Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6465 napisał:

No znam takich co po kilka palet kupują to też osobiście tam po towar jeżdżą. Jak powiedziałem kiedyś temu okrągłemu w okularach że kiepski towar mają to sapał że to wina producenta.

Drogo i obsługa kiepska. Ja tam i po 300 kg to do strzelec podjadę.

Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tadeusa od nich w zeszłym roku miałem, co prawda drobny, norma wyszła 140kg/ha, ale plon z tego jak na moje warunki wyszedł można powiedzieć że super.

Ja to się zastanawiam, jak to robią że to takie drobne. Żyto hybrydowe to igiełki. Jakbym komu chciał takie coś sprzedać na paszę, to by mnię wyśmiał. Ale do siewu jak nie na jednostki a kg to trza być zadowołonym :)

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Bo w tym roku tak trochę jest, nie wygląda a sypie ... Pszenżyta jak patrzyłem to myślałem że będzie 5-5,5t, a tu zaskoczenie bo plony w przedziale 6-7t, jęczmień jary to samo, na oko bym powiedział że 3t/ha, a tu 4 z przodu ...

O widzisz, u nas z wykładu 7t a leci 5. Nic nie poradzimy. Ale może dadzą dla lubelskiego i podlaskiego suszowe 

Opublikowano

Zrobione dwa kawałki Tadeusa w różnych lokalizacjach.

Optycznie najsłabsze pole, ale z olbrzymią rozbieżnością górka dołek średnio około 5,5t. Pozytywne zaskoczenie na plus.

Drugi kawałek to już wyrównany łan i tu szacunkowo 6,8 do 7t. 

Opublikowano
Strongman napisał:

9 godzin temu, pawelol111 napisał:

Skąd Borowika wziąć?

W dakolu  pytaj lub w mordach czy 

Sokołowie.

Ja Tributto nasiałem. Na dobrej ziemi bajki a na piachu pustynia. Obok krowiarz z Głuchowa miał to piekne ale nie wiem co za odmiana. Pamietam ze z Gluchowka ten co ma 6155m kiedys sie chwalił ze na Borowiku 40 rolek słomy miał.

Opublikowano

Wczoraj byłem u siebie w pszenżycie, to takie pod zębem nie do końca. U nas to obszarnicy walą, a u mniejszych, to najczęściej objechane kilka razy. Dziś z kuzynem rozmawiałem, to mówił, że w okolicy ci co wczoraj i dziś kosili, to 15-17 wilgotności. A jutro dzień wyjazdowy, wieczorem pokazują deszcz, a na resztę tygodnia 20-21st i co kilka dni przelotne opady 😐 także ten - żniwa odlozone

Opublikowano (edytowane)

Oziminy to u nas zaczynają dopiero. Tak jak pisałem - duzi widać walą po kolei, a mniejsi, to zależy, ale tak całkiem blisko mnie - w obrębie powiedzmy 10km, to nigdzie chyba nie widziałem żeby gdzieś cały kawałek był wykoszony - cześć skoszona, albo objechane kilka razy tylko. Kolega widziałem, że nawet rzepaku nie dokosił, przejechał na pszenicę i też tylko objechane. Pewnie jakby była pogoda, to w połowie tygodnia trzebaby było próbować, no ale z tymi prognozami nie ma szans.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Absolutnie nie o Tobie myślałem. Po tobie wystąpiło dwóch kolegów   którzy niedobory wody mają. 

Tobie niech choć raz pogoda i usługa sprzyja

Opublikowano

Jakie polecacie pszenżyto na mozaiki od 3 do 5 kl. Tylko siew po kukurydzy, w tym roku z 1 ha zasiać by mieć do siewu na drugi rok. Bo już 3 raz kuku na tych działkach bedzie