Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Deszczu raczej nie będzie. Teraz sucho i faktycznie może być stres..Za tydzień nie zrobisz bo będzie kwitło. Chyba bym czekał na rozwój sytuacji i jeśli będzie w miarę wilgoć to celować w t3 z samym tebu.

Opublikowano

Chłop już pięterka liczy 🙆jak tu już piąte klasy wypala i nie ma widoków na poprawę 

Na razie to niech ono zakwitnie bo jak tak dalej pójdzie to i tego może nie być. 

Redukcje idą aż szumi w łanie

• Like 1
Opublikowano

U mnie tadzik wyrzuca pylniki. Poza tym sucho. A, i testuję 2,5ha przy 136kgN bez skracania. Prawie jestem pewny, że będzie stał.

IMG_20240516_183006.jpg

Opublikowano
23 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Nie porównuj jarego do ozimego.

Jakie odmiany pszenżyta miałeś na tych swoich piachach??

nie porównuje tylko piszę że jare zaczyna żółknąć. 

nawet Borowik wylatywał do gołej ziemi a Tadeus w tych miejscach jest , słaby ale jest. 

Opublikowano (edytowane)

@pedro2 Skąd tyle emocji? Nie wiem co Cię boli - Tobie po polu nie chodzę i nie liczę.

Byłem, kłos wyłaził, to popatrzyłem i napisałem mniej więcej, jak to na dziś wygląda, a Ty przeżywasz jakbym już plon liczył, albo kasę ze sprzedazy wydawal. 

Do żniw to się milion rzeczy może zdarzyć, od gradu przez ulewne deszcze w sierpniu po pożar i  mogę nie zebrać nic, ale czy to znaczy, że mam nie patrzeć/pisać jak aktualnie wygląda?

A co do zwijania się na piątej klasie, to nie każdy ma piąta klasę i nie każdy ma suszę.

Jeśli chodzi o T2, to w sumie byłem nastawiony na zabieg, bo coś tam padało u nas w ubiegłym tygodniu i na koniec tego zapowiadają - suszy jako takiej nie widać mocno narazie - choć nie jest też jakoś różowo.  Jeszcze patrzyłem pogodę i gadałem ze znajomym, od którego kupuje srodki (sam ma gospodarkę) i tak się zgadalismy, że w sumie u nas jeszcze tak strasznie nie jest, ten najbliższy deszcz niepewny (choć teraz już wszystkie pogody pokazują opady minimum w niedzielę) i lepiej zrobić teraz, niż czekać, a jak deszcz nie przyjdzie, to jeszcze większy stres dla rośliny. Sam będzie robił jutro, jego brat to samo. No tak czy siak - po 19 wiatr się trochę uspokoił, to zrobiłem to T2. Także pszenżyto skończone na ten sezon.

IMG_20240516_201739796_copy_2040x1148.jpg

Edytowane przez daron64
  • Like 1
Opublikowano

Ja nie powiedziałem, że w ogóle jechałem gdzieś z jakąkolwiek regulacją. T1 i to wszycho, No i chwasty. A poza tym plantacje siane  300 roślin na metr dają+2 piętra na kłosie w porównaniu z tymi co siałem 350. No, takie tam obserwacje.

Opublikowano

A w pięterku ile potrafi być ziarniaków? Albo nie być ;)

Opublikowano

Panowie co dolega temu pszenżytu? Od suszy czy jakaś choroba? Większość pola takie jak na zdjęciu. Miejscami zielone, zdrowe.  Pryskane 4 tyg temu t1 protio i fenpropidyna. Pole 5 klasa 

IMG_20240519_202303.jpg

IMG_20240519_202255.jpg

Opublikowano
19 minut temu, kordzio14 napisał:

Panowie co dolega temu pszenżytu? Od suszy czy jakaś choroba? Większość pola takie jak na zdjęciu. Miejscami zielone, zdrowe.  Pryskane 4 tyg temu t1 protio i fenpropidyna. Pole 5 klasa 

IMG_20240519_202303.jpg

IMG_20240519_202255.jpg

brak wody

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

A tutaj bez żadnej ochrony, bez żadnych witamin, krzemów

1.82 MB · 0 pobrań Screenshot_20240519-205515~3.png

Na piachu flaga zwinięta w rurkę, podflagowy nie istnieje- siano, i pylniki w pełni wyrzucone

Ładne kłosy czemu nie robiłeś ochrony? Ja nie stosuje żadnych witaminy i innych dupereli a pszenżyto ładne. 

A nie przepraszam to dałem do t1🤭

IMG20240403123752.jpg

A nie przepraszam to dałem do t1🤭 pierwszy raz w mojej historii gospodarzenia dlatego zapomnialem

Opublikowano (edytowane)

Na T1 poszedł Artemis+ witaminy. Potem przyszły przymrozki. Po przymrozkach witaminy+ krzem + 0.6 tebu na "podleczenie" bo żółte końcówki wyszły po mrozkach. Potem wiatry, zimne noce, susza i nie było warunków żeby zrobić T2. 

Ogólnie z takich frykasów  to dostało 2x krzem 

Edytowane przez tytanowyJanusz
Opublikowano (edytowane)

Może ktoś polecić dobrą odmianę na V klasę ziemi o koniecznie długim kłosie?? (takie mi się najbardziej podobają). Coś w typie borowika którego już mam. 

Edytowane przez MalyRolnik18
Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Długość kłosa jest zależna w dużej mierze od Ciebie, jak dużą dziurę zrobisz w rozsiewaczu na saletrę 😉

Polecam Liboriusa, polecam Carmelo, Salto 

Ja mam w tym roku porównanie borovik i libirius. I ziuwazylem ze lepiej wytrzymuje susze borowik a liborius c1 :(