Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chłopie dziś święto leż z jajkami, bo znów co urwiesz i powiesz że pech 

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, daron64 napisał:

Dobra, po nocy mi przeszło :) Najważniejsze, że skoszone (prawie), trzeba jechać robić talerzowke i uprawiać pod kolejne pszenzyto :)

jedź, jedź, tylko sie nie ze...aj. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Nie no jeszcze zbiór zboża, ale jakieś uprawy? masakra. Ludziom normalnie zaczyna odpier*alać po tym roku i myślą że teraz już co roku tak zboża będą sypać, tylko trzeba ryć jak kret święto czy niedziela.   xD

Edytowane przez Sean
Opublikowano
13 godzin temu, daron64 napisał:

Właśnie się zastanawiałem, czy ot tak mogę pójść do ASO z tym? Jak to w ogóle wtedy wygląda. Narazie chyba się odwołam. 

poszukaj rzeczoznawcy niech wystawi Ci swój kosztorys i dopiero odwołanie . I tu zależy od firmy albo się zgodzą i już albo nie i zostaje sprawa sądowa .

Miałem podobnie dziadek przywalił na drodze w drzwi tylne lewe i lekko słupek  , jego likwidator od OC wycenił na 2000 zł , pojechaliśmy do warsztatu zapomnij że sterczy , no to do drugiego i pokierowali do rzeczoznawcy który wycenił na 6000 zł 🤪 . Z OC sami wysłali te 2000 zł na więcej się nie zgodzili , sprawa do sądu (rzeczoznawca miał "swojego" adwokata)  sprawa ciągła się przez pół roku a może i rok (a raptem dwie rozprawy) i przyznali resztę odszkodowania . Coś tam kosztowało to ale warto było . Ale adwokat twierdził że mają okresy co bez sądu się zgadzają ale to wtedy jak nie mają (ci z ubezpieczeń ) akurat wolnego adwokata swojego .

A z AC od ciągnika było szybciej rozprułem zbiornik od paliwa przyznali 1500 zł , kupiłem nowy za 3000 zł i im fakturę przesłałem to dosłali drugie 1500zł 

A jak dasz obojętnie do jakiego zakładu naprawczego to dostaniesz fakturę po naprawie i wtedy muszą zapłacić za całość , tylko kwestia taka że samochodu nie dostaniesz pewnie dopóki nie zapłacisz za naprawę 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Dobra, po nocy mi przeszło :) Najważniejsze, że skoszone (prawie), trzeba jechać robić talerzowke i uprawiać pod kolejne pszenzyto :)

Mój sąsiad też robił w roczne święta a teraz chopy jeszcze 50tki nie ma już ledwo nogi ciąga. Tak to jest dorabianie się świętami. 

• Like 1
Opublikowano

I wierzysz w to, że akurat tą pracą w święta się "doprawił"?

Opublikowano
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

Chłopie dziś święto leż z jajkami, bo znów co urwiesz i powiesz że pech 

Trochę porobiłem i zaraz jadę na chatę chyba.

2 godziny temu, pafnucy napisał:

jedź, jedź, tylko sie nie ze...aj. 

Jechałem jechałem i się nie zesrałem.

2 godziny temu, Sean napisał:

Nie no jeszcze zbiór zboża, ale jakieś uprawy? masakra. Ludziom normalnie zaczyna odpier*alać po tym roku i myślą że teraz już co roku tak zboża będą sypać, tylko trzeba ryć jak kret święto czy niedziela.   xD

A kto pisał, że będę coś akurat dzisiaj uprawiał? Miałem robić talerzowke, bo po połowie tygodnia zapowiadają deszcz. I wtedy wypadałoby wjechac w pole.

Mi się zdaje, że ludziom zaczyna odpierdala z wpieprzaniem się w cudze życie.

1 godzinę temu, artek27 napisał:

Mój sąsiad też robił w roczne święta a teraz chopy jeszcze 50tki nie ma już ledwo nogi ciąga. Tak to jest dorabianie się świętami. 

No to na bank przez to. Dziwne, że trądu nie dostał.

Nie wiem jak u was, ale u mnie kombajny chodzą, sklepy pootwierane, sąsiad coś przy kombajnie dłubie, ja lepilem kadzie na wodę, bo matka musiala wiadrami nosić. Nic nie urwałem, nie zesrałem się. Mało tego, jutro niedziela, a ja też pracuje. Chyba powiem dla planisty, że muszę mieć niedziele i święta wolne, bo się że mnie na forum śmieją.

