Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Od wyroku do piątku nadają luks pogodę na opryski. Mi jeszcze zostało 28ha do opryskania

o ile uda się wjechać

2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

O, dzisiaj to są warunki fajne do pryskania. 

Po niedzieli może uda się skończyć 

a pogody na niedzielę i poniedziałek widziałeś? czy u ciebie pogoda jest łaskawa 😁

Opublikowano
3 godziny temu, dantur96 napisał(a):

To wiadomo. Ale w naszym fachu ten Jeden dzień można sobie darować z takim robotami 

Jeden dzień sobie odpuścisz, a patem brak warunków i z jednego dnia może się zrobić tydzień albo dwa

2 godziny temu, JarekBazydlo napisał(a):

Tak naprawdę jutro jest ważniejsze święto jak dziś...

Ale o tym zagorzałe katoliki nie wiedzą🤫

Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał(a):

Jeden dzień sobie odpuścisz, a patem brak warunków i z jednego dnia może się zrobić tydzień albo dwa

Ale o tym zagorzałe katoliki nie wiedzą🤫

to ile masz tych ha że w święto musisz jechać bo się nie wyrobisz? Ja też bym musiał jechać dwa dni, bo później to poplony będę łódką zbierał, ale trzeba spasować. Jak miałbym naginać 365 dni w roku świątek piątek to ..uj z taką robotą.

Opublikowano

Ja też podobnego zdania chociaż przyznam, że w tym roku byliśmy zmuszeni do siania w niedzielę 5 Października bo na żyto hybrydowe po qq już i tak było za późno i 25% zwiększyłem obsadę, a po drugie było po deszczu i kolejne deszcze od poniedziałku nadawali, a pogoda się sprawdziła i byłby kolejny tydzień obsuwy, a tak to już opryskane i drugi liść obecnie. Żniwa i sianokosy robi się świątek piątek, ale bez przesady tych Wszystkich Świętych i zaduszki można spasować.

Opublikowano
2 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

to ile masz tych ha że w święto musisz jechać bo się nie wyrobisz? Ja też bym musiał jechać dwa dni, bo później to poplony będę łódką zbierał, ale trzeba spasować. Jak miałbym naginać 365 dni w roku świątek piątek to ..uj z taką robotą.

Teraz nie muszę, ale jak jest potrzeba pryskać to jadę popołudniu i nie patrzę czy to jest niedziela, czy inne święto. Nie zrobię jak są warunki, to kolejny dzień etat albo brak warunków i wszystko jest przeciągnięte.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, jacor73 napisał(a):

Teraz nie muszę, ale jak jest potrzeba pryskać to jadę popołudniu i nie patrzę czy to jest niedziela, czy inne święto. Nie zrobię jak są warunki, to kolejny dzień etat albo brak warunków i wszystko jest przeciągnięte.

o ile niedziela to kwestia indywidualna tak do ludzi grzebiących w polu w święta żadnego szacunku nie mam. Przy dzisiejszym sprzęcie to trzeba mieć chyba 70 ha i 400l opryskiwacz żeby w święta pryskać. Ale to tylko moje subiektywne zdanie

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
Opublikowano
15 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

o ile niedziela to kwestia indywidualna tak do ludzi grzebiących w polu w święta żadnego szacunku nie mam. Przy dzisiejszym sprzęcie to trzeba mieć chyba 70 ha i 400l opryskiwacz żeby w święta pryskać. Ale to tylko moje subiektywne zdanie

Widać, że z Ciebie typowy katol, skoro nie masz szacunku dla ludzi, tylko dlatego, że muszą pracować w niedzielę.

Wystarczy że jest 20 albo mniej, a na tygodniu etat, albo wyjazd służbowy i już trzeba grzebać w niedzielę, albo święto.

Są tysiące powodów dla których ludzie muszą pracować w niedzielę.

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
8 minut temu, jacor73 napisał(a):

Widać, że z Ciebie typowy katol, skoro nie masz szacunku dla ludzi, tylko dlatego, że muszą pracować w niedzielę.

Wystarczy że jest 20 albo mniej, a na tygodniu etat, albo wyjazd służbowy i już trzeba grzebać w niedzielę, albo święto.

z całym szacunkiem do ciebie, ale czy ty potrafisz czytać? Przecież napisałem że niedziela to kwestia wyłącznie indywidualna, a szacunku nie mam do ludzi pracujących w święta, nie niedzielę

Opublikowano
1 minutę temu, daron64 napisał(a):

A jak ktoś jest ateista, prawosławnym, żydem etc

W sumie jest mniejszością, więc powinien uszanować święta większości, ale jak dla mnie to może i orać, mi absolutnie nie przeszkadza, ani moich uczuć nie uraża, chociaż sam to tylko żniwa w święta.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

z całym szacunkiem do ciebie, ale czy ty potrafisz czytać? Przecież napisałem że niedziela to kwestia wyłącznie indywidualna, a szacunku nie mam do ludzi pracujących w święta, nie niedzielę

A co to za różnica, niedziela czy święto, to jest sprawa indywidualna. 

Pracujący w święto robi Tobie albo innym jakąś krzywdę, że nie masz dla niego szacunku. Może potrzeba Ci więcej wyrozumiałości i zrozumienia wobec innych.

Największym problemem na wsi jest to, że ludzie nadmiernie interesują się innymi, a nie skupiają się na sobie i bliskich.

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Pany planujecie jeszcze odchwaszczanie w pszenżycie? Przyszły tydzień w miarę ciepły mam jeszcze 6ha nie pryskane, część po kukurydzy ma 2-3 liście tadeus . 

Tak , jak zasieje 🤭

51 minut temu, jacor73 napisał(a):

To sobie weź wolne albo oddaj ziemię w dzierżawę 😅

Opublikowano
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Tak , jak zasieje 🤭

To sobie weź wolne albo oddaj ziemię w dzierżawę 😅

Chłopczyku, ja to mam już dawno wszystko zasiane i opryskane.

A wolne sobie biorę kiedy mi to odpowiada, i nie koniecznie żeby ryć w ziemi.

• Haha 1
Opublikowano

Nie wiem nie sieje rzepaku w ogóle, na etykiecie chyba nic nie ma pewnie można. A czym pryskasz przeważnie?

5 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Może by też Cezaro prysnąć, nadaje się to w uproszczonej uprawie przed rzepakiem? 

Opublikowano
4 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Nie wiem nie sieje rzepaku w ogóle, na etykiecie chyba nic nie ma pewnie można. A czym pryskasz przeważnie?

Chlorotoluron i diflufenikan plus czasem coś na samosiewy rzepaku.