Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 8.05.2025 o 14:06, pedro2 napisał(a):

Nie wiem. Od lipca mają uchwalić karencję na 18msc.

Ale na czym ta karencja ma polegać to nie mam pojęcia. 

Trzeba zadzwonić gdzieś do naganiacza śor, może wiedzą czy będzie w sprzedaży czy tylko ta karencja  będzie na zużycie zapasów 

Mówi się ze w handlu oficjalnym do końca 2025roku, a stosowanie do końca 2026r. Ale wiecej bedzie wiadomo na początku czerwca.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Co byście doradzili, opryskiwacz zrobiony...miałem odpuścić t2 ale jest dobry potencjał pszenzyt i się zastanawiam czy pryskanie jutro lub we wtorek jak pogoda pozwoli, wiadomo trochę chłodu jest. .przymrozku chyba z dzień nie było lub dwa dni i się zastanawiam czy ryzykować...Kier w ilości 0.8l...ludzie pryskali od grzyba w moich okolicach przed tymi chłodami i u nich fito nie widać. Pogody dobrej w dalszym stopniu nie widać...niby ma spać sporo deszczu a temperatura nie zachwyca...T1 było miesiąc temu...ciężko orzech do zgryzienia chce się opryskami zaryzykować ale można i spierdzielić te zboze..

Edytowane przez Perez19
Opublikowano

125g prioto+0.8L priaxora + 0.3L ternu nie będzie za mocne? W pszenicy nie było takiego problemu z maczniakiem, to poleciałem bez ternu, ale na jednym kawałku pszenżyta jest widoczny na podstawie

Opublikowano
17 godzin temu, Perez19 napisał(a):

Co byście doradzili, opryskiwacz zrobiony...miałem odpuścić t2 ale jest dobry potencjał pszenzyt i się zastanawiam czy pryskanie jutro lub we wtorek jak pogoda pozwoli, wiadomo trochę chłodu jest. .przymrozku chyba z dzień nie było lub dwa dni i się zastanawiam czy ryzykować...Kier w ilości 0.8l...ludzie pryskali od grzyba w moich okolicach przed tymi chłodami i u nich fito nie widać. Pogody dobrej w dalszym stopniu nie widać...niby ma spać sporo deszczu a temperatura nie zachwyca...T1 było miesiąc temu...ciężko orzech do zgryzienia chce się opryskami zaryzykować ale można i spierdzielić te zboze..

U nas dłuższy czas w nocy koło 0 się kręci i nie pryskalem jeszcze. Dopiero teraz w drugiej połowie tygodnia ma być kolo 5 w nocy, to wtedy chyba prysnę.

16 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Klosi się

W gości skoczyliśmy do rodziny pod Grodzisk, to kurcze tutaj już po drodze poklosznone od groma zboz

Opublikowano

Jeszcze na piątek i sobotę mogą być przymrozki.

k**wa maj. Spłonęły liście kwiaty i zawiązki.

Rafał ratuj, domykaj system...

Opublikowano
20 minut temu, Agrest napisał(a):

Jeszcze na piątek i sobotę mogą być przymrozki.

k**wa maj. Spłonęły liście kwiaty i zawiązki.

Rafał ratuj, domykaj system...

Przecież planeta płonie 🤣 a na Antarktydzie pokrywa lodowa się zwiększa 🤣

Sławku nie narzekaj 🤣 . I tak po sezonie jakiś zakup zrobisz 🤣

Opublikowano

Porównanie dwóch odmian. Po lewej stronie Liborius po prawej Heroico. Liborius około 10cm wyższy za to Heroico mniej porażone przez grzyby. Liborius dłuższy kłos ale luźniejszy a Heroico jakby bardziej miała go zbity i trochę krótszy. Zobaczymy różnice w ziarnie. 

IMG_20250512_143927.jpg

• Like 3
Opublikowano

Az sie pochwale, od t1 nie bylen w polu dzisiaj pojechale az mnie przytkalo jak Tadeus sovie poradzil, pole po rzepaku ale rzepak nie oddal nawozenie 2x200 saletry  teraz t2 azoskar i tebu dla mnie petarda ziemia mocna 3 podloze gliniaste dzierzawie od 2 lat dopiero ale jest potencjal. Dla porownania na 5 klasie juz sie prawie klosi

Screenshot_20250512_184214_Gallery.jpg

Opublikowano

To i ja się przeszedłem. Pszenżyto to jednak wdzięczna roślina. 

Ostatnie zdjęcie to część górki widocznej na przedostatnim (lewy górny róg). Gdzie przejechałem dwa razy aktywnym (dzień wcześniej patrzyłem jak on w ogóle robi), to jest w miarę. Ale gdzie tylko raz w dniu siewu to w najgorszych miejscach tak, jak widać. 

IMG_20250513_104937081_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20250513_104958883_HDR.jpg

IMG_20250513_104051691_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20250513_104455468_HDR_copy_1152x2048.jpg

Opublikowano

mam takie pytanie na t2 chce dać 150g protikonazol + 125g azystrobina mogę jechać z taka mieszanka jak pszenżyto już się zaczyna kłosic lub kłosy są widoczne , planuje zrobić zabieg w następnym tyg bo dzisiaj miałem 0.5 stopnia w nocy a od przyszłego tygodnia ma być ocieplenie i jakiś opad zapowiadają na ten tydzień.

Opublikowano
23 godziny temu, JarekBazydlo napisał(a):

Porównanie dwóch odmian. Po lewej stronie Liborius po prawej Heroico. Liborius około 10cm wyższy za to Heroico mniej porażone przez grzyby. Liborius dłuższy kłos ale luźniejszy a Heroico jakby bardziej miała go zbity i trochę krótszy. Zobaczymy różnice w ziarnie. 

IMG_20250512_143927.jpg

Jaka klasa gleby i po czym zasiany Liborius? Ja chyba przeceniłem stanowisko pod Liboriusa bo trochę słabo wygląda. Jednak moje ziemię nie na takie odmiany przy tak małych opadach.

Opublikowano
Turok napisał:

mam takie pytanie na t2 chce dać 150g protikonazol + 125g azystrobina mogę jechać z taka mieszanka jak pszenżyto już się zaczyna kłosic lub kłosy są widoczne , planuje zrobić zabieg w następnym tyg bo dzisiaj miałem 0.5 stopnia w nocy a od przyszłego tygodnia ma być ocieplenie i jakiś opad zapowiadają na ten tydzień.

U mnie ta sama sytuacja i mimo przymrozku rano jade dzisiaj z t2, później znowu ma nie być warunków przez cały tydzień. Substancja te same co u Ciebie, do tego mikro i makro