Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Dziś koło Łukowa na 5-6kl już pszenżyta widziałem zwija z braku wody, a wydawała się mokrą wiosna.

U mnie też się zwija, chciałem wczoraj jechać z T2 ale odpuściłem,teraz coś tam popaduje lekko 

Opublikowano
14 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Dziś koło Łukowa na 5-6kl już pszenżyta widziałem zwija z braku wody, a wydawała się mokrą wiosna.

Kurde, to ja jestem w szoku że u Was już aż tak. Ja okolice Lubartowa to wody na razie pod dostatkiem. W kwietniu 44 litry, w maju już ponad 15 a dziś znów pada. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Lukasz21_Lubelskie napisał:

Kurde, to ja jestem w szoku że u Was już aż tak. Ja okolice Lubartowa to wody na razie pod dostatkiem. W kwietniu 44 litry, w maju już ponad 15 a dziś znów pada. 

Klasa ziemi się kłania. Wody niby nie brakuje ale na piaskach już widać różnicę. 

U was przy obwodnicy też wesoło nie jest z tego co widziałem. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Klasa ziemi się kłania. Wody niby nie brakuje ale na piaskach już widać różnicę. 

U was przy obwodnicy też wesoło nie jest z tego co widziałem. 

U mnie przeważają 3b, 4 i 5 ale tak jak wspomniałem nie jest źle. Tutaj przy obwodnicy Lubartowa to same piachudry więc nie ma się co dziwić :/

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, jaco512 napisał:

Bez zdjęcia pola ciężko coś doradzić, opisz choć jak wyglądają rośliny, liście.

Ogólnie zboże zrobiło się blade, myślałem dać 1kg dr green zboża, ale nie wiem czy można to pomieszać z wirtuozem

Opublikowano

Paliłem resztę gałęzi i tak przeszedłem się po tym słabszym kawałku - kurcze, nie wiem jak u Was, ale u mnie chyba jakieś trzęsienie ziemi było jak mnie w domu nie było 🤔

IMG_20230515_142144804_copy_1148x2040.jpg

A tak w ogóle, to jak Waszym zdaniem - w tak wyglądające pszenżyto (słabsza działka, najładniejsze miejsce - całość jest tak pół na pół - pół takiego jak na foto, a pół dużo słabszego) jest sens inwestować w t2?

IMG_20230515_142413592_copy_1632x918.jpg

Opublikowano
17 minut temu, daron64 napisał:

Paliłem resztę gałęzi i tak przeszedłem się po tym słabszym kawałku - kurcze, nie wiem jak u Was, ale u mnie chyba jakieś trzęsienie ziemi było jak mnie w domu nie było 🤔

A tak w ogóle, to jak Waszym zdaniem - w tak wyglądające pszenżyto (słabsza działka, najładniejsze miejsce - całość jest tak pół na pół - pół takiego jak na foto, a pół dużo słabszego) jest sens inwestować w t2?

Ja bym zrobił t2, masz całkiem ładne zboże, szkoda stracić ewentualny plon. U siebie mam zrobione t1 i t2, a w tym roku w pszenżycie jeszcze będzie t3 (metko+tebu). Kolega z syngenty do mnie dzwonił i był u jednego rolnika w naszej wiosce lustrować plantację i okazało się że pszenżyto zżarte przez mączniaka masakrycznie. Oczywiście zero ochrony fungi

• Like 2
Opublikowano

U mnie pszenżyto petarda w tym roku. Wody póki co drastycznie nie brakuje. Te swoje 6t raczej będzie bez żadnych makagigów - T1 zrobiłem  w postaci Arteimisu i tylko na 10 ha, i tylko dlatego że miałem. Brakuje tylko perspektyw na cenę. Właśnie dostałem cennik - 630 netto. To ile w żwiwa? 580? Przy tych kosztach produkcji, jeśli nawozy kupiłem na górce, to bilans będzie na 0. Uprawiam dopłaty znaczy się. I te no... rolnictwo węglowe.

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

szkoda stracić ewentualny plon. U siebie mam zrobione t1 i t2, a w tym roku w pszenżycie jeszcze będzie t3 (metko+tebu)

Nie przesadzaj z agrotechniką ...

To chyba Ty w minione żniwa żaliłeś się że przy 140kgN nie przekroczyłeś 4t/h bo tak Ci spiekła susza? 🤔

4 godziny temu, MajsterMarian napisał:

Ogólnie zboże zrobiło się blade, myślałem dać 1kg dr green zboża, ale nie wiem czy można to pomieszać z wirtuozem

Po pół woreczka siarczanu magnezu i mocznika /ha. 

3 godziny temu, daron64 napisał:

W drogawe Priaxory bym się nie bawił ale za ~110zł/ha idzie zrobić T2 z azoksy + tebu

Opublikowano
49 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Nie przesadzaj z agrotechniką ...

To chyba Ty w minione żniwa żaliłeś się że przy 140kgN nie przekroczyłeś 4t/h bo tak Ci spiekła susza? 🤔

Po pół woreczka siarczanu magnezu i mocznika /ha. 

W drogawe Priaxory bym się nie bawił ale za ~110zł/ha idzie zrobić T2 z azoksy + tebu

Chyba mnie z kimś pomyliłeś