Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, kibix napisał:

Mam na jednej działce avocado,belcanto,meloman i trapero. Avokado musiało być źle zaprawione bo tylko na nim wystąpiła pleśń śniegowa. Najwyższa z pozostałych odmian. Typ mocno żytni. Pewnie skład białek będzie niekorzystny ze względu na mocne podobieństwo do żyta ale to trzeba by było zweryfikować badaniami. Jak nie będziesz z tego paszy robił to liczy się głównie plon. Podatna odmiana na choroby. Plusem jest to że wytworzyła 3 silne pędy. Belcanto wytworzyło średnio 5 pędów z czego odrzuciło 2. Jak będzie plonować podobnie jak pozostałe odmiany to sobie ją zostawię bo pleśń na pewno zjadło trochę plonu.

U mnie też pleśń go zjadła a zaprawiane Kinto Plus było. Co do samego pszenżyta w zeszłym roku miałem je po centrali ale nie byłem w stanie oszacować jego wydajności bo raz że nie pryskałem go na grzyba ani razu miotła mi się władowała dawka azotu to tylko 200 kg saletrosanu 26 na wiosnę kłosów nie miało imponujących a na dokładkę grad mi je zniszczył w połowie czerwca duża cześć kłosów była uszkodzona i połamana i z nich nie było ziaren obstawiam że około 30 procent na pewno zniszczona. W żniwa plon było około 3 tony z 70 arów co daje nieco ponad 4 t z ha (dokładnie 4,2 t). Przeliczając sobie to uznałem że gdyby nie ten grad i te 30 procent zniszczeń dałoby mi prawie 6 t  ha, postanowiłem mu dać szansę w tym roku jeszcze raz dostało konkretną grzybówkę, kizeryt w lutym, dwie dawki azotu 250 saletrzaku wiosną na start i 200 kg saletry w późniejszych dawkach i powiem tyle że grzyb go nie bierze ładne zielone ale kłosy takie jak w zeszłym roku krótkie nie robią wrażenia pomimo takiej troski i nawożenia. W porównaniu do Probusa którego mam pierwszy rok na dużo gorszej ziemi i mniejszym nawożeniu azotem bo tylko 100 kg saletry zamiast 200 kg tak jak avokado kłosy ma mega, grube i długie. Zobaczymy co będzie w żniwa ale Avokado już raczej ostatni rok u mnie chyba że wyjątkowo niepozornie wyglądajace popisze się plonem. Zdjecia mam w galerii możesz sobie luknąć .

Opublikowano
36 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

tylko że Probus ma bardzo drobne ziarno, MTZ na poziomie 30g także słabiutko - tak pisał @Agrest

Dokładnie. Z gigantycznego kłosa na żniwa zostaje cieniutki kłosek,  ale ja widzę w nim potencjał na 10t przy dobrym stanowisku i optymalnej pogodzie.

U mnie w terenie na razie pszenżyta śliczne

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Dokładnie. Z gigantycznego kłosa na żniwa zostaje cieniutki kłosek,  ale ja widzę w nim potencjał na 10t przy dobrym stanowisku i optymalnej pogodzie.

jeszcze 2-3 dni takiej pogody bez deszczu to na slabyszch glebach wszystko uschnie na pniu, mimo zielonych lisci.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

10 t a ty jeszcze narzekasz ? To super a ziarnko to trudno

Opublikowano
17 minut temu, krilan06 napisał:

Może nie w temacie ale jak liczyć ze znajomym zamianę słomy na obornik? On ma sobie sprasować moją słomę a ja odebrać obornik

Ode mnie chciał 5bel 120 słomy za rozrzutnik obornika czarna białostocka. Powiedziałem, że za 2-3 się dogadamy. 

Opublikowano
23 minuty temu, Krzysiukov napisał:

10 t a ty jeszcze narzekasz ? To super a ziarnko to trudno

Czytanie  ----> zrozumienie. 

Odmiana ma potencjał na 10t z ha.

Nie u mnie a ogólnie

Opublikowano
Dnia 20.06.2021 o 18:16, daron64 napisał:

W ostatnich latach siałem kawałkami, dla spróbowania co by najlepiej wyglądało, lubin, grykę, gorczycę, rzodkiew oleista. No i na moje oko najładniej gryka wychodziła. Lubin był w miarę na lżejszych kawałkach, ale na glinie to łyso. Gorczyca taka sobie, rzodkiew miejscami była za***ista, masy od uja, a miejscami słaba. Także nie wiem z czym by tu pokombinować - bo chciałbym coś co jak najmniej potrzebuje dopilnowania. 

