Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Główne pytanie jak głęboko ta talerzowa szła. Zawsze ustawiam możliwie jak naj płycej tak żeby nie szła głębiej jak 5 cm i nie ma problemu z wilgocią w niższych warstwach.

Opublikowano

Brzozą i innym drzewą liście opadają trawy po wypalane robiłem koledze skrywke pod garaż to nie mogłem zeskrobać wierzchniej warstwy ładowarką musiała przyjechać koparka i też miała ciężko dopiero na 30 i głebiej jest wilgoć gleba czerwony ił na piachach brałem próbki to suchy pył. ścierniska nieruszone bo zadyma na całego a i tak czekam na deszcz żeby popryskać glifo bo perz odbił na omijakach

• Haha 1
Opublikowano

U mnie rzeczka wyschła 🙃 deszcz trochę popadał w niedzielę i poniedziałek ale dalej wody nie ma, to chyba pierwszy raz by wody kompletnie nie było, zawsze coś płynęło 

Opublikowano (edytowane)

To u was może padało, u nas ostatni opad powyżej 5mm był na początku sierpnia, od tej pory z 2-3 razy po kilka mm ... Z czego na początku sierpnia też jakoś nie napadało, z 20-30mm w sumie, bardziej psuło żniwa niż wody to dawało.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał(a):

Jak po zbożu idzie no strączki czy kukurydza to może na razówe można ale jak zboże po zbożu to nie ma opcji

Po wyce z gorczycą wszystko leżało  i było cięte po ziemi i zsieczkowane sieczkarnią idzie na razówe pod zboża. samosiewy wzeszły bez ruszania a tak jak piszesz po zbożu idzie na strączki to szkoda paliwa i ograniczam erozję wietrzną jak i tak małe ogniska perzu z nasion mi przywiewa bo mam sąsiadów co koszą pyrzowiska na dopłaty i czekają aż nasiona wydają to walczę z perzem glifo bo mechanicznie walczyłem przez wiele lat i już mi się nie chce.ogólnie obok siebie mam strasznie zapuszczone pola i mogę się starać ale co roku i tak trzeba walczyć bo hodowlę ostrożnia i perzu mam przez miedze

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, farmerss34 napisał(a):

wszędzie sucho ,popiół , nie padało od  marca 

Na rozkład opadów do połowy sierpnia nie narzekam, było w porządku, teraz się dopiero sucho zrobiło. Może i nie było jakoś mokro, ale stosunkowo niskie temperatury ograniczyły parowanie i sumarycznie nie było widać niedoborów wody, a jeżeli już były to krótkie i mało szkodliwe.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
22 godziny temu, tytanowyJanusz napisał(a):

No i jest Liborius 💪

2.780zł/t 

W zeszłym roku były dużo lepsze warunki i nasienie ma też być lepsze niż teraz po tych mrozkach, deszczach 

IMG_20250827_164718.jpg

O matko, a w skupie po 600 i cały czas w dół