Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Ja mam to odmianę od kilku lat i dalej przy niej zostaje bo super się sprawdza na naszych ziemiach. Do tego będzie jeszcze Heroico i zastanawiam się nad Comodoro.

Na jakich ziemiach siejesz Liboriusa?

Opublikowano

U mnie też patrzę rekiny gospodarzenia przestawiają się na razówe... bo już żyto dwudziesty raz pod rząd ledwo koszty kryje 🙈 i to w dużej mierze dzięki dobrej cenie słomy.

Jak ktoś dobrze zaorze to ok, ale w większości tylko przesuwają tą calizne i rżysko wystaje z każdej skiby rzędami 

Ciekawe czy przy normie wysiewu uwzględniają pozostałości 😆

Opublikowano

zależy ile wilgoci. Jak masz w pługu przepłużki to zrzucisz wszystko na dno bruzdy. Scinacz tak nie zrobi. Jak nie masz samego płodozmianu zbożowego to sie nawet nie zastanawiaj na razówe jedz.

Opublikowano
W dniu 2.09.2025 o 06:07, krzysztofsb napisał(a):

flufenacet+diflufenikan+tribenuron

chlorotoluron+diflufenikan+tribenuron

w zaleznosci od chwastow

Najlepiej wiadomo jak największe spektrum , co mieszacie z Expert Medem i w jakiej proporcji?

Opublikowano

Panowie pod korzen amofoska czy polifoska co brac? - tylko to maja w workach na skladzie. BB nie biore bo nie potrzebuje tyle ( chcialem ta sol potasowa zastosowac). Przed sianiem planowalem jeszcze wywiezc gnoj ale to sladowe ilosci mi zostaly ( czyszczę obore po zwierzetach).  Slucham Panstwa..

Ps. Carmelo 2640zl/t 

Opublikowano

Bardzo ok

Gadam z takim znajomym, 70-latek. W duchu sobie myślę - zaraz będzie się chwalił. I do mnie z tekstem "ale waliło to pszenżyto, kombajnista mówił że po zbiornikach 9 ton". A ja na to - to teraz trzeba sypnąć 400kg/ha polifoski. I ten znajomy, że żadnego nawozu wieloskładnika nie kupuje bo za drogi 🙃 

• Haha 1
Opublikowano

jak bardzo ok, to ile jest optymalnie tego, co by kosztów nie narobić?100-150?

potem planuje doglebowo cezaro i w tym roku to wszystko z zabiegów. Czy jeszcze leciec czyms na miotłe po miesiacu ? (tam zboza to nie było z 5-7lat a dookoła ugory)

Opublikowano
8 minut temu, Celownik07 napisał(a):

potem planuje doglebowo cezaro i w tym roku to wszystko z zabiegów. Czy jeszcze leciec czyms na miotłe po miesiacu ? (tam zboza to nie było z 5-7lat a dookoła ugory)

Ja w tym roku odpuszczam NPK przedsiewnie. Idzie wapno sypkie którego nie było od lat. 

Cezaro na jesieni a na wiosnę dodatkowo na miotłę.

Opublikowano

jakie pszenżyto polecacie? siałem od dwóch lat Mondeo, teraz też zasieje, ale dobrałbym świeżą odmianę. miałem kiedyś borowika, ale to za wysokie i bardziej żytnie pszenżyto 

Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

200kg polifoski 6 bedzie ok? stanowisko po wieloletnich łubinach 5-6klasa 

Chyba taniej i lepiej wyjdzie sól i superfosfat prosty przelicz na składniki i cenę 

Opublikowano
Teraz, damianos95 napisał(a):

Chyba taniej i lepiej wyjdzie sól i superfosfat prosty przelicz na składniki i cenę 

Zależy ile ha do zasiania, na kilku to może się okazać że nabawisz się z tym za kilka PLNów ...

Opublikowano
1 godzinę temu, wsbil napisał(a):

Ja w tym roku odpuszczam NPK przedsiewnie. Idzie wapno sypkie którego nie było od lat. 

Cezaro na jesieni a na wiosnę dodatkowo na miotłę.

1 godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

skoro  zboża nie było tyle lat to i miotły nie powinno być zwłaszcza że to piachy cezaro wystarczy dodatkowy zabieg zbyteczny

Opublikowano
1 godzinę temu, MatiRol92 napisał(a):

jakie pszenżyto polecacie? siałem od dwóch lat Mondeo, teraz też zasieje, ale dobrałbym świeżą odmianę. miałem kiedyś borowika, ale to za wysokie i bardziej żytnie pszenżyto 

I jaką masz opinię na jego temat? Ja po tym sezonie zrezygnowałem z Tadeusa na rzecz Mondeo.