Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

Z tego co mi opowiadali ludzie to on zawsze tak gospodarzył, czy miał 20 czy 60 lat. Już bliżej do 70 i niczego się nie nauczył przez tyle lat. Jeździł kiedyś w kółku i kołchozie to taki z niego rolnik. Siewy zboz jak nie ma ponad 250kg to w pole nie ma co wyjeżdżać. Posiałem ostatnio niecałe 200kg pszenżyta(żeby kłótni nie było) to się obraził bo miało być tak jak u niego.

Moze namow go na kontrolę polowe pola jego polowa twoja i zobaczy kto ma lepsze plony 

Opublikowano

Stosował ktoś z was azoplon na pszenżyto ozime ? W tamtym roku dawałem na owies i dość fajnie wyglądało .Mam zamiar zrobić mieszankę (pak z syngenty+prokarb Modus + CCC  i wlasnje jakaś odżywka)

Opublikowano
15 minut temu, Mariusz2903 napisał:

piękne którego siane obstawiam 1 pażdziernik jaka odmiana i co pod korzeń poszło ?

Siane 18 albo 19 września,odmiana rotondo a pod korzeń po 100kg saletrzaku i mocznika, pole ma hektar.

Opublikowano (edytowane)

Wraca chyba do życia 

Siane ostatnia środa września. 

Powiat miński gdzieś 2 tygodnie temu poszło n1 Saletra w ilości 220 kg na ha. Sypać juz n2  co? I w jakiej dawce

1616945060786-416878836.jpg

1616945089625-479806685.jpg

Edytowane przez PAN88
Opublikowano
44 minuty temu, PAN88 napisał:

Wraca chyba do życia 

Siane ostatnia środa września. 

Powiat miński gdzieś 2 tygodnie temu poszło n1 Saletra w ilości 220 kg na ha. Sypać juz n2  co? I w jakiej dawce

1616945060786-416878836.jpg

1616945089625-479806685.jpg

N 2 daję się w fazie strzelania w źdźbło ja szykuję 200 kg mocznika ale tylko dlatego że kupiłem go na jesieni po 136 zł za metr a tak to saletra na 2 dawkę 200 kg na ha 

2 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Siane 18 albo 19 września,odmiana rotondo a pod korzeń po 100kg saletrzaku i mocznika, pole ma hektar.

wydaje się później siane tyle azotu dałeś na jesieni ?

Opublikowano
11 minut temu, Mariusz2903 napisał:

wydaje się później siane tyle azotu dałeś na jesieni ?

Kurde pomieszało mi sie😀zazwyczaj worek saletrzaku i dwa mocznika,czyli 100kg wszystkiego 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Mariusz2903 napisał:

bez PK ?

Bez, to szkoła teścia,u niego tylko te dwa nawozy istnieją bo nie są drogie. I pewnie tylko dlatego,on się nie zna na składzie,kiedyś się mnie pytał conile czego ma,a przecież on tyle lat gospodarzy i nie wie 

Edytowane przez Belaruss820
Dodanie
Opublikowano
3 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Na jesieni nie daje się azotu , jedynie tyle co jest w wieloskładnikowym , bo i po co aż takie dawki ? A z teścia się śmiałeś ... 

Koledzy jesienią dajecie azot czy nie ?

PS , @Belaruss820 Co się dziwisz teściowi że się nie dogadujecie jak Ty obcy człowiek dla niego 😀, tak popatrzeć po wsiach a może i po mieście-przedsiębiorstwa to ciężko znaleźć żeby właściciel przepisał gospodarstwo (czy firmę ) na zięcia z żoną/córką , prędzej na samą córkę ,

• Like 1
Opublikowano
45 minut temu, sebe1033 napisał:

Na jesieni nie daje się azotu , jedynie tyle co jest w wieloskładnikowym , bo i po co aż takie dawki ? A z teścia się śmiałeś ... 

Koledzy jesienią dajecie azot czy nie ?

PS , @Belaruss820 Co się dziwisz teściowi że się nie dogadujecie jak Ty obcy człowiek dla niego 😀, tak popatrzeć po wsiach a może i po mieście-przedsiębiorstwa to ciężko znaleźć żeby właściciel przepisał gospodarstwo (czy firmę ) na zięcia z żoną/córką , prędzej na samą córkę ,

Co miałeś na myśli że sie śmiałem? Że nie zna podstaw rolnictwa? To co ja powiem to i tak zawsze będzie źle.Nie ja decyduje jaki nawoz kupuje teść i co chce sypac. Gdybym ja decydował to inaczej by to wszystko wyglądało. Z tego co mi wiadomo to mocznika chyba nie można mieszać z saletrzakiem a on sypał zawsze razem w lejka. Nie odzywam się w tej kwestii co chce posiać,robię tak jak jest bo tu nic dużego na tych polach się nie wykombinuje. Gospo przepisane na żonę jeszcze dużo lat przed.ślubem a on dalej chce zarządzać. Planuję do roboty iść po zasiewach i wtedy zmieni zdanie o gospodarzeniu.

Opublikowano

Obejrzałem dzisiaj wszystkie pola i na tą chwilę najsłabszy w kolejności jest Meloman , Rotondo , Belcanto , natomiast Tadeus rewelacja z praktycznie najsłabszego zrobił się najładniejszy , pędy to chyba 4 razy grubsze jak w pozostałych !!!! 😁 

IMG_20210328_171821.jpg

IMG_20210328_171855.jpg

Opublikowano

Nic złego nie mam na myśli . Ale azotu na jesieni nie trzeba dużo no chyba że jak wyżej kolega na rozkład słomy -nie pomyślałem .Potrzeba fosforu i potasu . 

A nawozy czemu nie mieszać nie pogryzą się takie N P czy K . Problem to wysiew równomierny i rozmieszanie. Co innego wapno to tak nie łączyć z żadnymi nawozami sztucznymi czy naturalnymi.

A to jednak naprawdę Ty obcy dla teścia ale rozejrzyj się który to zaakceptował teść zięcia by mu gospodarstwo oddać . Są przypadki ostateczne ja znam jeden gdzie teściu w wieku 70 lat się złamał .  A tak to albo na syna albo na sprzedaż .

Pomijając charakter bo są synowie co się słuchają ojców ... a nie mają własnego zdania

Opublikowano
1 godzinę temu, BartekMachnio napisał:

Haloo :)

Helou :) A piszą coś tam o łamliwości i podstawie źdźbła? Jak nie, to nie bardzo.