Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, sebe1033 napisał:

wychodząca z ziemi czy wychodząca ponad łan pszenżyta ? W obu przypadkach nic nie zrobisz już , 

A pomyśl co by było jakbyś zrobił zmianowanie 😄 

Wyszła ponad łan. Na jednym polu niema po huzarze na drugim teraz wyskoczyła, patrzyłem po oprysku było widać że ja bierze ale to chyba tylko przychamowalo troche

Opublikowano

To już nic nie zrobisz , groźna nie jest bo pszenżyto już nie zadusi , chyba że naprawdę gąszcz z miotły , na następne lata pamiętaj pilnować miotły i srodek zmienić bo ten nie bierze , jak dobrze był stosowany 

Opublikowano
18 godzin temu, daron64 napisał:

No ale pomijając kwestie siewnika, to obstawiacie, że te żyto hybrydowe mogłoby być faktycznie najlepsza opcja?

siewnik-zbozowy-nordsten-3m-25-rajek-nie

Moim zdaniem nie będzie to najlepsza opcja. Ze zdjęć co wrzucasz kojarzę, że ziemie masz co najmniej mocne, dość trudne i czasochłonne w uprawie. Jeśli akurat trafi się susza we wrześniu to będzie problem ze wschodami tzn. żyto może nie zdążyć do zimy wytworzyć odpowiedniej liczby rozkrzewień i będzie lipa. Moim zdaniem na tej lepszej ziemi możesz spróbować z pszenicą (na podobnym kwasie siałem hondię i dawała radę, a w internecie na tego typu stanowiska polecają odmianę metronom), a na słabszej ziemi kolejny raz siej pszenżyto. W przypadku tych zbóż masz pewność, że nawet jeśli wchodząc w zimowanie będą za rzadkie to są w stanie wiosną nadrobić zaległości.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, wojt napisał:

Wyszła ponad łan. Na jednym polu niema po huzarze na drugim teraz wyskoczyła, patrzyłem po oprysku było widać że ja bierze ale to chyba tylko przychamowalo troche

Mam to samo po huzarze, nie mogłem popryskać na jesieni, wziąłem huzar ten z plusem, bo pamiętałem, że ten zwykły bez plusa, jak jeszcze Tato pryskał, to zawsze działał, a tu taka niespodzianka, na kilku kawałkach nie ma tego dużo, chociaż jest widoczne, jak się spojrzy na łan, ale na dwóch kawałkach jest masakra, szczęście, że to nieduże działki. Faktycznie widać było, że bierze miotłę, zahamowało ją, nawet pożółkła, częściowo, później jednak "oddało" jej i w ostatnim tygodniu wystrzeliła ponad łan.

Opublikowano
1 godzinę temu, pop129 napisał:

Mam to samo po huzarze, nie mogłem popryskać na jesieni, wziąłem huzar ten z plusem, bo pamiętałem, że ten zwykły bez plusa, jak jeszcze Tato pryskał, to zawsze działał, a tu taka niespodzianka, na kilku kawałkach nie ma tego dużo, chociaż jest widoczne, jak się spojrzy na łan, ale na dwóch kawałkach jest masakra, szczęście, że to nieduże działki. Faktycznie widać było, że bierze miotłę, zahamowało ją, nawet pożółkła, częściowo, później jednak "oddało" jej i w ostatnim tygodniu wystrzeliła ponad łan.

Huzar Activ plus nie podzialal w tym roku kupilem axial komplett pak i braklo.mi na 20 m pola a mialem huzara dorobilem na ten kawalek i teraz pieknie widac jak rosnie miotla i haber a po axialu czysto to samo u znajomegp po huzarze pelno miotly i habra

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, logan3512 napisał:

A avokado ma ktoś ,mam chęć posiać na jesieni

W mojej okolicy niby zalecają. Ja u siebie mam rotondo które potrzebuje dobrej ziemi co.u mnie graniczy z cudem ale z centrali posiane wygląda ładnie. Co sialem resztę swoim rotondo tonjuz wystrzały zyta są. W następnym sezonie sieje rotondo z kwalifikatu co mam, awokado, octavio i szukam Borowika bo tez miałem 2 lata temu i ladnie sypal ale się wyrodzil i już nie sialem dalej.

Opublikowano

Dobrej ziemi? Ktos pisał wyżej, ze rotondo i na gorszej w miarę sypie.  Ja mam 3 klasy. Tyle, że wziąłem ja od sąsiada co miał na płowiźnie A ja posiałem na borowinie. Jak ziarno zmienia ziemię to wygląda jak po centrali. Takie mam wrażenie. 

Opublikowano
6 godzin temu, sebe1033 napisał:

Jak Masz tyle głuchego to daj sobie spokój z owsem na parę lat , ja na jednym kawałku to już długo nie sieje , To co miotłę bierze to i głuchy , tylko że go trzeba później bo cwany jest . W tamtym roku przegapiłem zresztą nie spodziewałem się go  w pszenżycie . Teraz tam mam pszenicę jarą , 

Po żniwach płytko uprawić żeby ładnie głuchy wzeszedł jak go mało to znów zryć , a jak więcej to glifosatem . Zawsze to mniejszy zapas nasion w glebie , 

Miałem pszenżyto po pszenżycie to zależy od kawałka na jednym dobrze rośnie na drugim słabo , a na takim kawałku jak dałeś zdjęcia od lux do chu.. to posiałem żyto normalne , bo właśnie na ten moment w tamtym roku ładnie, a w żniwa przyczepy nie szło zapełnić dwa pasy kombajnem sypało a reszta niewiem wyschło czy ziemia uboga 🤨

Co do żyta po przenżycie raz miałem odwrotnie w 2016 pszenżyto po wyległym życie , to zima mroźna wymarzło pszenżyto a narosło żyta i raz dwa zagłuszyło niedobitki pszenżyta .

