Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Eska na Elbląg jak leciałem, gdzieś koło 8rano. Taki deszcz momentami mocny- przelotny ale asfalt był mokry, aż żałowałem że z rana przed wyjazdem nie poleciałem z nawozem. Potem się okazało, że chyba jednak dobrze wyszło

Opublikowano

Wczoraj poszło odchwaszczenie, po wielkanocy t1 duett star i prochloraz mocznik siarczan i tytanit też chyba dorzucę. Kupiłem Medax max dorzucić do tego gdyby poszedł jakiś deszcz czy robić osobny zabieg? W jakich najlepiej warunkach pogodowych to zrobić? 

Opublikowano (edytowane)

przez susze nie wysiałem drugiej dawki azotu  ,co teraz zrobić bo deszczu nie podają  i narazie nie ma chyba sensu siać 

Edytowane przez jonatansad
.
Opublikowano (edytowane)

Mam podobnie, tylko u mnie zapowiadaj na poniedziałek burze. No i teraz bije się z myslalmi, czy dziś wieczorem po robocie zrobić szybką akcję w nadziei na ten deszcz, czy jednak nie ryzykować i ewentualnie we wtorek po deszczach. Tylko raczej nie zapowiadają tak dużych opadów, żeby miało być potem więcej wilgoci. No i klops, nie wiem co robić 🤷 jeszcze byłem wczoraj na polu, to grzyb mi przyatakowal, a tu w nocy dość niskie temperatury podają, nawet mrozy (dziś było biało rano)

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)

🤔 @daron64 ten  deszcz co cię w trasie złapał do mnie doleciał ... ale tylko tak z 10 kropli na m2 😑    (Ja NLI ) 

Co do drugiej dawki właśnie skończyłem rozsiewać , niby deszcz ma być na lany poniedziałek to może akurat się uda , jedynie co to jutro ma grzać nie za dobrze , ale noce zimne jak dzisiaj na -2 to nie ma co się bać że azot się ulotni 

Na trawy z azotem też bym nie czekał jak trawa już poszła rosnąć to jak rozsiejesz to osłoni nawozy , a jak deszcz popada to odrazu rozpuści , a jak po deszczu dasz to woda zabardzo nie zadziała bo wszystko w ziemię wsiąknie odrazu . 

Edytowane przez sebe1033
Opublikowano
19 godzin temu, rolnikos25 napisał:

Cześć, jest sens dorzucić po 0,3 Mirage do T1, czy to jednak za mała dawka i wgl nie dawać?

A co prócz tego idzie?? Według mnie żeby był jakiś efekt to minimum 0,5 l prochlorazu

U mnie dziś w okolicy ruch jak w ulu ,wszyscy na potęgę sieją nawozy na zboża i łąki 

Tylko ciekawe czy będzie ten deszcz w poniedziałek 😏

Opublikowano

@sebe1033

Ja sobie z rana przed robota zajechałem do domu, podczepilem rozsiewać i narazie sprawdzam pogodę co pół godziny 🤣 najgorzej, że późno kończę, już ciemnawo może się robić :/ ostatnio się wstrzymałem z saletra i dobrze zrobiłem, teraz mam rozterke

Opublikowano

Ja sie właśnie zastanawiam sypać mocznik czy saletre teraz ? Jest i to i to w zapasie zboża łądnie wyglądają tylko na jednym kawałku trapero słabawe. Na pierwszy strzał poszła saletra początkiem marca. Co mówicie? 

Opublikowano

No już poleciała saletra po 200 kg na ha tak jak i w pierwszej dawce i tyle z nawożenia, reszta ewentualnie dolistnie. Deszcz podobno na poniedziałek a następny za równy miesiąc według prognoz więc ciekawie... 

Opublikowano

Czy 0,4 medaxu w pszenżycie Borowik będzie ok? Kolanko już uciekło trochę 

Ile czasu po skracaniu czekać z fungicydem? Nie chce wrzucać na raz medaxa z T1 żeby nie popalić w taką suszę 

Opublikowano

Azot też wysiałem z myślą o deszczu. Niby jutro rano ma coś kropnąć ale pewnie odwołają.. Panowie mam pytanie. Wczoraj pryskalem T1 w zbożu i dawałem w takiej kolejności środki 0,8 duet Star 0.6 mondatak, 5kg siarczan magnezu, 2kg dr green zboża, po oprysku w opryskiwaczu zobaczyłem oblepione kluchy zielone chyba z tego Greena sitko zielone i tłuste nie chce się domyć, kiedyś jeszcze do podobnych zabiegów dodawałem regulator i inne mikro zamiast dr green i nie było żadnego problemu. Ktos wie czemu tak jest? 

Opublikowano

W temacie uprawa pszenicy koledzy pisali że mieszanina green i prochloraz takie cuda się dzieją

Opublikowano
9 godzin temu, daron64 napisał:

No i jak ten baran po robocie leciałem do domu, rozsialem co miałem, zjeżdżam na chatę, patrzę na prognozę, a tam deszcz odwołany 🤣 taki trochę śmiech przez łzy

U nas zapowiadany deszcz na jutro też już odwołany. 

Tak więc chyba dobrze że ponad tydzień temu rozdziałem na wszystkie oziminy mocznik.byla delikatna mżawka i parę płatków śniegu spadło. 

No i do dziś było już zrobione odchwaszczanie i odżywki plus t1.