Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pszenżyto Probus. Kłos zapowiada się niby pięknie bo 17 pięterek, ale 2-3 od dołu już zredukowane według mnie.

Raczej susza bo azotu ma opór co po deszczach się uwidoczniło.

20200508_153001.jpg

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Pszenżyto Probus. Kłos zapowiada się niby pięknie bo 17 pięterek, ale 2-3 od dołu już zredukowane według mnie.

Raczej susza bo azotu ma opór co po deszczach się uwidoczniło.

20200508_153001.jpg

A w żniwa będzie komu więcej sypneło a każdy teraz gada o suszy 😀😁😂

Opublikowano

U mnie pszenzyto zaczyna sie klosic miejscami.

P.S

W tej fazie jest cos jeszcze bezpiecznego na chabra ? Mam jeden kawalek 2ha pszenzyto z zytem. Dopadl je w tym roku robak. Miejscami przesiewane mieszanka jara, miejscami zostawione i tam gdzie bardziej lyso bylo to chaber juz zaczyna kwitnac, lacznie moze z 20 ar najgorzej jest.

Zrobie cos z tym jeszcze czy niema szans ? Moze i nie jest tego duzo, ale za rok tam pewnie bede mial niezly meksyk.

Opublikowano

To chyba najbezpieczniejsza substancja na pozne zabiegi, 2 dni temu pryskalem j jary po sasiedzku z ozimym, jedna dysza buszowala w ozimym, wyrosniete habry lezaly po 2 godz a jeczmien dalej klosi sie bez roznicy, akurat to byla mieszanka 0,4 galaper 20g galmet.

• Thanks 1
Opublikowano

Damnica pospolita - na co jest wrażliwa?

Widzę w tym roku poważny problem z tym chwastem. Ogólnie pola czyste a trafiają się place gdzie zakwitła i wystawia nos powyżej pszenżyta.

Tolurex i diflufenikan jej nie wzięły.

Tribenuron podoła? Choć ten rok jej raczej odpuszczę bo flagowy już się pokazał,  deszczu spadło mało i na horyzoncie go brak. 

Opublikowano

Czyli na przyszłość trzeba pamiętać o ewentualnej poprawce wczesną wiosną, teraz te środki nie wskazane.

Opublikowano

No właśnie słyszy się o spadku plonu i pogorszeniu jakości. 

Do tego kiedyś nie było tak skrajnych warunków stresowych jak obecnie. Susza, chłody czy za chwilę upały.

Opublikowano

Pszenżyto Belcanto siew 80kg drugi Meloman siew 130kg stan na dziś ale ruszyło 😊

IMG_20200509_183951.jpg

IMG_20200509_182637.jpg

i jeszcze pszenżyto jare Mamut siew 130 kg 6 marzec już 4-5 pędów😃

1.jpg

2.jpg

Opublikowano

sluchajcie a jak mam słabe pszenzyto na jednym polu , siane po kukurydzy na ziarno siane w połowie pazdziernika , dostalo saletry w 2 dawkach okolo 500 kg a i tak słabo rosnie ,wiadomo przyczyna jest susza ale czym mozna je troche podgonic ? bo tam gdzie mokrzej to nawet ładnie patrzy a gdzie suchszy teren to słabiutkie ? jakies odzywki czy asahi dac ? 

Opublikowano

teoretycznie azotu ma duzo , a mocznika to ile dawac na ha jakby co i siarczan magnezu tez ? 

czy lepsze bedize asahi ? a moze jakies aminokwasy z firmy green ? bo na rzepak aminokwasy stosowałem ktory popekał

Opublikowano

tez pozniej siane to nie bedzie sie klosic pewnie jeszcze , teraz zaczelo u mnie padac ale ma tylko jeszcze w nocy popadac i pozniej juz pogoda wiec tego deszczu mało jest strasznie u nas mazowsze , 

Opublikowano

Witam, mam ciężkie ziemie, od dwóch sezonów sieje pszenżyto (Trismart) i powiem, że jestem zadowolony, miałem trochę zachwaszczonych pól perzem, maruną czy rumianem itd. Piszecie tu chwastach, no w pszenicy to rozumiem, ale w pszenżycie ozimym? Na jesień oprysk, a na wiosnę toż to rośnie tak, że nic nie ma szans, nawet w tym roku kiedy pszenica stęka, to pszenżyto śmiga w miarę, znowu przegapiłem w tym roku skracanie, być może część wylegnie, ale pole sterylne po nim jest w sensie brak chwastów.

Opublikowano
Dnia 9.05.2020 o 20:38, asus921 napisał:

@cieplym3

A cos wiecej na ten temat ? Rejestracje ma do 2 kolanka, a tutaj juz poczatek kloszenia.

U mnie podobna sytuacja .Oprysk na ziele średnio zadziałał z jesieni .

Znajomy agronom polecił mi .

Biatlon plus 1l chwastoxu do fazy kłoszenia.

Opublikowano

@RafaKdziela

I bedziesz tym pryskal ? Chwastox rok temu mi zalatwil chabra w pszenicy, ale tam byl lisc podflagowy chyba. Nasluchalem sie tutaj na forum, ze puste klosy bede mial, bo chwastox to 2.4D i dikamba. W sumie klosy wygladaly normalnie, ale czy plonu nie zmniejszylo to nie wiem, ale wtedy troche stresu bylo.

Pszenzyto jest w jeszcze wiekszej fazie, bo u mnie czesciowo sie juz klosi