Swoją drogą koszenie jest dla Was ok? A czym to się różni od innej pracy? Nie widziałem żeby zapowiadali jakieś długotrwałe załamanie pogody?  

Opublikowano
39 minut temu, daron64 napisał:

Trochę porobiłem i zaraz jadę na chatę chyba.

Jechałem jechałem i się nie zesrałem.

A kto pisał, że będę coś akurat dzisiaj uprawiał? Miałem robić talerzowke, bo po połowie tygodnia zapowiadają deszcz. I wtedy wypadałoby wjechac w pole.

Mi się zdaje, że ludziom zaczyna odpierdala z wpieprzaniem się w cudze życie.

No to na bank przez to. Dziwne, że trądu nie dostał.

Nie wiem jak u was, ale u mnie kombajny chodzą, sklepy pootwierane, sąsiad coś przy kombajnie dłubie, ja lepilem kadzie na wodę, bo matka musiala wiadrami nosić. Nic nie urwałem, nie zesrałem się. Mało tego, jutro niedziela, a ja też pracuje. Chyba powiem dla planisty, że muszę mieć niedziele i święta wolne, bo się że mnie na forum śmieją.

Swoją drogą koszenie jest dla Was ok? A czym to się różni od innej pracy? Nie widziałem żeby zapowiadali jakieś długotrwałe załamanie pogody?  

Żebyś się nie zdziwił jeszcze. Jak to się mówi Pan Bóg jest rychliwy ale sprawiedliwy. 

W niedzielę robić to jeszcze jak Cię mogę ale w roczne święto to już przesada. 

Opublikowano
3 godziny temu, sebe1033 napisał:

A z AC od ciągnika było szybciej rozprułem zbiornik od paliwa przyznali 1500 zł , kupiłem nowy za 3000 zł i im fakturę przesłałem to dosłali drugie 1500zł 

U szwagra z AC było trochę inaczej. Rzeczoznawca wycenił szkodę na 3000. A zakład lakierniczy wycenił koszty naprawy na 7000zl. Więc zakład ubezpieczeń uznał szkodę całkowitą i zabrał wrak auta i wypłacił całą sumę ubezpieczenia ubezpieczony był na 20000. I tyle dostał. 

Opublikowano
49 minut temu, artek27 napisał:

A co jest w tym złego że napisałem rychliwy? 

Bo chodziło Ci chyba o nierychliwy. 

40 minut temu, Belaruss820 napisał:

U mnie na wsi ryk Bizona słychać

Ja ostatecznie tylko te kadzie zrobiłem, teraz dla jałówek zaciągnąłem wanienkę na pole. Jeszcze do beczki napuszczam wodę, wywiozę na pole i chyba fajrant.

Opublikowano

Czy pszenżyto orinoko lub rotondo nada się na klasę 4b i 5? Lub polecacie jakąś inną niską odmiane? Borowik i trapero odpada bo wysokie a na słomie mi nie zależy.

Opublikowano
37 minut temu, 6465 napisał:

U szwagra z AC było trochę inaczej. Rzeczoznawca wycenił szkodę na 3000. A zakład lakierniczy wycenił koszty naprawy na 7000zl. Więc zakład ubezpieczeń uznał szkodę całkowitą i zabrał wrak auta i wypłacił całą sumę ubezpieczenia ubezpieczony był na 20000. I tyle dostał. 

Dziwne że zabrali a auto to na niego było czy na kogoś innego -bank leasing ?? Przy tej szkodzie co miałem tylko że fakt ktoś mi zrobił już nie dużo brakowało do wartości auta z 2-4 tyś zł , to jakby była szkoda całkowita to więcej nie wypłacają jak warte auto . 

3 godziny temu, artek27 napisał:

Mój sąsiad też robił w roczne święta a teraz chopy jeszcze 50tki nie ma już ledwo nogi ciąga. Tak to jest dorabianie się świętami

3 godziny temu, Rolnik200598 napisał:

I wierzysz w to, że akurat tą pracą w święta się "doprawił"?

A czemu nie jak ktoś robi 7 dni w tygodniu jeszcze po 10 godz dziennie to ile przepracuje ? Co innego jakby w święta robili a w dzień "normalny" świętowali 

2 godziny temu, daron64 napisał:

Swoją drogą koszenie jest dla Was ok? A czym to się różni od innej pracy?

