Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Biała Podlaska w tym roku to jakiś biegun zimna. Majowe przymrozki sięgały tam -12°C 

Nie wiem, spotkałem przejazdem i mocno się zdziwiłem widząc taką hvjnie 

Ciekawe jakie zboże było tam zasiane. Jeśli jęczmień to możliwe że była duża ilość ości przez które ziarno się zawieszało i dlatego takie przerwy. Tak samo owies lubi się zawiesić gdy nie ma dobrego ciężaru.

Opublikowano

Tzn w zbiorniku? Przecież jest mieszadło, nie chce mi się wierzyć żeby się tam tak zabetonowały nasiona. A z aparatu każde ziarno poleci jak nie jest przekombinowane z rurkami idącymi do redlic. Ile ludzi miało z tym problem gdy poszerzali Poznaniaki na 3m, rurki do skrajnych redlic idą pod hvjowym kątem wtedy 

Opublikowano
1 godzinę temu, jajonasz napisał(a):

Oj nie każde, owsa bingo często trzeba pilnować, bo ma długi wąs i jest lekki i potrafi się zawiesić mimo mieszadła. 

To ktoś ta odmianę jeszcze sieje?

@Miodek11500 słyszałem u mnie wtedy było 0 i szron byl na łąkach 

Opublikowano
3 godziny temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Tzn w zbiorniku? Przecież jest mieszadło, nie chce mi się wierzyć żeby się tam tak zabetonowały nasiona. A z aparatu każde ziarno poleci jak nie jest przekombinowane z rurkami idącymi do redlic. Ile ludzi miało z tym problem gdy poszerzali Poznaniaki na 3m, rurki do skrajnych redlic idą pod hvjowym kątem wtedy 

Jęczmień jak ma ości dobrze nie obite to nie pójdzie w siewniku. Potwierdzone już przez kilka osób tak samo owies trzeba mocno pilnować bo kiedyś sam miałem taką przygodę.

Opublikowano
59 minut temu, radekz200 napisał(a):

chłopaki jaki oprysk polecacie na pszenżyto i jęczmień? 

Cezaro lub bacare, ale już wycofana, cezaro robiłem 3 lata i zawsze czysto, zresztą po bacarze też nic nie było 

Opublikowano
52 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

Cezaro lub bacare, ale już wycofana, cezaro robiłem 3 lata i zawsze czysto, zresztą po bacarze też nic nie było 

Cezaro jeszcze dostępne ostatnio brałem większą ilość i było bez problemu.

Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Diflufenikan i flufenacet

Cezaro gotowy albo cevino i saper

Cezaro ma 3 substancje flufenacet, florasulam i diflufenikan

Opublikowano
1 godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

osoby siejące tadeusa. Ile szt/kg zasialiście? Lub będziecie siać?

Normalnie siałem 320sztuk, ale na jednej działce siewnik zwariował i zaniżał mi na 240szt i sam nie wiem co z tego będzie 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

U mnie bacara przepuscila chaber. Tylko fakt, ze na tym kawalku zawsze duza presja byla. Bardziej mi sie sprawdzal cos ala snajper.

Opublikowano

Snajper to ctu i dff o ile dobrze pamiętam u mnie lentipur 2 l czyli ctu solo i jak są dwuliścienne to tribenuron choć jest to wiosenny herbicyd to na jesieni dobrze działa przynajmniej u mnie poprawiałem tylko pszenicę Goldem bo Ziemia ciężka spekała i się otworzyła i chwasty z tych szczelin powschodziły na piachu pszenżyto czysto do żniw

Opublikowano
10 godzin temu, radekz200 napisał(a):

działa luks? może by i sprobowal tym 

No ba.

Jedyny chwast jaki mam w pszenżycie to żyto 

Godzinę temu, toooomaszewski napisał(a):

Tylko w ścieżkach obornik?

Tak.

Uprawa i nawożenie pasowe 🤭

• Haha 1