-6 klasy to takie prawdziwe czy tylko na papierze? Bo u mnie 6 klasa to piach ze jak głębiej się pług zapusci to żywy piach wylazi .

Opublikowano

U mnie w gminie z VI i V nie ma podatku i jest ONW. Mimo tego i dopłat na wsi VI już prawie nikt nie uprawia. A jak ktoś te VI jednak uprawia to w naprawdę suche lata plon zbiera talerzówką, bo nie ma w ogóle co. Jak byłem u jednego krowiarza i mówię mu, że nie uprawiam VI, a i V niekiedy najchętniej bym porzucił, to on na to że ma tylko V i VI. Spróbowałby te krowy na moich utrzymać.

Opublikowano

@slavvek uprawa V i VI klasy ziemi to już wyższa szkoła jazdy a nie jak tym dopłatowcom się wydaje że zasieje bele co bele jak i zaraz kokosy na tym zrobi. 🤨

Opublikowano

Ja wolę jednak nakłady z VI wpakować w IV i V i lepiej na tym wychodzę. Jak w poglebiu VI jest żywy piach, to 2 tyg bez opadu i upały  sprawia że żal na to wszystko patrzeć, co byś nie zrobił z tą ziemią. Druga sprawa pH. Utrzymać  powyżej 5, to wapna takie ilości, że po 20 latach już byś miał w profilu 50% kamyka wapiennego ;) To są gleby na las, i tak samoczynnie się dzieje ;)