Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, AgroSzymi99 napisał(a):

Ja jestem zielony w temacie kukurydzy pierszy rok mam zasianą i faktycznie ma po dwie kolby,rozmawiałem ze znajomym który już lata sieje i stwierdził że jak tylko będą warunki dobre to może i tak wydać dobry plon.On miał kiedyś tak i plon coś koło 14-15t, ale wiadomo to wszystko jest zmienne także dowiemy się jak się wjedzie na pole.

Tylko rzadko kiedy jest ta wystarczająca ilość wody w ostatnich latach ...

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko rzadko kiedy jest ta wystarczająca ilość wody w ostatnich latach ...

U nas jak narazie mega sprzyjające warunki ciekawe co sierpień pokaże.W lipcu to pewnie ze 160-180l wody spadło wczoraj od godziny 20 do teraz jest coś koło 100.Ciekwe jeszcze jak będzie przebiegał zbiór i wilgotność bo kukurydza mocno za murzynami.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, AgroSzymi99 napisał(a):

U nas jak narazie mega sprzyjające warunki ciekawe co sierpień pokaże.W lipcu to pewnie ze 160-180l wody spadło wczoraj od godziny 20 do teraz jest coś koło 100.Ciekwe jeszcze jak będzie przebiegał zbiór i wilgotność bo kukurydza mocno za murzynami.

Zebrać się zbierze, bywało że na początku grudnia się kosiło ;) problem będą mieli jedynie Ci co planowali oziminy po kukurydzy, bo w tym roku to chyba nie wypali.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
55 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zebrać się zbierze, bywało że na początku grudnia się kosiło ;) problem będą mieli jedynie Ci co planowali oziminy po kukurydzy, bo w tym roku to chyba nie wypali.

No to ja też już jestem skazany na coś wiosennego😂😂 myślałem nad pszenżytem po kukurydzy , ale faktycznie patrząc kiedy może być zbiór to raczej ciężko. Mam odmiany z farmsatu i z pioniera niby to samo FAO a pionier na ciężko dogonić farmsaat

Opublikowano
3 minuty temu, AgroSzymi99 napisał(a):

No to ja też już jestem skazany na coś wiosennego😂😂 myślałem nad pszenżytem po kukurydzy , ale faktycznie patrząc kiedy może być zbiór to raczej ciężko. Mam odmiany z farmsatu i z pioniera niby to samo FAO a pionier na ciężko dogonić farmsaat

Z Pionera 9241 FAO 270 to nigdy w październiku nie kosiłem, zawsze listopad. W tym roku myślę że to będzie koniec listopada, początek grudnia a i tak pewnie będzie ponad 30%.

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Z Pionera 9241 FAO 270 to nigdy w październiku nie kosiłem, zawsze listopad. W tym roku myślę że to będzie koniec listopada, początek grudnia a i tak pewnie będzie ponad 30%.

No to ja mam 8834 250 FAO a Farmoritz i Farmrock 240 a jest ogromna różnica

Opublikowano

Pada konkretnie, szkoda że takich opadów wiosna nie było tylko teraz przyszły. Będzie problem ze sprzedażą tego co zostało do skoszenia, standardowo elewarr na dzień dobry połowę odrzuci 

Opublikowano
22 minuty temu, krilan06 napisał(a):

U mnie praktycznie duże żniwa nie rozpoczęte. W sobotę ludzie łapali jeszcze jęczmień ozimy

jaki rejon pl

Opublikowano
23 minuty temu, krilan06 napisał(a):

U mnie praktycznie duże żniwa nie rozpoczęte. W sobotę ludzie łapali jeszcze jęczmień ozimy

U mnie w okolicy może z 10-20% dużych żniw zrobione, ale kilku pogonili bo ponad 14% ...

Opublikowano
Godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Kuj-pom powiat świecki, dziś już ponad 40mm, dalej pada

PKE przesłało padać jakaś godzinę temu ponad 50 litrów spadło. Prędzej jak koło piątku nie będzie sensu patrzeć czy da się coś ruszyć, za to soja przez ostatnie dni poszła do przodu i to mocno

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Mazowieckie na pograniczu z kuj pom. Identyczna sytuacja.

Opublikowano
17 minut temu, krilan06 napisał(a):

Kiedy ja narzekałem że jest sucho? W kwietniu

Chyba i później też. Ja nie narzekam bo nie mam w kwestii pogody nic do powiedzenia. Co ma być to będzie.. fajnie byłoby już żniwa ogarnąć no ale mży za dzisiaj 6mm i czekamy nadal. Narazie tylko w sobotę kosiłem od 13stej i gdzieś z 6ha położyłem 

Opublikowano
Godzinę temu, kopin napisał(a):

55 l pszenżyta leżą plackiem,pogody na żniwa raczej na razie nie będzie

U mnie dużo nie leży, takie placki, ale w tych miejscach heder w górę, zielono już fest porosło.

W stojącym jeszcze nie widać, ale zapewne niedługo zacznie