A co do owsa gluchego, to jestem załamany - 3lata nie było owsa na działce, w międzyczasie roundup poszedł i liczyłem, że choć trochę liczebność tego gówna się zmniejszy, ale to co się odwala miejscami w pszenżycie to się nie spodziewałem takiej chujni. Najgorzej, że koło domu, gdzie nie miałem owsika do tej pory, to dziś chodziłem po owsie, a tam taka sama sytuacja jak w pszenżycie - miejscami czysciutko, a miejscami place, że sam owsik :/

Dnia 20.06.2021 o 13:28, misio3p napisał:

Łubin lubi lżejsze ziemie , to może bobik , znajomy posiał i nawet ładnie wygląda . A  te nowe rośliny to Ci ładnie rosły w tych samych miejscach co zboże i odwrotnie słabo rosły tam gdzie słabo zboże ?

Co do głuchego nie tak łatwo , w pszenicy jarej idzie go tępić , ale w ozimym teoretycznie nie powinno go być , do tej pory nie było z nim problemów na tych kawałkach co jest w pszenżycie , a w tamtym roku opanował mi kawałek- 1,3 ha pszenżyta nigdy tak nie było . W tym roku spokój tylko że większy kawał może już głuchego mało , 

Co do glifosatu nie pozbędziesz się nim go , chyba że teraz jak pełno jest zanim ziarno wykształci ale znów zboże też zniszczysz , potem nie ma sensu , chyba że ściernisko , ale tak jak mówiłem , zryć po żniwach niech kiełkuje , znów zryć może jeszcze nasiona następne wykiełkują 

Opublikowano

A mi na 2ha wypier.... stokłosę w litere e. Czyli od jednego końca pod jedną miedzą i na końcu pola tak samo...i od chwastu pryskane itp.  Ziarno na siew się nie nadaję A i syf w zbiorniku zapewniony.  Szkoda trochę bo ładne gęste.  Pole mam drugi rok, ale rok temu tego problemu nie było. Był natomiast inny problem.  Rok temu pszenicę mi wypaliło.  Badania  brak fosforu i magnezu. Jak dałem 700kg podlidapu wyglądało ok to teraz to....co za..

Opublikowano (edytowane)

Belcanto na 4a/4b. Na słabszej ziemi już zaczęło wysiadać. Tylko raz skracane (wg mnie trzeba dwa razy). Ogólnie dużo mączniaka, ale to kilka czynników mogło na to wpłynąć: mocznik, za gęsty siew. Przyznam @krilan06 odmiana wysoka, po mimo skracania. Co do plonu to trzeba poczekać do żniw. Materiał siewny brany z centrali.

IMG_20210622_185107.jpg

IMG_20210622_185549.jpg

Edytowane przez Music
Opublikowano

Pytanie na przyszłość, już parę lat pryskam oziminy wiosną -galaper+toto. Galaper świetnie działa, nie ma po nim żadnego chwastu i bardzo tanio wychodzi, ale toto zaczął mi przepuszczać miotłę. I stąd moje pytanko co można dodać do galapera na miotłę, no i żeby to wychodziło w miarę tanio i mieć spokój z miotłą.

Opublikowano
3 minuty temu, krilan06 napisał:

Przede wszystkim pryskaj na chwasty jesienią, a na wiosnę możesz robić poprawkę Galaperem. Na wiosnę miotła może już być za duża i środek nie działa odpowiednio

A kolega czym pryska na jesieni

Opublikowano
13 godzin temu, bartekac7 napisał:

A mi na 2ha wypier.... stokłosę w litere e. Czyli od jednego końca pod jedną miedzą i na końcu pola tak samo...i od chwastu pryskane itp.  Ziarno na siew się nie nadaję A i syf w zbiorniku zapewniony. 

Jak Mówisz jak stokłosa jest to nie odwieje się czy nie doczyści ?? A ogólnie myślałem że do zbiornika tak łatwo nie naleci stokłosy tylko wywieje ...

Pytam bo patrzę że zaraz będę miał sam stokłosę , już gdzieś tam sie czai przy polu , a w okolicy juz widziałem ładną gęstą po miedzach , a i w łanie dość dobrze widoczna jednym , czym to zwalczać ? To idzie jako jednoliściennne ? 

Opublikowano
10 minut temu, sebe1033 napisał:

Jak Mówisz jak stokłosa jest to nie odwieje się czy nie doczyści ?? A ogólnie myślałem że do zbiornika tak łatwo nie naleci stokłosy tylko wywieje ...

Pytam bo patrzę że zaraz będę miał sam stokłosę , już gdzieś tam sie czai przy polu , a w okolicy juz widziałem ładną gęstą po miedzach , a i w łanie dość dobrze widoczna jednym , czym to zwalczać ? To idzie jako jednoliściennne ? 

A cholera nie mam pojęcia   z miłą chęcią  bym Tobie coś doradził A nie wiem.  Pierwszy raz tak mam. Zreszta widzę że po okolicy tez zaczyna wychodzić. k**wa no patrzeć się na to nie mogę. Pewnie odwieje i doczyści,  ale na siew ziarna nie ma co brać. Kiedyś czytałem, że to co dobrze zwalczało stokłosę oczywiście wycofane.

20210621_174733.jpg

20210621_174214.jpg