Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

@pedro2 ale to chyba chodzi między innym o quickphos

Nie, każdy ŚOR używany w rolnictwie, dodatkowo części ŚOR nie będzie można sprzedawać przez internet, tylko i wyłącznie w sklepach stacjonarnych. A i wszędzie będzie trzeba podać nr ukończonego szkolenia. Już z 3 albo 4 SMS dostałem od zdalnych sklepów na ten temat.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 3
Opublikowano

Może i tak, jak szkolenie jest to żadnego problemu przecież nie będzie, jedynie nie będzie szło z neta ściągać, a na ziemniaczki opakowania po 250ml tylko z neta brałem bo w okolicy brak takich małych, w takim razie muszę sobie już załatwić na ziemniaczany ogródek 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

a na ziemniaczki opakowania po 250ml tylko z neta brałem bo w okolicy brak takich małych, w takim razie muszę sobie już załatwić na ziemniaczany ogródek 

To zależy jaka substancja, tylko jakieś nieliczne mają być z tym zakazem handlu zdalnego.

@krzysiek277 aż sprawdziłem, wszelkie fumiganty tylko w sklepie stacjonarnym i zakaz dostaw ŚOR do paczkomatów. Z sklepu online zamówisz tylko z dostawą pod adres.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

@Tomasz0611 To taki problem to nie problem, może i dobrze że do paczkomatu nie będzie, ludzie różności zamawiają a z opakowaniami różne cuda sie dzieją po drodze, i dziś kurier wrzuca sor do paczkomatu a jutro kolejna paczka jakiejś żywności czy coś...

Opublikowano
Teraz, krzysiek277 napisał(a):

@Tomasz0611 To taki problem to nie problem, może i dobrze że do paczkomatu nie będzie

Największy problem to że bez zaświadczenia z szkolenia nie kupisz ŚOR. Każdy zakup będzie musiał mieć nr szkolenia kupującego.

Opublikowano
8 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Jak ziemniaki uprawniać to  tylko skrobiowe na kontraktację bo przynajmniej odbiór zapewniony i dopłata konkretną jak do buraka. 

Kuzyn też miał odbiór zapewniony - w Łomży. Stał w kolejce z innymi, to mówił, że jak stało ich 5, tak 5 takie same wyniki próbek.

4 godziny temu, JarekBazydlo napisał(a):

Jak ziemia zamarznięta to nic nie bedzie... 

Gorzej jak ziemia by byla nie zmarzniętą...

No właśnie u nas najpierw przyszedł śnieg, dużo śniegu, a potem dopiero mróz.

4 godziny temu, tytanowyJanusz napisał(a):

żadne kinto nie pomoże 

Elegancka pleśń miałem któregoś roku po kinto. 

10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Każdy zakup będzie musiał mieć nr szkolenia kupującego.

A to tego znajomy nie powiedział. Mówił tylko, że potrzebne mu zaświadczenie moje, bo bez niego nie będzie mógł sprzedać oprysku, ale myślałem, że to na zasadzie tylko, że jest podkładka, zaznacza w systemie sobie, że.mam i tyle.

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek277 napisał(a):

Co niektórzy tutaj to są chyba zaskoczeni że w styczniu i w lutym jest zima

@pedro2 ale to chyba chodzi między innym o quickphos, to u mnie już dawno w sklepie nie chcieli sprzedawać tego ludzią bez szkolenia chemizacyjnego, I za to ludzie ciągli to z neta, i teraz chyba chcą to ograniczyć, bo sporo postów na af w 25r było że kupili na allegro i piorin wpadł na podwórko 

Krzysiek leniu przeczytaj do końca 🤪

Fumiganty przede wszystkim, ale reszta też 

Pojebusy

Opublikowano (edytowane)

Ja kupowałem przez Allegro i do mnie żaden piorun nie wpadł a mam szkolenie fungi minacyjne po prostu mi się wydaje że niektórzy sprzedawcy nie podali tego do Allegro ale w tym roku chyba to nie będzie potrzebne Bo mrozy długie a Mrozy zabijają trojszczyka

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, pedro2 napisał(a):

Pojebusy

Kolejne zaciskanie pętli, ale chłopy nie mają nic przeciwko, bo szkolenia wszyscy mają. Tylko jak za rok wejdzie elektroniczny rejestr i już wszystko będzie podane na tacy, że nawet 120 dawki duetu nie dasz bo kontrola i gdzie jest reszta bo powinno zostać, albo tebukonazol z zezwoleniem na jabłoń wykorzystany w pszenicy, to dopiero będzie płacz 

Edytowane przez jajonasz
  • Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Ostatnia nadzieja, że szara strefa urośnie w siłę 

Już są "importowane" opryski, część to jest rzeczywiście to co ma być, a reszta to podróbki, które najczęściej po prostu nie działają ...

Opublikowano
12 minut temu, pedro2 napisał(a):

Ostatnia nadzieja, że szara strefa urośnie w siłę 

jak durnie kupują środki do gazowania zboża a potem trują myszy w piwnicy i ludzie umierają to trzeba coś zrobić z ludzką głupotą szkoda  tylko że za kilku idiotów  wszyscy płacą

• Like 3
Opublikowano

Dobrze jeśli tylko nie zadziałają.. znajomy załatwił sobie 15 ha pszenicy, miała być tania "grzybówka" a pszenica po kilku dniach uschła tak że kłosy były puste

Opublikowano
35 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Już są "importowane" opryski, część to jest rzeczywiście to co ma być, a reszta to podróbki, które najczęściej po prostu nie działają ...

Od lat są. Import duże ryzyko. Nasze bezpieczniej 

Opublikowano
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Największy problem to że bez zaświadczenia z szkolenia nie kupisz ŚOR. Każdy zakup będzie musiał mieć nr szkolenia kupującego.

Takie rozwiązanie problemu przez jednego z sprzedających na allegro. Już wcześniej spotkałem się w dwóch sklepach internetowych z podobnym zapisem.

Screenshot_20260207-225059.png

Opublikowano

To nie jest żadne rozwiązanie, tak było do tej pory i wszędzie te regułki musiały być, bo to Ty brałeś na siebie  odpowiedzialność czy faktycznie masz szkolenie, teraz sprzedawca będzie musiał zweryfikować uprawnienia i żadne regułki nie pomogą. 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Takie rozwiązanie problemu przez jednego z sprzedających na allegro. Już wcześniej spotkałem się w dwóch sklepach internetowych z podobnym zapisem.

Tak było do tej pory, od marca się zmienia ...

Opublikowano

Ten kto faktycznie coś uprawia i stosuje śor ten szkolenie niestety powinien posiadać tym bardziej że kontrolują, trzeba będzie to się pokaże i kupi bez problemu. Gorsza sprawa że jak zaczną porównywać co się kupiło, w jakiej ilości a co wpisane później w ewidencji itd zakończy się stosowanie niezarejestrowanych w danej uprawie czy różnych mieszanin 🤷

• Like 2
Opublikowano

No kontrolują tych co mają szkolenia 🤭 Kto nie miał szkolenia i atestu, to dla priorinu nie istniał, mógl kupować co chciał i robić jak chciał. No chyba że miał pecha i przyjechali na pole 😜

Opublikowano (edytowane)

A jakby tak komuś przypadkiem zaleciał oprysk i komuś coś przypalił według mnie bez takiego szkolenia to nie ma co ziemi uprawiać znaczy papierka.

Edytowane przez Strongman