Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz to każdy będzie chciał po taniości.

A jakby drugi raz samochód na inną zmianę posłać  i na inne nazwisko?

Tak gdybam bo doświadczenia nie mam

Opublikowano

Zapłacę za kurs w dwie strony, bo auto musi przyjechać i wrócić tam z powrotem po to co pojechał, czyli po paszę. Czyli ponad 400km. Cena tutaj to minimum 40zł na tonie niższa. 

Myślałem że jest tak jak u nas pełno drobnych skupow, gdzie co po niektóre nawet na wilgotność nie patrzą zbytnio, a już tymbardziej wołków nie szukają. 

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze pytanie czy ta firma nie zrobiła celowego zagrania z tymi wołkami jak zobaczyli że dostawca z drugiego końca Polski , mogło dojść do prowokacji cenowej,Ja bym tam nie sprzedał, a kierowca patrzył jak to wygląda na patelni widać to dziadostwo gołym okiem czy trzeba szukać?

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano

wołki widać jeśli są ,a mróż im nic nie zrobi ,ja sie kiedyś załatwiłem z takim transportem kupując od starego dziadka,2 lata potem walczyłem z tym na poddaszach,w silosach to prostsze utrzymanie czystości 

a tak ze skupami jest ,sąsiad do paszalni zaciągną 20 t znależli 2 mkliki,zabrał do domu,2 dni potem pojechał do innej i było idealnie czyste-no ale miał w miarę blisko

Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

Też znalazłem, ale nie mogę się dodzwonić. 

4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Jeszcze pytanie czy ta firma nie zrobiła celowego zagrania z tymi wołkami jak zobaczyli że dostawca z drugiego końca Polski , mogło dojść do prowokacji cenowej,Ja bym tam nie sprzedał, a kierowca patrzył jak to wygląda na patelni widać to dziadostwo gołym okiem czy trzeba szukać?

Auto już po dwóch zakładach i znajdują te wołki. Widocznie są 

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Szkoda że nie było cię przy badaniu może to nie twoje wołki

Kiedyś zawiodłem próbkę na lokalny skup i była inna dziewczyna w biurze niż zawsze. Przede mną koleś przywiózł żyto i próbkę wzięli, to tyle robocza miał, że  na siatku aż całe zboże chodziło. Wysypała jego zboże i prosto moje wsypala i mówi do mnie, że mam rozkruszka. Mówię żeby mi pokazała gdzie, szukała minute i jedno jakieś gowienko znalazła w kącie. I zadowolona, że jest. Zostawiłem próbkę i powiedziałem, że zadzwonię potem jak będzie pani Ania. Dzwonie po paru dniach jak już była ta dziewczyna co zawsze i okazało się, że jednak nic nie ma w zbożu. 

• Like 1
Opublikowano

Sprzedane na miejscu. Oczywiście dwa tysie w plecy... 😐 

1 godzinę temu, krzysztofsb napisał:

Chciales przechytrzyc rynek a rynek przechytrzyl Ciebie niestety. Mysle jakbys poczekal z tydzien ze sprzedaza to mroz by je troche wymrozil jesli rzeczywiscie sa.

Rolnik chciał ominąć posrednika. No cóż zostałem ukarany tą nonszalancją

Dzięki za posty i chęci pomocy

Opublikowano

Czyli nie wołek był przyczyną a ominięcie pośrednika. Smutne ale prawdziwe. 

U mnie 650 brutto a jak zawiozę 50km dalej to 680netto. Tylko transport wyłącznie składem z certyfikatem gmp+, co daje w moim przypadku 30zł/t. To już robi się niecałe 50zł na tonie na plus. 

I teraz pytanie co będą chcieli znaleźć żeby zbić cenę. Raczej wybiorę pośrednika, chyba że ktoś gotówkę położy.

Opublikowano (edytowane)

U mojego teścia płacą na skupie po 710zł brutto. W zależności od rejonu to nawet 100zł różnicy na tonie czytając posty

Edytowane przez Music
Opublikowano
Dnia 22.11.2018 o 13:14, Agrest napisał:

Jak u Was z mączniakiem w pszenżycie?

Mnie zamurowało jak przed ochłodzeniem pojechałem na pole.

U mnie w pszenżycie tez się mączniak rozszalał jak to przetrzyma do wiosny kiedy i czym to ratować??

Opublikowano

U mnie to samo .Ten rok to jakiś koszmar najpierw   susza potem insekty, a teraz ten mączniak .Ja planuję może w capalo zainwestować chyba że polecacie cos innego

Opublikowano

tak tylko zrobic juz t1 porzadne i troche dluzej potrzyma a z tego co twierdzi zaprzyjazniony sprzedawca "nie ma lepszej ochrony na t1 niz capalo",albo moze i jest tylko w jakich pieniadzach

to wyjdzie okolo200 zl na ha

tilt +atak lub cos podobnego  okolo 170 ale capalo moze i lepsze ,co wy sadzicie? brac capalo czy kombinowac cos innego