Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 godzin temu, Karollorak93 napisał:

A ja bym prosił o porade w sprawie grzybówki. Do tej pory nie robiłem żądnego zabiegu mam zakupiony tilt turbo i mirage na t1 ale a to za zimno, a to wiatr a to mnie nie było i tak sie zeszło do tej pory. można jeszcze w tej fazie jechać tymi środkami i rzucić siarczam mocznik i kristalon np? Pole względnie czyste bez jakiś większych oznak grzyba. 

prochloraz już raczej darowałbym. Tiltem jechałbym jak masz dużo mączniaka a pewnie masz jak nie robiłeś żadnego zabiegu.

Opublikowano

Znam ten temat co wyżej, w tym roku póki co jest w miarę. Popryskałem trochę, miałem poczekać kilka dni, ale  przeglądając pogodę temp. nie ciekawie to wygląda.... i pryskałem.

Opublikowano

Odmiana Trapero drugi rok nie poradziła sobie w suchym roku. Zdjęcie akurat na wydmie, ale reszta to szczypior już. 

Szukam innej odmiany tolerujacej bardziej braki wody, albo poprostu przechodzić na żyto nawet populacyjne.

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, Tomek90 napisał:

Odmiana Trapero drugi rok nie poradziła sobie w suchym roku. Zdjęcie akurat na wydmie, ale reszta to szczypior już. 

Szukam innej odmiany tolerujacej bardziej braki wody, albo poprostu przechodzić na żyto nawet populacyjne.

Miałem trapero w tamtym roku, i gorzej wypadło niż meloman. Żal patrzeć na takie uprawy szkoda twojej pracy.

Opublikowano

Ja mam drugi rok Trapero i dla mnie jest ok. W zeszłym roku plon zadowalający, w tym roku wygląda póki co bardzo dobrze. Tak drastycznej suszy u nas nie było, a w tym roku jako tako jest. Na jutro jakieś opady zapowiadają. Płd Wlkp.

Opublikowano

Na T2 planuje zastosować falcon 0,6l, dołożyć coś do niego czy wystarczy taka ochrona ?, narazie nie widać objawów chorób grzybowych na górnych liściach.

Opublikowano
2 minuty temu, petrus87 napisał:

a w jaki plon celujesz?

na chwile obecną przy obecnych odpadach to chyba max co mogę wyciągnąć to 5 t, nie chcę też jakoś za bardzo podnosić kosztów, na T1 tilt i mondatak

Opublikowano (edytowane)

Panowie na T2 epoksykonazol + Tebukonazol + prochloraz sprawdzi się ? 

Wiem że prochloraz nie potrzebny na T2 ale mam gotowy środek Tenore w którym jest prochloraz i Tebukonazol 

Edytowane przez zdzichu124
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, zdzichu124 napisał:

Panowie na T2 epoksykonazol + Tebukonazol + prochloraz sprawdzi się ? 

Wiem że prochloraz nie potrzebny na T2 ale mam gotowy środek Tenore w którym jest prochloraz i Tebukonazol 

A epoksykonazol już kupiony? Bo jak masz Tenore to dołóż azoksystrobine zamiast epoxy

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No właśnie już kupione bo doradca z procamu polecił mi mieszankę Tenore + Soprano , zaufałem a teraz po fakcie analizuje i widzę że mogłoby być lepsze rozwiązanie w tych pieniądzach 

Opublikowano

U mnie trapero na 4 klasie wygląda jeszcze w miarę, ale na piachu jest wypalone. Na słabszej glebie meloman dość dobrze sobie radzi. Dodam, że w kwietniu spadł w sumie 1l deszczu na m2.

Mazowieckie, powiat Legionowski. 

Opublikowano
zdzichu124 napisał:

No właśnie już kupione bo doradca z procamu polecił mi mieszankę Tenore + Soprano , zaufałem a teraz po fakcie analizuje i widzę że mogłoby być lepsze rozwiązanie w tych pieniądzach 

masz chyba 2 tyg na oddanie

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, zdzichu124 napisał:

To ch*j z takim doradcą, zamiast doradzić to patrzy tylko sprzedać😏

Edytowane przez Gość
Opublikowano

panowie co teraz zastosować na skrócenie pszenzyta? przed deszczami wyglądało kiepsko a po deszczach i drugiej dawce azotu idzie w górę w oczach. azotu lacznie dostało 130 kg, ziemia dość ciężka 3 a

Opublikowano

Od biedy można choć dla mnie to bardziej rozwiazanie na t1.

10 godzin temu, aro321 napisał:

panowie co teraz zastosować na skrócenie pszenzyta? przed deszczami wyglądało kiepsko a po deszczach i drugiej dawce azotu idzie w górę w oczach. azotu lacznie dostało 130 kg, ziemia dość ciężka 3 a

Moddus nie powinien tutaj zaszkodzić