Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak sie zastanawiam czytając wasze wpisy, że już siejecie to tamto siamto jaką przyjąć strategie siania nawozów. Na polu 5 - 8 cm śniegu, czubki pszenżyta wystają spod śniegu, miejscami gołe place, dziś rano na polu miałem - 21. Również muszę wysiać kizeryt + 200 kg saletry na start.Wiadomo lepiej wjechac najwcześniej ja sie da, no ale sypac na śnieg i w dodatku na na pole które w 90% jest na stoku??Zeby wszystko spłynęło podczas roztopów??

28537418_1684462891616645_1280127828_n.jpg

Opublikowano

Wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Ja jutro pewnie bym zaczął sypać bo od poniedziałku ma już być powyżej zera ale w ostatni weekend leżał na polach śnieg. czy coś go wywiało przez tydzień to nie wiem bo po ciemku wyjeżdżałem do pracy i po ciemku wracałem poźnym wieczorem i w ogóle nie mam rozeznania. Ale jak śnieg leży to oczywiście się wstrzymuje aż się roztopi, może jeszcze jakieś przymrozki będą, żeby dało się potem w pole wjechać.

• Like 1
Opublikowano

U mnie już w poniedziałek na plusie. Dzisiaj w dzień od -1 do -5 stopni. Byłem dzisiaj obejrzeć pszenice i pszenżyto. Idę na pole, patrze z daleka śniegu niema bo stopniał, i nic nie widzę. Z daleka widać ziemie jak gdyby nic nie rosło... wchodzę na pole z pszenżytem, patrze i niby jest tylko trzeba z bliska patrzeć. Liście ciemno zielone grube, niema większych zmian na liściach. Z bliska wygląda na dość gęste a z daleka w ogóle go nie widać. Jest uklepane.  Też tak macie? Względem tego co było przed zimą a teraz to jednak troche rzadsze się zrobiło ale nadal gęste. Odmiana Transfer

Opublikowano
14 minut temu, donweter1989 napisał:

W poniedziałek lecę z saletrą i siarczanem magnezu może uda się coś przyzwoitego z tego zrobić.

Czy siarczan morzna siać razem saletrą?czytałem że powinien  być 2-tygodnie  wcześnie 

Opublikowano
15 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Niby mam bo śnieg okrywał przed mrozem, Jutro pojadę z siekierą i wydziabie na test, mam Melomana, Tomko i Rotondo.

Odpuść bo jeszcze siekierę w niedzielę popsujesz. Odgarnij śnieg i we wtorek  palcami z błota wyciągniesz:D

Opublikowano

Bez okrywy śnieżnej te 20 cm to chyba optymistycznie liczysz. Ja bym kolejne 20 cm doliczył.

Opublikowano
23 godziny temu, Daniel770 napisał:

Czy siarczan morzna siać razem saletrą?czytałem że powinien  być 2-tygodnie  wcześnie 

Niby tak jest najlepiej, ale jeśli nie ma pogody to daje się jedno i drugie na raz.

Opublikowano

Ale gruda, pokrzewione fest. U mnie rotondo i tricanto w tescie przezimowania wyszly slabiej niz jeczmien i pszenica, odrost jest ale wolniejszy, jutro idzie na wszystko saletra.

Opublikowano

Jak myślicie ile na to dać saletry ( zdjęcie wyżej)? Troche to gęste jest i nie chce przesadzić a trzeba sypnać coś. Ogólnie przezimowało wydaje mi się dość fajnie choć gdy były mrozy wyglądało o wiele gorzej. Grudy są bo agrotechnika i siew były wykonywane wtedy gdy było dość mokro