Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, materrol napisał:

Miał ktoś z Was pszenżyto Tiesto? Zastanwiam się nad nim, ale nie mogę znaleźć jakiegoś info opinii jak ono plonuje itp. Do tej pory miałem Tadeusa, ale niestety na moich piachudrach jak nie dostanie wody to szybko ginie. Z wiosny piękny, gęsty, ciemny, liście zdrowe, grube, a potem przychodzą susze majowe i połowa go ginie, więc szukam czegoś co to przetrzyma. Chodzi mi po głowie też SU Liborius, ale ta zimotrwałość trochę odstrasza...

Widzę, że jeden z okolicznych sklepów będzie sprzedawał tą odmianę i chyba będę musiał się poświęcić i przetestować tą odmianę. Wg coboru jedna z najwyższych i dobrze plonująca odmiana.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Liboriusa u mnie gorzej wypaliło na górce niż Tadeusa więc nie wiem czy tak się nadaje na słabe gleby ... Chyba że ktoś rozumie IVb jako słaba gleba.

U mnie głównie V klasa, w jednym miejscu kawałek IV klasy, a na zgórku piach że się przez koła przelewa jak woda. Będę siał trzeci rok Liboriusa, był wypalony na piachu ale tutaj to chyba wszystko było by wypalone. Koniec końców jestem zadowolony z tej odmiany. 

Chętnie bym przetestował Atletusa, ale to nie w tym roku.

Opublikowano

Chłopaki odmiane carmelo idzie dostas gdzies poza chemirolem?

A co do liboriusa to tez mam takie zdanie o nim ze to na 4klasy anie piachy. Zresztą wrzuciłem tu zdjęcia jakis czas temu jak wyglądał wedlug borowika.

Opublikowano

Jeśli Liborius na lepsze ziemię jednak to co byście polecili na tą nieszczesna 5 z kawałkami 6? Widziałem zdjęcia Liboriua ale wygląd nie daje plonu już się tego nauczyłem a dodatkowo nie wiem jakie tam stanowiska sa 🙈🙈

Opublikowano

A słoma? 20 belek po 50zł. Przy niskich kosztach czemu nie. Ja na 6 siałem żyto własne populacja, zaprawa 100kg saletrosanu, 6-7 rozrzutników obornika 3.5t i dało 3 tony + 15 belek 135cm. Lepiej na nim wyszedłem niż na jęczmieniu do którego lekko tysiak dokładki miałem. 

Opublikowano (edytowane)

Jarek to u nas takich cen nie ma, 80zł to można dostać jak sam sprasujesz, zwieziesz pod dach i będziesz na wiosnę sprzedawać ... A i 20 belek z ha to nie było, tylko po około 15, ziarka w tym roku jeszcze było, ale słomy bardzo mało. Uważam że ta słoma więcej warta niż 600zł, więc albo ją wymieniać na obornik albo niech zostaje na polu.

@raven18 słoma to nie tylko NPK ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Ja pierwszy ten rok sprzedawałem z 5ha słomę to było 90 kulek 125 po pasowej mascar bardzo dobrze zbite. Nawet nie wiem po ile liczyć bo wujek kupował i sam sobie robił ale załóżmy, że 40 zł minimum to wystarczy na np 250kg/ha polifoski 6. Z racji zmniejszania ilości bydła co roku tniemy słomę na 80% zbóż, w przyszłym roku prawdopodobnie wszystko na sieczkę pójdzie i jest dylemat czy handlować i kupować kurzak czy zostawiać słomę i na nią wapno sypać. Jakbym sprzedał słomę i kupił obornik to wyliczyłem, że jeszcze coś by z tego zostało.