Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Ten ekoschemat to tylko populizm. Tylko słyszysz jakie pieniądze, a jak zagłębisz się w temat to ekonomicznie leży i kwiczy. I wybierasz 60zł z de minimis.

Przyszłościowy automatycznie jesteś rolnikiem. 

• Like 1
Opublikowano

Na Podlasiu nie pamiętam kiedy były takie warunki w okolicy 20 września. Co prawda ostatnie dwa dni ciepła, ale myślę że rośliny rosnące, wykorzystają to w 100%. W tym przypadku moje poplony, którymi się bardzo cieszę😀 

Jedyne co mnie trochę niepokoi, to obsada, bo wydaje się dość gęsta, i na przyszłe lata chyba trzeba będzie rozbudować mieszankę o jeszcze jakieś dwie odmiany

IMG_0309.jpeg

IMG_0311.jpeg

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Miodek11500 napisał(a):

Na Podlasiu nie pamiętam kiedy były takie warunki w okolicy 20 września. Co prawda ostatnie dwa dni ciepła, ale myślę że rośliny rosnące, wykorzystają to w 100%. W tym przypadku moje poplony, którymi się bardzo cieszę😀 

Jedyne co mnie trochę niepokoi, to obsada, bo wydaje się dość gęsta, i na przyszłe lata chyba trzeba będzie rozbudować mieszankę o jeszcze jakieś dwie odmiany

IMG_0309.jpeg

IMG_0311.jpeg

Nie ma korzenia palowego czy się urwał?

U mnie dopiero teraz po 15mm w 4 deszczach by ta rzodkiew skiełkowała. 

Samobójstwo. To pierwszy taki rok. Jesień wręcz tragiczna, a do żniw było całkiem ok

Opublikowano
48 minut temu, Agrest napisał(a):

Samobójstwo. To pierwszy taki rok. Jesień wręcz tragiczna, a do żniw było całkiem ok

Kozienice mają rekord opadów w sierpniu... całe 1,6mm. To im dopadało. Nieoficjalnie u mnie niedaleko melduję 0,5mm. Po żniwach jak glębę zruszyłem, to samosiewów nawet nie pobudziło..

Opublikowano

Współczuję, to jeszcze mniej jak u mnie. Nigdy tak nie było. Ale teraz jebią lasy w okolicy na potęgę,, albo obwodnica albo planowa gospodarka leśna. To te chmury nawet nie myślą się utworzyć. 

5 minut temu, slavvek napisał(a):

Kozienice mają rekord opadów w sierpniu... całe 1,6mm. To im dopadało. Nieoficjalnie u mnie niedaleko melduję 0,5mm. Po żniwach jak glębę zruszyłem, to samosiewów nawet nie pobudziło..

Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Nie ma korzenia palowego czy się urwał?

Urwał się, nie miałem nic, czym mógłbym wykopać, a wyrwać się nie dało. Piękne warunki, najgorsze, że nawet zboże jeszcze nie zaprawione. Obornik, czyszczenie, mieszanie, a dopiero w środę zacznę to robic. Czwartek-piątek w nocy 4 stopnie już, nigdy nie siałem tak późno pszenżyta.

Jak u Ciebie z rzepakiem? Udało się odsiać? Czy w tym roku nie będzie rzepaku?

Opublikowano
5 minut temu, Miodek11500 napisał(a):

Urwał się, nie miałem nic, czym mógłbym wykopać, a wyrwać się nie dało. Piękne warunki, najgorsze, że nawet zboże jeszcze nie zaprawione. Obornik, czyszczenie, mieszanie, a dopiero w środę zacznę to robic. Czwartek-piątek w nocy 4 stopnie już, nigdy nie siałem tak późno pszenżyta.

Jak u Ciebie z rzepakiem? Udało się odsiać? Czy w tym roku nie będzie rzepaku?

We wtorek 8ha przesiewam pszenicą. 1 ha zaorzę w październiku pod porzeczkę. 8ha czekam z decyzją tydzień ale 70% decyzja na przesiew jęczmieniem lub pszenżytem Najgorsze że strata na siewie rzepaku na starcie warunkuje jedynie zamknięcie sezonu na tych hektarach na zero po przesianiu

Opublikowano
7 godzin temu, Miodek11500 napisał(a):

IMG_0309.jpeg

IMG_0311.jpeg

Ładna, ale jak na zimę to za gęsta. Ile kg?

