Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 22.02.2024 o 13:23, krilan06 napisał:

Jak to mówił Kowalczyk: kupujcie drogi nawóz bo i tak to się wam wróci. Właśnie widzę jak się zwraca. Ja w tym roku zwiększam areał strączkowych, trzecia roślina ziemniak bo i tak co roku sadzę i w ten sposób chcę się załapać na zróżnicowaną strukturę upraw

Mi Kowalczyk nie powiedział trzymaj bo będzie drożej można było sprzedać w odpowiednim czasie po 1700 zł .

Nie było chętnych do sprzedania , jak cena poleciała to był zryw , by sprzedawać .

Opublikowano
2 minuty temu, Uziu92 napisał:

u mnie 100 n na pszenżyto pójdzie max w tym roku.

Przy 100N to można zaryzykować bez żadnego skracania przy odpowiedniej odmianie.

Albo 0.3 Moddusa - 30zł/ha, a pewność będzie w razie jakiejś nawałnicy 

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Mi Kowalczyk nie powiedział trzymaj bo będzie drożej można było sprzedać w odpowiednim czasie po 1700 zł .

Nie było chętnych do sprzedania , jak cena poleciała to był zryw , by sprzedawać .

Ja nie piszę o tym że kazał trzymać zboże tylko o tym że dla tych którzy nie wiedzieli czy kupować drogi nawóz, mówił że kupować nawet i po 5 tyś za tonę bo inwestycja się zwróci. I dodawał że gdyby nie działania rządu, to saletra byłaby i po 7 tyś za tonę 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

2 godziny temu, Uziu92 napisał:

u mnie 100 n na pszenżyto pójdzie max w tym roku.

Przy 100N to można zaryzykować bez żadnego skracania przy odpowiedniej odmianie.

Albo 0.3 Moddusa - 30zł/ha, a pewność będzie w razie jakiejś nawałnicy 

jadę 0.6l

0.3 to szkoda opryskiwaczem wjeżdżać, bo w pszenżycie  efekt niewidoczny, przynajmniej u mnie. 

Edytowane przez Uziu92
Opublikowano

Gdzie Wy mieszkacie, że w lutym myslicie o opryskach..u mnie jak robię poprawkę, to w kwietniu i to najczęściej w drugiej połowie - zdarzało mi się, że przy oprysku z początku kwietnia jeszcze wylazilo zielsko

• Like 1
Opublikowano
daron64 napisał:

Gdzie Wy mieszkacie, że w lutym myslicie o opryskach..u mnie jak robię poprawkę, to w kwietniu i to najczęściej w drugiej połowie - zdarzało mi się, że przy oprysku z początku kwietnia jeszcze wylazilo zielsko

bo z dwulisciennymi trzeba cierpliwie bo one potrafią wyjść dość późno.

Opublikowano

Panowie posiałem saletrę na żyto hybrydowe rośliny były mokre bo w nocy popadalo, dawka nie duża 160kg bo jest ładne dokrzewione, jak myślicie może popalić liście? Teraz wyszło słońce a wiadomo że nie które granulki leżą na liściach?

Opublikowano

Różnie sialem - przed deszczem, po deszczu, w trakcie deszczu - nigdy nie rzuciło mi się w oczy cokolwiek powaznego

A zreszta jak już posiales, to i tak zastanawianie się nad tym nic Ci nie da

Opublikowano

Ja u siebie jak chodziłem po rozsianiu po deszczu, bo też się cykalem, to granule na roślinach trafiały się dosłownie pojedyncze na pojedynczych roślinach. 

Lepiej zawsze (chyba) przed deszczem, ale jak bywało sucho i niespodziewany deszcz przeszedł, to zdarzało mi się rozsiewać i nie widziałem po roślinach negatywnych efektów. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Lukas210 napisał:

Panowie posiałem saletrę na żyto hybrydowe rośliny były mokre bo w nocy popadalo, dawka nie duża 160kg bo jest ładne dokrzewione, jak myślicie może popalić liście? Teraz wyszło słońce a wiadomo że nie które granulki leżą na liściach?

Nic się nie stanie

Opublikowano

Można rozpuścić siarczan magnezu w RSM 32 ?da to coś jeśli dam 25 kg na 1000l RSM ?i czy to się rozpuści czy trzeba osobno we wodzie i potem  dolać?ja jeszcze niż z azotem nie ruszyłem .jutro może na słabsze działki pójdzie 150l RSM 32

Opublikowano
46 minut temu, k16mk napisał:

nareszcie coś się trochę ruszyło , dziś 2 i jutro 2 kolejne auta , a kiedy reszta nie wiadomo 🤔

20240227_083232.jpg

Ile czasu sypiesz samochód?

3 godziny temu, albert1991 napisał:

Można rozpuścić siarczan magnezu w RSM 32 ?da to coś jeśli dam 25 kg na 1000l RSM ?i czy to się rozpuści czy trzeba osobno we wodzie i potem  dolać?ja jeszcze niż z azotem nie ruszyłem .jutro może na słabsze działki pójdzie 150l RSM 32

15kg siarczanu magnezu do grzybówki i jest git

Opublikowano
1 godzinę temu, karolr2 napisał:

Po ile?

710zł

21 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Ile czasu sypiesz samochód?

z oryginalnego Binoskiego  równe 2 godziny , a z dorobionego przeze mnie  szybra 1,45