Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Tak auto było na niego i wypuścili wartość taką na ile było ubezpieczone.  Była to wartość rynkowa.  Nie ubezpieczą auta wartego 20000 na np. 30000. Mają swoje tabelę i cennik. 

Co do pracy w Niedzielę,  nie wiem jak u was ale u nas ks. Proboszcz udzielił dyspensy na na pracę w Niedzielę związaną ze żniwami.

Ja to nigdy nie rozumiałem tego fenomenu. Jak ktoś może Ci bronić pracować w niedzielę albo udzielić zgody? 

Siał ktoś w tym roku trismart? Jak wam sypało?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Zależy ile to  Auto miało lat jak ma 8 lat to już złom wedle ubezpieczyciela  bo auto ma prawo poruszać się 10 lat prawnie .

Pokaż mi przepis że auta powyżej 10lat poruszają się bezprawnie?  

Pierwszy raz słyszę że prawnie poruszają się auto do 10lat.. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano

Kurła to ja już bym swoje na złom musiał oddać jakby to tak funkcjonowało...

Opublikowano

Myślę, że ja jeszcze swoim cudakiem też trochę pojeżdżę, ruda go specjalnie nie bierze, kilometrów robi tyle co kot napłakał.

Opublikowano
22 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Kurła to ja już bym swoje na złom musiał oddać jakby to tak funkcjonowało...

Polska zbiera wszystkie samochody z Europy .

Jaka by w Polsce zostały wprowadzone normy jak na zachodzie nikt by nie jeździł samochodem średni wiek samochodu w Polsce jest 15 lat .

Holandia: Od 1 stycznia 2020 r. starym dieslem tam nie wjedziesz. I wzrasta podatek .

https://polonia.nl/2019/12/06/holandia-starym-dieslem-nie-wjedziesz/

Kto wie czy i u nas nie poczynią takich kroków .

Opublikowano

Mam na gaz.

To wtedy już tylko rower zostaje, piechotą albo ciągnikiem... I u nas coś podobnego prędzej czy później zrobią, potrzeba pieniędzy na wszelkie "plusy" to muszą kombinować nad nowymi podatkami.

Opublikowano (edytowane)

Na gaz też mam i na stacji kontroli już do groma nie przechodzi samochodów testów bo w rurę wydechową czujnik i kontrola spalin czy to ropniak  czy benzyniak , na gaz nie sprawdza tylko aby była ważna legalizacja butli .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Jeśli tylko będzie możliwość to kolejne też w gazie kupię. Cóż zrobić, nie stać człowieka i nigdy nie będzie na jakieś hybrydy, elektryczne czy nówkę z salonu.

Opublikowano (edytowane)

I to wystarczy jak nie wjedzie się do miasta ropniakiem i benzyniakiem ale Policja będzie miała czujniki i wyłapią i kasy będzie ful wypas bo już łapią a ile dowodów zabierają . Takie akcje  robione w całym kraju .

W większości przypadków kontrole kończą się zatrzymaniem dowodów rejestracyjnych, ponieważ samochody są niesprawne. To najlepiej pokazuje, jak wielka jest skala problemu .

ITD i policja kontrolują auta na mobilnej stacji diagnostycznej .

https://nowiny24.pl/itd-i-policja-kontroluja-auta-na-mobilnej-stacji-diagnostycznej-za-12-mln-zl-zdjecia/ar/c4-14115731

Będziemy siali pszenżyto na Mandaty .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, daron64 napisał:

Trochę porobiłem i zaraz jadę na chatę chyba.

Jechałem jechałem i się nie zesrałem.

A kto pisał, że będę coś akurat dzisiaj uprawiał? Miałem robić talerzowke, bo po połowie tygodnia zapowiadają deszcz. I wtedy wypadałoby wjechac w pole.

Mi się zdaje, że ludziom zaczyna odpierdala z wpieprzaniem się w cudze życie.

No to na bank przez to. Dziwne, że trądu nie dostał.

Nie wiem jak u was, ale u mnie kombajny chodzą, sklepy pootwierane, sąsiad coś przy kombajnie dłubie, ja lepilem kadzie na wodę, bo matka musiala wiadrami nosić. Nic nie urwałem, nie zesrałem się. Mało tego, jutro niedziela, a ja też pracuje. Chyba powiem dla planisty, że muszę mieć niedziele i święta wolne, bo się że mnie na forum śmieją.