No bo niedziela i święta ma być wolne od pracy (mam krowy to się nie da nie nakarmić i nie doić ) Koszenie albo zbiór siana jak konieczny to tak , a tak to nie robię jak nie muszę , może za to masz tyle pecha , kiedyś też jak w niedziele się coś robiło to jakieś awarie się zdarzały , ot jedna co zapamiętałem bo chciałem przyśpieszyć to w niedzielę zaczełem sianokiszonkę zwozić i po 3 kursie całe koło mokre przednie- uszczelniacz puścił , cały następny dzień dolewałem oleju , pod koniec przestał cieknąć i już nie ciekło o dziwo przez pół roku ... wyciek się pojawił na jesieni znów 

Opublikowano

Ale ja wszystkie awarie miałem nie w niedzielę. W żniwa to nawet przed świętem wszystko. Rozumiem, że to ta nierychliwosc się objawiła i to kara za jakąś pracę w niedzielę z przeszłości?

A kiedy koszenie, czy zbiór jest konieczny? Kto o tym decyduje? Jak dziś kosze, a jutro zapowiadają opady, to rozumiem że konieczny. A jak kosze dzis, na jutro pogoda, a pojutrze deszcz. Koszenia mam na jeden dzień. To koszenie dziś jest konieczne, czy nie, bo mam jutro jeszcze dzień przecież? 

Ja rozumiem, że ktoś nie pracuje w niedzielę, nie pracuje w święta. Ale teksty typu "jedz jedz tylko się nie zesraj"? I zawsze jest to samo, gdzie pojawia się temat polityki, religii, zabobonów - każdy chciałby drugiemu narzucic swoje racje.

A może np jestem niewierzący? To też mam nie pracować? Ok prawa większości, bo może sąsiad chciałby odpocząć, a ja hałasuje. A jak sąsiad pracuje tez to co wtedy?

Marzyłoby mi się, żeby ludzie bardziej pilnowali swoich spraw i szanowali poglądy innych.

• Like 2
Opublikowano
14 minut temu, daron64 napisał:

A może np jestem niewierzący? To też mam nie pracować? Ok prawa większości, bo może sąsiad chciałby odpocząć, a ja hałasuje. A jak sąsiad pracuje tez to co wtedy?

To wtedy możesz ba musisz 🤣 , jeśli o mnie chodzi to nic nie narzucam jak i nie chcę by mi narzucano . Mówię o sobie , co do wyboru masz wybór właśnie -robić czy nie . A co do koszenia jak terminy gonią -dojrzałe pogoda nie pewna , czy czasu brak to wiadomo . A przypomniało mi się że "Niedzielna praca się w gó.. obraca" . Akurat u mnie to się sprawdza bo jak mi brakło tygodnia to sobie czasem robiłem coś w niedzielę i często w niedzielę czy poniedziałek miałem dodatkową robotę bo coś się zepsuło 😬 i koniecznie trzeba zrobić -efekt nic nie odpocząłem a i roboty doszło . 

Problem to będzie jak Ty niewierzącą a raczej wierzący w coś innego (bez kontekstów) i sąsiad w niedziele odpoczywa a Ty pracujesz i mu przeszkadzasz , a znów Ty w środę odpoczywasz a sąsiad Ci przeszkadza bo on pracuje 😃

Opublikowano
1 godzinę temu, tom1989 napisał:

Czy pszenżyto orinoko lub rotondo nada się na klasę 4b i 5? Lub polecacie jakąś inną niską odmiane? Borowik i trapero odpada bo wysokie a na słomie mi nie zależy.

Miałem na 4kl.  rotondo i nawet nawet ale wtedy rok w miarę mokry był to i plon ok, teraz miałem Dinaro i plon około 7-8t z ha

Opublikowano
1 godzinę temu, sebe1033 napisał:

Dziwne że zabrali a auto to na niego było czy na kogoś innego -bank leasing ?? Przy tej szkodzie co miałem tylko że fakt ktoś mi zrobił już nie dużo brakowało do wartości auta z 2-4 tyś zł , to jakby była szkoda całkowita to więcej nie wypłacają jak warte auto . 

Tak auto było na niego i wypuścili wartość taką na ile było ubezpieczone.  Była to wartość rynkowa.  Nie ubezpieczą auta wartego 20000 na np. 30000. Mają swoje tabelę i cennik. 

Co do pracy w Niedzielę,  nie wiem jak u was ale u nas ks. Proboszcz udzielił dyspensy na na pracę w Niedzielę związaną ze żniwami.