Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, deSilva napisał:

Zwłaszcza jak chodzą i granul szukają, :P 330 kg to powinno być gęsto tego, a za rozsiewaczem przy tej szerokości i prędkości jedna smuga, a tam tego nie widać, chyba że ja już niedowidzę.   :D 

Toć mówili że nawóz w kolorze gleby i ciężko zauważyć 😁

• Haha 2
Opublikowano
3 godziny temu, krilan06 napisał:

Może i po 550 ale mówią że taniej nawozy kupili, tak jakby ktoś kto przetrzymał zboże nie mógł też kupić po dobrej cenie nawozu

trzymajac pszenicę do przełomu październik/listopad za jej tonę brałem tone saletry

Opublikowano

Z tą saletrą to nie wiem czy dobry pomysł - ma być jeszcze zimno, ja mam przygotowany saletrosan i chciałem rozsiać teraz jakoś na przymrozku. Czekam jeszcze z 2-3 dni i będę obserwował prognozy pogody, niektórzy zapowiadają jeszcze powrot "bestii ze wschodu"

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, krilan06 napisał:

Z tą saletrą to nie wiem czy dobry pomysł - ma być jeszcze zimno, ja mam przygotowany saletrosan i chciałem rozsiać teraz jakoś na przymrozku. Czekam jeszcze z 2-3 dni i będę obserwował prognozy pogody, niektórzy zapowiadają jeszcze powrot "bestii ze wschodu"

A co Ci da obserowanie pogody, bedziesz czekal do kwietnia?

Przeciez azot i tak odrazu nie zacznie dzialac, potrzeba wody do przemieszczenia sie w strefe korzeniowa Na dodateek zimno wiec i pobieranie male by bylo

Opublikowano

Czy ja piszę że będę czekał do kwietnia? W zeszłym roku pierwsza dawka wysiana 2.marca, teraz póki co wiosny u mnie nie widzę. A poza tym pod prawie wszystkie oziminy szło 30t/ha obornika także myślę że coś tam azotu jest w glebie

Opublikowano
28 minut temu, Bartoszek_xd napisał:

kizeryt stosujecie w pszenżycie? Saletrosan 26 czy 30 na zboża i na łaki np?

Ja daję kizeryt od 4 lat , co roku po 100kg/ha na wszystkie orne w gospodarstwie. Robotę robi szczególnie na glebach słabo nawożonych wcześniej.

Opublikowano
2 minuty temu, karolr2 napisał:

Siał ktoś azot w lubelskim okolice Łukowa? Tera jest -6 u mnie i myślę że dalo by rade rozsiać. 

Moj sąsiad w sobotę siał, ja może w środę coś dam chyba że prognoza zimę mocną pokaże to zaczekam.

Opublikowano
karolr2 napisał:

Siał ktoś azot w lubelskim okolice Łukowa? Tera jest -6 u mnie i myślę że dalo by rade rozsiać. 

NPK NA łąki i pod jare posiane, na pszenżyta nam czy da radę wjechać w sobotę, po wierzyli skorupka zmarźnięta A dalej błoto, narazie to na rzepak sieją, w oziminy się nikt nie wyrywa.

Opublikowano

Ja miałem dzisiaj kizeryt i jutro po większym mrozie saletrę. Ale wczoraj po południu do***o śniegiem, że zboża przykryte. Jak dziś trochę w dzień nie stopnieje, to i jutro nie wiem czy wjadę.

Opublikowano
2 godziny temu, karolr2 napisał:

Siałem w środę i w sobotę, na słabszych glebach ładnie przeszedłem po wierzchu, na lepszych i gdzie podglebie gliniaste zapadałem się no i się wycofałem -3*C było wtedy.

Opublikowano

W łódzkim będę atakować jutro i po jutrze , mają być fajne przymrozki do -6 więc na ciężkiej glebie wjadę , w sobotę byki -5 i elegancko kizeryt rozsiany