U mnie na zimę poszło 15kg/ha, a pod ozime 20. Szczota

Ale korzeń normalnie wychodzi, marchewka 

To wygląda jak gorczyca 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Nasiona + plus usługa siewu i przez to wyjdzie zero?? 

A ile masz zysku przy tych cenach zboża z hektara?  Jednostka siewna 1600zł, wyszła na 3,08ha  , siew 350, teraz dołożę orkę, bo wcześniej bezorka, stopkowym w to nie posieję, o samosiewach które już raz chemicznie zwalczałem nie wspomnę ( to po pszenicy i jęczmieniu)

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

We wtorek 8ha przesiewam pszenicą. 1 ha zaorzę w październiku pod porzeczkę. 8ha czekam z decyzją tydzień ale 70% decyzja na przesiew jęczmieniem lub pszenżytem Najgorsze że strata na siewie rzepaku na starcie warunkuje jedynie zamknięcie sezonu na tych hektarach na zero po przesianiu

Skąd jesteś że u was rzepaki wypadły? Którego siałeś?

Opublikowano
2 godziny temu, slavvek napisał(a):

Skąd dokładnie?.

Wrzesień 84 i na jednym polu jeszcze w bruździe woda stoi. Ostatni raz tam woda stała jak to pole w 2014 kupiłem 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

No tak, nie napawa optymizmem nadchodzący sezon na tych kawałkach. 

1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Ładna, ale jak na zimę to za gęsta. Ile kg?

U mnie na zimę poszło 15kg/ha, a pod ozime 20. Szczota

Ale korzeń normalnie wychodzi, marchewka 

To wygląda jak gorczyca 

Właśnie nie pamiętam czy siałem 22 czy 24 kg na ha. Nie mam styczności z rzodkwią, ale mam nadzieje ze te 24kg tylko teraz wygląda gęsto, a w rzeczywistości rzodkiew będzie miała dużo miejsca by zbudować korzeń, bardziej zależy mi na cienkim i długim, niż na grubym i krótkim, rozluzni glebę i zbuduje miejsce na wodę, a później korzenie rośliny następczej 

Opublikowano
34 minuty temu, Agrest napisał(a):

A ile masz zysku przy tych cenach zboża z hektara?  Jednostka siewna 1600zł, wyszła na 3,08ha  , siew 350, teraz dołożę orkę, bo wcześniej bezorka, stopkowym w to nie posieję, o samosiewach które już raz chemicznie zwalczałem nie wspomnę ( to po pszenicy i jęczmieniu)

A kto Ci powiedział że w bezorce nie idzie siać stopkowym? Od 6 lat pełna bezorka talerzowa spięta z Demeter classic stopkowy i nie ma żadnego problemu z zapychaniem. Znajomy próbuje powoli bezorki to wirowka z nabudowanym stopkowym wjeżdża z pszenica prosto po jednym przejeździe talerzowa po zbiorach kuku i też nic się mu nie pcha. 

Opublikowano

Widzę co mam na polu . Słomy jak w żadnym roku. Mieszsna 2x talerzówka bezorkowiec i brona aktywna przy siewie. Słoma nie widziała deszczu i nic nie skruszała. A samosiewyna tą chwilę w ilości większej jak zasiew. 

32 minuty temu, Mateuszlol11 napisał(a):

Skąd jesteś że u was rzepaki wypadły? Którego siałeś?

Płd mazowieckie. Siałem 25.08. Przyszły upały z silnym wiatrem. Deszcz miał być za dwa dni a przyszedł tydzień temu

Opublikowano
12 godzin temu, Agrest napisał(a):

Jesień wręcz tragiczna

A u mnie wajcha z pogodą przekręcona cały czas w przeciwną stronę, niż u Ciebie.

Wczoraj zoralem. Dziś mam wyjazd, to myślę nawet lepiej, bo dziś pogoda to dołki podeschną, a glina jeszcze się w kamień nie zmieni. Wczoraj wieczorem prognozy pokazywaly, że poniedziałek, wtorek chłodno i bez deszczu, to w sam raz - w poniedziałek uprawie,we wtorek posieje.

Wstaje dziś rano i prognozy już pokazują poniedziałek i wtorek opady 🤦

IMG_20250920_165708547_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250920_184152506_HDR_copy_2048x1152.jpg