NA Twoim miejscu czy może masz już pomyślałbym jeszcze o strączkowych , łubin np , 

W ostatnich latach siałem kawałkami, dla spróbowania co by najlepiej wyglądało, lubin, grykę, gorczycę, rzodkiew oleista. No i na moje oko najładniej gryka wychodziła. Lubin był w miarę na lżejszych kawałkach, ale na glinie to łyso. Gorczyca taka sobie, rzodkiew miejscami była za***ista, masy od uja, a miejscami słaba. Także nie wiem z czym by tu pokombinować - bo chciałbym coś co jak najmniej potrzebuje dopilnowania. 

A co do owsa gluchego, to jestem załamany - 3lata nie było owsa na działce, w międzyczasie roundup poszedł i liczyłem, że choć trochę liczebność tego gówna się zmniejszy, ale to co się odwala miejscami w pszenżycie to się nie spodziewałem takiej chujni. Najgorzej, że koło domu, gdzie nie miałem owsika do tej pory, to dziś chodziłem po owsie, a tam taka sama sytuacja jak w pszenżycie - miejscami czysciutko, a miejscami place, że sam owsik :/

4 godziny temu, misio3p napisał:

Moim zdaniem nie będzie to najlepsza opcja. Ze zdjęć co wrzucasz kojarzę, że ziemie masz co najmniej mocne, dość trudne i czasochłonne w uprawie. Jeśli akurat trafi się susza we wrześniu to będzie problem ze wschodami tzn. żyto może nie zdążyć do zimy wytworzyć odpowiedniej liczby rozkrzewień i będzie lipa. Moim zdaniem na tej lepszej ziemi możesz spróbować z pszenicą (na podobnym kwasie siałem hondię i dawała radę, a w internecie na tego typu stanowiska polecają odmianę metronom), a na słabszej ziemi kolejny raz siej pszenżyto. W przypadku tych zbóż masz pewność, że nawet jeśli wchodząc w zimowanie będą za rzadkie to są w stanie wiosną nadrobić zaległości.

Właśnie często mam problem ze wschodami - sieje prawie zawsze w drugiej połowie września, a do zimy to najczęściej słabo wygląda - rzadziutko. W tym roku to już w ogóle wybitnie. Właśnie bardzo dawno nie było u nas pszenicy i chętnie bym zobaczył jak będzie wychodzić. Ale wtedy na tych słabszych kawałkach to by wyszło miejscami 3rok pod rząd pszenżyto.

2 godziny temu, damianos95 napisał:

Huzar Activ plus nie podzialal w tym roku kupilem axial komplett pak i braklo.mi na 20 m pola a mialem huzara dorobilem na ten kawalek i teraz pieknie widac jak rosnie miotla i haber a po axialu czysto to samo u znajomegp po huzarze pelno miotly i habra

Parę razy używałem axialu i zawsze robił robotę. Bardzo czysto po nim bylo

Opublikowano
1 godzinę temu, bartekac7 napisał:

Dobrej ziemi? Ktos pisał wyżej, ze rotondo i na gorszej w miarę sypie.  Ja mam 3 klasy. Tyle, że wziąłem ja od sąsiada co miał na płowiźnie A ja posiałem na borowinie. Jak ziarno zmienia ziemię to wygląda jak po centrali. Takie mam wrażenie. 

Na plowiznie i borowinie to rodzice pszenicę sieją. U mnie 4b to najlepsza ziemia i o tą mi chodziło z rotondem. Mam na piachu posiane ale szału nie ma. 

Opublikowano (edytowane)

Ja sieje rotondo od 4 lat nigdy mnie nie zawiodło w tamtym roku na V i VI klasie z 1,16/ha oddało 7,4t specjalnie pojechałem zważyć bo nie wierzyłem ile tego namłóciłem

A jak plonuje Salto? mam posiane pierwszy rok i jak narazie wygląda bardzo dobrze

Edytowane przez Y635
Opublikowano

Ja mam Porto drugi rok. W ubiegłym miałem slaby plon bo zasiałem bardzo poźno. Ale w tym roku jest bardzo dobrze nawet zrezygnowałem z nawożenia dolistnego a i tak miejscami mi położylo.

Opublikowano
5 godzin temu, logan3512 napisał:

A avokado ma ktoś ,mam chęć posiać na jesieni

Mam na jednej działce avocado,belcanto,meloman i trapero. Avokado musiało być źle zaprawione bo tylko na nim wystąpiła pleśń śniegowa. Najwyższa z pozostałych odmian. Typ mocno żytni. Pewnie skład białek będzie niekorzystny ze względu na mocne podobieństwo do żyta ale to trzeba by było zweryfikować badaniami. Jak nie będziesz z tego paszy robił to liczy się głównie plon. Podatna odmiana na choroby. Plusem jest to że wytworzyła 3 silne pędy. Belcanto wytworzyło średnio 5 pędów z czego odrzuciło 2. Jak będzie plonować podobnie jak pozostałe odmiany to sobie ją zostawię bo pleśń na pewno zjadło trochę plonu.

• Like 1