Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, silny84 napisał:

Polskie odmiany po zimie wypadły. Krótkowłose, 10-11 pięterek. W tym roku zamówiłem Vivaldi z IGP. 

Te kłosy na zdjęciu majà tylko 11 pięterek?

Dałbym im 15+

Opublikowano
32 minuty temu, silny84 napisał:

Tadeus na V klasie

IMG_20210616_094055.jpg

Silny84 masz Pan silne pszenżyto 💪

Opublikowano

Probus ma imponujące kłosy i mikroskopijne ziarno.

Aż żal patrzeć jak kłos zasycha w trakcie dojrzewania.

Mtn 30g już wiele mówi.

Opublikowano
30 minut temu, GRZES1545 napisał:

😉

U mnie meloman do 16 pieterek ma tam gdzie wymiekł jest trochę rzadsze ale jest ładny w tym roku.

Gringo w lepszych miejscach 16, w słabszych 12-13.

28 minut temu, krilan06 napisał:

Najważniejsze płytko zasiać żeby się rozkrzewiło i na wiosnę odpowiednio skrócić 

Czyli niczym szczególnym od pszenżyta się nie różni, jak rozumiem?

Tylko jeszcze siewnik ustawić na taki mały wysiew, ehh

17 minut temu, GRZES1545 napisał:

Pieterek może mieć mało ale ziarno konkret grube bo kłos widać ładny.

W paru miejscach u siebie tak mam - kłos piękny, a pieterek 11. W innym miejscu pieterek 15, a kłos objętościowo kuźwa połowę mniejszy 

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, daron64 napisał:

Czyli niczym szczególnym od pszenżyta się nie różni, jak rozumiem?

Tylko jeszcze siewnik ustawić na taki mały wysiew, ehh

Ja tam nie wiem jaki Ty masz siewnik

Opublikowano

Ja starego nordstena 2.5m z takich jak na foto poniżej. No i mam dwie wajchy do regulacji zakresu (2pozycje na jednej i dwie na drugiej) no i wajcha, która sobie ustawiam "dawkę" i tu też dwa zakresy (A1-A10/B1-B10). No i jak go kupiłem i jak byl ustawiony, tak nim sieje. Tzn jeśli chodzi o te dwie pierwsze wajchy. Na tym ustawieniu, na którym są to w zbożach wychodzi mi gdzieś okolice niecałych 150minumum, do jakichś 300. Trzeba będzie szukać instrukcji, albo próbować.

No ale pomijając kwestie siewnika, to obstawiacie, że te żyto hybrydowe mogłoby być faktycznie najlepsza opcja?

siewnik-zbozowy-nordsten-3m-25-rajek-nie

Opublikowano

Ok, dzieki.

Ja akurat słomę zostawiam na polu, a trzody nie mam, prawie wszystko idzie na handel.

Jeszcze ewentualnie mogę że 4ha, gdzie lepsza ziemia dać pszenżyto po pszenżycie, a na 6ha wtedy żyto i będzie jakieś porównanie w tym samym roku.

Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

Znajomy mówił, to samo. Dopilnujesz, tzn? Agrotechnika czymś się różni od pszenżyta?

Nie u mnie idzie identyczna jak na pszenżyto. Skracam raz. Fajnie też oddaje na typowych piaskach. Np w tamtym roku miałem 32a na klasie w pół do 7 nie ważyłem ale był pełny zbiornik w NH5050. Rozmawiałem ze znajomym to wyszło mu ponad 6t (ważone na skupie) na 6 klasie 

Opublikowano
Dnia 17.06.2021 o 07:35, wojt napisał:

Czy teraz wychodząca miotła zbożowa dużo redukuje plon? 

wychodząca z ziemi czy wychodząca ponad łan pszenżyta ? W obu przypadkach nic nie zrobisz już , 

19 godzin temu, Uziu92 napisał:

ja mam monokulturę już z 6 lat albo 7 i jak się da dobrze pulpy i trochę nawozu , wody nie zbraknie to nie widzę spadku plonu, kosze pszenicę po rzepakach i wcale lepsza nie jest niż moja w mono. Moim zdaniem te spadki plonu przez monokulturę są przesadzone , największy spadek plonu jest jak się wywali albo miotła wejdzie

A pomyśl co by było jakbyś zrobił zmianowanie 😄 

Opublikowano

Mam problem, mączniak szaleje w dolnych partiach szaleje mączniak, pryskałem na T2 Kierem a on ma średni poziom zwalczania..., czy mogę jeszcze uratować pszenżyto? Dodam że jest w fazie po kwitnięciu. Czym pryskać na T3 i czy jeszcze jest taka moźliwość?

Opublikowano
20 godzin temu, daron64 napisał:

A takie pytanie pany mam - tu gdzie mam teraz pszenzyto, w przyszłym roku miał być owies, ale w ozimine teraz jest tyle głuchego owsa, że aż strach pomyśleć, co by było w owsie. 

Wiem, że monokultura itd, ale te kwestie narazie pomijamy, jeszcze przyszły sezon musi być. Co Waszym zdaniem z tych dwóch zbóż byłoby lepszym pomysłem?

Jak Masz tyle głuchego to daj sobie spokój z owsem na parę lat , ja na jednym kawałku to już długo nie sieje , To co miotłę bierze to i głuchy , tylko że go trzeba później bo cwany jest . W tamtym roku przegapiłem zresztą nie spodziewałem się go  w pszenżycie . Teraz tam mam pszenicę jarą , 

Po żniwach płytko uprawić żeby ładnie głuchy wzeszedł jak go mało to znów zryć , a jak więcej to glifosatem . Zawsze to mniejszy zapas nasion w glebie , 

Ja sieje po pszenżycie , pszenicę jarą szału nie ma , trochę nie bardzo ale zawsze to mniejsze wymagania ma niż ozima, 

Miałem pszenżyto po pszenżycie to zależy od kawałka na jednym dobrze rośnie na drugim słabo , a na takim kawałku jak dałeś zdjęcia od lux do chu.. to posiałem żyto normalne , bo właśnie na ten moment w tamtym roku ładnie, a w żniwa przyczepy nie szło zapełnić dwa pasy kombajnem sypało a reszta niewiem wyschło czy ziemia uboga 🤨

Co do żyta po przenżycie raz miałem odwrotnie w 2016 pszenżyto po wyległym życie , to zima mroźna wymarzło pszenżyto a narosło żyta i raz dwa zagłuszyło niedobitki pszenżyta .

NA Twoim miejscu czy może masz już pomyślałbym jeszcze o strączkowych , łubin np , 

• Thanks 1
Opublikowano

@sebe1033 Ja sieje po pszenżycie , pszenicę jarą szału nie ma , trochę nie bardzo ale zawsze to mniejsze wymagania ma niż ozima, 

Z moich obserwacji to jest odwrotnie. Jara .zeby do brze sypała to naiwyższe wymagania glebowe albo rozkład pogody wyjątkowo korzystny dla niej.

• Like 1
Opublikowano

Ciekawe muszę sprawdzić , już coś tam się przymierzam do ozimej , bo kiedyś była bardzo dawno temu nawet to słabo wychodziła ozima , jara lepiej .

Wiem że ozima lepiej sypie ale zawsze mi się wydawało że wymagania glebowe ma większe ozima niż jara , bo pogodowe to co innego