Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Objazd zrobiony po obiadku.

Strasznie mocno pokrzewione w tym roku wszystko. Średnio 7 rozkrzewień

Jak startować z tym?

W zeszłym roku saletrosan wcześnie dany 52kg azotu i po 3-4 rozkrzewienia jeszcze doszło...

Tu jak jeszcze dojdzie to będzie lipa na słabych stanowiskach 

IMG_20250126_151004_4.jpg

Żyto dostało tylko wapno i sól, a ciemne jak nie wiem. 

IMG_20250126_151538_3.jpg

U mnie od paru lat na pierwszą dawkę na tak mocno pokrzewione zboża idzie jedynie ok 140kg saletrosanu 26. I się to sprawdza

Edytowane przez krilan06
  • Like 1
Opublikowano
20 godzin temu, jacor73 napisał(a):

Jak czytam te Twoje posty, to u ciebie same strzały w 10. Masz jakieś wpadki czy tylko niekończące się pasmo sukcesów?

🤔

Odbije piłeczkę , a może ty powiedz oczywiście nie chwaląc się jaki średni plon Pszenżyta uzyskałeś ? 

🤔 pewnie pijesz do sprzedaży uzależnionej od zawartości białka 🤔 , to dlaczego jak miesiąc temu grzecznie się o to pytałem ty milczałeś ! 🤔 (czyżby z wrodzonej chytrości ) jeden @Janeczko i to niechcący się wypowiedział i kazał sprzedawać.

Opublikowano

Nie każdy rok równy, z tym że ja przeważnie najpierw kizeryt, pierwsza dawka saletrosan ok 140 kg, po ok 2-3 tygodniach taka uzupełniająca dawka (w zeszłym roku saletrzak ok 125kg) i potem ostatnia dawka ok 150 kg saletry

Jeśli masz gęste zboża to myślę że te 150 kg saletrosanu będzie ok

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał(a):

W zeszłym roku pod koniec lutego. Wcześniej nie dało rady wjechać 

Wjechać to wjedzie gorzej z wyjazdem 🤣🤣 ale niestety nie w mojej okolicy. Sucho się zaczyna robić 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, k16mk napisał(a):

🤔 pewnie pijesz do sprzedaży uzależnionej od zawartości białka 🤔 , to dlaczego jak miesiąc temu grzecznie się o to pytałem ty milczałeś ! 🤔 (czyżby z wrodzonej chytrości ) jeden @Janeczko i to niechcący się wypowiedział i kazał sprzedawać.

Jak coś piszesz, to zawsze strzał w dziesiątkę, zakup nawozów, teraz sprzedaż pszenżyta, o siewie nie wspominając i co roku to samo.

U mnie najwyższy plon nie dorównuje Twojemu średniemu, więc nie ma się czym chwalić,🫣 a że jednocześnie jest najwyższy w okolicy, to i do lamentu powodu też nie mam.

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
36 minut temu, jacor73 napisał(a):

Jak coś piszesz, to zawsze strzał w dziesiątkę, zakup nawozów, teraz sprzedaż pszenżyta, o siewie nie wspominając i co roku to samo.

U mnie najwyższy plon nie dorównuje Twojemu średniemu, więc nie ma się czym chwalić,🫣 a że jednocześnie jest najwyższy w okolicy, to i do lamentu powodu też nie mam.

jak zawsze strzał w dziesiątkę przecież chociażby za saletrzak i saletrę podobno przepłaciłem  🤔

sprzedaż pszenżyta za lepszą cenę i owszem , ale wzuć uwagę że może kilku osobą przy okazji pomogłem zarobić parę złotych w tym roku a i może w kolejnych latach informując o sprzedaży z uwzględnieniem zawartości białka .

Opublikowano

250kg saletrosanu na dokrzewienie będzie git? Z tydzień później mocznik z inhibitorem 130kg  i na trzecią dawkę 150 saletry 

Dobry pomysł ? Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Podpowie ktoś jak podejść z pierwszą dawką azotu na mocno pokrzewione pszenżyto i jęczmień (siew 18.09) planowałem rzucić z początkiem marca albo koniec lutego jak będzie można i będą warunki po 200 kg saletronsanu. Nie rozkrzewi to jeszcze bardziej tego? Pierwsze zdj pszenżyto zdjęcie z końca października, drugie jęczmień zdj 3.11

IMG_20241026_162315.jpg

IMG_20241103_143126.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Byś dał aktualne zdjęcie, co nam po zdjęciu zrobionym 3 miesiące temu?

Nie mam możliwości na chwilę obecną, ale jak ostatnio byłem to nic praktycznie się nie zmieniło oprócz tego że jęczmień się cytrynowy zrobił 

Opublikowano

cześć,
co myślicie na T1, jakby polecieć tebu difenokonazol i jakby jeszcze znalazł prochloraz? czy np zamiast difenokonazolu dać cyflufenamid? myślę co tu zakupić na najbliższy sezon. na T2 myślę o azoksystrobinie + tebu 

Opublikowano
7 godzin temu, cichy30 napisał(a):

co myślicie na T1, jakby polecieć tebu difenokonazol i jakby jeszcze znalazł prochloraz?

Jak masz prochloraz to daj 300g fenpropidyny i nie trzeba cudować z triazolami