Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

Poczekaj 3tyg po zabiegu.

Zbytnio nie mam wyjścia 😅

Zawsze do tej pory pryskalem później, już jak powychodzilo tego k**estwa dużo. W tym roku tak bardziej z myślą i doglebowym działaniu, bo chwastów było bardzo mało. W pszenicy to w ogóle było czysto. Zobaczę jak jutro z rana temperatura będzie, choć ma byc chłodniej niż dziś. Z kolei na poniedziałek deszcz, to we wtorek rano byłoby git. Ale druga pogoda znowu pokazuje na wtorek rano deszcz dopiero. Że też oni na te dwa trzy dni do przodu nie potrafią przewidzieć jaka będzie pogoda 😐

Opublikowano

Nie spinaj się 

To wszystko padnie tak jak agrest mówi.

Tylko czasu trzeba 

Wegetacja spowolniła, nie oczekuj efektu jak w maju 

W sierpniu poszedł totalny na trawę i lucernę, po tygodniu żółto, po dwóch siano

Dwa tygodnie temu na trawę poszedł, prawie nic nie widać, lekko żółto się robi.

• Like 3
Opublikowano

Jak idą opryski? Źle jak nigdy, mam nadzieję że z poniedziałku na wtorek nie będzie minusa i atakuje wszystko w dwa dni okna pogodowego bo potem już niby zimno i niech się dzieje wola nieba 🙆

Do tej pory opryskane tylko rzepak pierwszą dawka na jednoliścienne i 1,5ha pszenżyta.

@Tomek90 można śmiało mokre rośliny tylko po prostu zejść z ilością wody? Rzepaku też się to tyczy? 

Opublikowano

Co polecacie skutecznego na pszenżyto codziennie wiatr duży pszenżyto około 3 liścia czym prysnąć na miotle fiolka chabra tego jest najwięcej dodatkowo maruna i bodziszek drobny 

Dość mało wilgoci i nie wiem co kupić żeby podziałalo a nie mam doświadczenia w odchwaszczaniu na jesień 

Opublikowano

Wilgoć moment ucieka przed te wiatry, wczoraj jak opryskiwacz testowałem to już się kurzyło na dobrej ziemi 

10 godzin temu, forestrider18 napisał(a):

Jak idą opryski? Źle jak nigdy, mam nadzieję że z poniedziałku na wtorek nie będzie minusa i atakuje wszystko w dwa dni okna pogodowego bo potem już niby zimno i niech się dzieje wola nieba 🙆

Do tej pory opryskane tylko rzepak pierwszą dawka na jednoliścienne i 1,5ha pszenżyta.

@Tomek90 można śmiało mokre rośliny tylko po prostu zejść z ilością wody? Rzepaku też się to tyczy? 

Jak mała rosa na zbożu to nie przeszkadza

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Janeczko napisał(a):

Właśnie wilgoci mało jedynie z rosy, wiatr duży a w nocy przymrozki więc cienko widzie oprysk jesienny 

Czekaj do 15 maja  jak Ci jesień nie pasuje.

Ziemia wygrzana, przymrozek godzinny nad ziemią, dzień 15 na plusie, temperatura gleby pewno wyższa ale źle.

W marcu i kwietniu będzie lepiej.

Jest wybór herbicydów i szerokie okno stosowania od godziny po siewie do krzewienia.

Ale najpierw się opóźnia siew, potem czeka się jak chwasty wzejdą, potem sucho zimno wietrznie i... mamy maj

Opublikowano
31 minut temu, Agrest napisał(a):

Czekaj do 15 maja  jak Ci jesień nie pasuje.

Ziemia wygrzana, przymrozek godzinny nad ziemią, dzień 15 na plusie, temperatura gleby pewno wyższa ale źle.

W marcu i kwietniu będzie lepiej.

Jest wybór herbicydów i szerokie okno stosowania od godziny po siewie do krzewienia.

Ale najpierw się opóźnia siew, potem czeka się jak chwasty wzejdą, potem sucho zimno wietrznie i... mamy maj

A co polecasz ? Wyżej pisałem post ale nikt nie podał nic konkretnego 

Opublikowano

Na dwuliścienne na pewno dff 0,2l np legato, bo ten zwalcza bratka który jest bardzo uciążliwym azotolubnym chwastem, i najlepiej i najtaniej zwalczyć go teraz. Chwasty już duże to można dodać 10-15g czystej substancji tribenuronu metylowego 

Na jednoliścienne 2l ctu np tolurex, lentipur lub 0,3-0,35 g expert met.

Lub inne gotowce sklepowe typu bacara, ponton,  boxer.

Co kto lubi , w jakiej fazie robi , czy na cenę patrzy i jakie chwasty ma.

Opublikowano
23 godziny temu, Wpaw napisał(a):

No jak wieje to jak opryskać. Wszystko leci w świat i do sąsiadów. U mnie w poniedziałek niby mają być dobre warunki. 

Wiatr Do 8m/s nie powinien stanowić problemu w dzisiejszych czasach 

Opublikowano

Ty pisałeś tylko, że wiatrem się nie pryska. Kacper napisał że porywy 10m/s a schodzi do 8m/s. Więc napisałem że wiaterek rzędu 8m/s nie powinien stanowić problemu. Nie uważam również że 8m/s to wiaterek. Bo na zwykłej szczelinówce to przy 6m/s pryskasz sasiadowi