Swoją drogą koszenie jest dla Was ok? A czym to się różni od innej pracy? Nie widziałem żeby zapowiadali jakieś długotrwałe załamanie pogody?  

Się nie unoś, mam to w sumie gdzieś czy Ty pracujesz czy nie w święta, chcesz posłuchaj, nie to nie, że nic nie zyskasz taką pracą w niedzielę. Trochę żyję na tym świecie, widziałem już pracusiów niedzielnych i widziałem też jaki się ostał efekt tych prac. Czyli wielkie gó*no.

Edytowane przez Sean
Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

Tak auto było na niego i wypuścili wartość taką na ile było ubezpieczone.  Była to wartość rynkowa.  Nie ubezpieczą auta wartego 20000 na np. 30000. Mają swoje tabelę i cennik. 

Pewnie inaczej jest przy OC sprawcy a inaczej przy AC , u mnie jak wspomniałem 6000 zł wyszło za naprawę gdzie auto warte ok 10000 zł , to rzeczywiście taniej odkupić-wypłacić całe odszkodowanie za samochód ile w umowie jak dopłacać do naprawy , a przy odkupieniu auta zawsze mogą sprzedać i być na plusie .

Tak miałem bo zamiast dać 6000 zł na naprawę dałem 800 zł na używane drzwi i poprostowanie delikatne słupka , a za rok i tak sprzedałem za niższą cenę ale i tak z 2000 zł lepiej wyszło z odszkodowaniem .

A z tymi nowymi autami to nie chodzi o to że podatków trzeba tzn jakieś opłaty od nowych dla właściciela . Tylko o to by nowe robić to napedza gospodarkę bo tak nowy samochód to ktoś to musi wyprodukować -fabryki im też jakieś części dostawcy , potem diler sprzedać i tak to się kręci no i nowy właściciel musi zarobić na to auto . 

A stare jak ktoś ma to co dobry mechanik i cały biznes , kupi trochę części 

Opublikowano

Tak bardziej w temacie - jaka gestosc Wam wychodzi? Wziąłem sobie tak domowymi sposobami zmierzyłem i wyszła tragedia. Poczekam jeszcze parę dni, grzebane głębiej i zobaczę co na skupie wyjdzie.

Opublikowano (edytowane)

U mnie ciut lepiej jak ubiegły rok.

Wychodzi około 700kg/m³

Pszenica żenada kolejny rok około 730, jęczmień jary 650

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)

Wystarczy litrowy pojemnik nabrać zboża pszenicy czy pszenżyta , zgarnąć po wierzchu żeby było równo wsypać  do woreczka i zważyć i masz gęstość .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
24 minuty temu, pawelol111 napisał:

Tragedia jak u większosci. Typ żytni dał ciała.

Ale właśnie nie typ żytni.

24 minuty temu, Agrest napisał:

Wychodzi około 700kg/m³

U mnie w tamtym roku chyba 78, a owies 52, muszę popatrzeć na fakturę. Za to w tym wychodzi mi ~64 :/ Wyjaśnię tamtym roku miał koło 60, to na skupie mocno kręcili nosem.

@galan99

Wiem jak się mierzy gestosc. Napisałem, że mierzyłem domowym sposobem

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, daron64 napisał:

Tak bardziej w temacie - jaka gestosc Wam wychodzi? Wziąłem sobie tak domowymi sposobami zmierzyłem i wyszła tragedia. Poczekam jeszcze parę dni, grzebane głębiej i zobaczę co na skupie wyjdzie.

Meloman wyszedł 700

45 minut temu, Agrest napisał:

Wychodzi około 700kg/m³

Mój tyle samo 😉

A pszenica będę wiedział po weekendzie, ale widzę że ciężka będzie 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

Pany wiem że temat był piłowany mase czasu, ale jedno pytanie. Pszen po ziemniakach, wiosną stówa soli potasowej i ok a pszen po pszen polifoska przed siewem czy wiosną, zawsze siałem wiosną a w tym roku myślałem przed siewem. Co wy na to?