Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, albert1991 napisał(a):

U mnie podobnie wygląda jak trawa .jaki on jest pod względem wylęgania ?

Tego ci nie powiem posiałem go pierwszy raz jest dosyć wysoki ale zobaczymy czy ustoi do żniw narazie wygląda najlepiej 

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

Też robiłem poprawkę na chabra pasem 3m od miedzy. Wiem że jest tam bank nasion z miedzy  i się nie zastanawiam dalej nad tematem.

Wiem też że czekanie z zabiegiem do wiosny to głupota i będę trzymał się zabiegów jesiennych

Ja na jesieni stosowałem elipris jestem bardzo zadowolony zero chwastów zero poprawek A miałem problem z chabrem i ostrożniem. Stosowany był w górnej dawce. 

Expertmed i dff niestety były...

Opublikowano
Przemoooo napisał:

33 minuty temu, albert1991 napisał(a): U mnie podobnie wygląda jak trawa .jaki on jest pod względem wylęgania ? Tego ci nie powiem posiałem go pierwszy raz jest dosyć wysoki ale zobaczymy czy ustoi do żniw narazie wygląda najlepie Miałem Tributo W zeszłym roku i trochę wyższe od Tadeusa ale nie wylęgło Trochę późniejsze od Tadka i ciężej się kosiło

Opublikowano
7 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

A to chcesz pomagać tym chwastom w regeneracji ?? Herbicyd solo się daje, bez odżywek ... Daj herbicyd a za 7 dni mocznik z siarczanem.

No tak je zregenerujesz że hoho 🤣🤣 normalnie można dorzucać i co trzeba wziąć to weźmie, a dwa razy jeździć nie trzeba 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

No tak je zregenerujesz że hoho 🤣🤣 normalnie można dorzucać i co trzeba wziąć to weźmie, a dwa razy jeździć nie trzeba 

Odżywek czy nawozow nie daje się z herbicydami, to jedna z podstawowych zasad ... Ale rób sobie jak uważasz. Dodanie odżywki do herbicydu obniża jego skuteczność. 

Tak samo nie miesza się fungicydów z odzywkami wapniowymi o wysokim pH, robisz 2 zabiegi i koniec tematu, chyba że chcesz wywalić kilkaset złotych na ha na fungicyd który w takim pH (11-12) ma znikomą skuteczność ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Gimmeshelter napisał(a):

Chcecie to jeździjcie po parę razy, nie moje pieniądze, nie mój czas 😝 

Paliwo to groszowa sprawa w porównaniu z cenami ŚOR, ile wyjdzie, 1-2 l ON żeby opryskać 1 ha ??

Opublikowano

1ha tak, ale jak jedziesz opryskać załóżmy 6 - 10 km jakąś droga żwirówka czy nawet polną i masz tam z 10ha do pryskania to trochę inaczej to wtedy się rozkłada i inny sens wszystkiego 

Opublikowano (edytowane)

Sens jest taki, że pewnych rzeczy w zbiorniku opryskiwacza się nie miesza, i jedna z takich mieszanin są odżywki+ herbicydy ... Do fungicydów czy na robala można raczej odżywki spokojnie dodawać, do herbicydów nie.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Meloman

Jeszcze jest nadzieja bo nie odrzucił mocniejszych rozkrzewień, tylko liście poschły

IMG_20250506_132635_5.jpg

Mapy zmiennego nawożenia można robić bez satelity

Borowik 

IMG_20250506_132138_8.jpg

Jak byłem przeciwnikiem tak teraz stwierdzam, że grzybowka dużo daje. Nawet samo T1.

Zdrowizna... i susza tak mocno nie bierze jak tych bez.

Meloman

IMG_20250506_132120_4.jpg

Edytowane przez pedro2
  • Like 2
Opublikowano
18 godzin temu, Wpaw napisał(a):

Ja na jesieni stosowałem elipris jestem bardzo zadowolony zero chwastów zero poprawek A miałem problem z chabrem i ostrożniem. Stosowany był w górnej dawce. 

Expertmed i dff niestety były...

Ja w zeszłym roku po raz pierwszy odchwaszczanie zbóż jesienia. Cezaro 574sc. Bez poprawek na wiosnę.

W tym roku będę testował Trinity 590sc również jesienią.

Moje pszenżyto Tadeus gęste. Siane C2 160kg/ha wczesny siew ok 20 września.

IMG_20250428_124250.jpg

Opublikowano

Ma ktos doświadczenie w ratowaniu pszenżyta po gradobiciu? Mocno go przerzedziło, a te rośliny które zostały mają sporo uszkodzeń mechanicznych. 

Robić sama grzybówkę czy dodawać coś jeszcze (aminokwasy?)? 

IMG_20250506_172415.jpg

Opublikowano
22 godziny temu, Lukas3512 napisał(a):

Skracałeś? Bo wygląda jakby miało ochotę na leżenie 

Nie bo sucho było u mnie mało padało dopiero w piątek dostało ok 15 litrów 

Opublikowano
6 godzin temu, wsbil napisał(a):

Ja w zeszłym roku po raz pierwszy odchwaszczanie zbóż jesienia. Cezaro 574sc. Bez poprawek na wiosnę.

W tym roku będę testował Trinity 590sc również jesienią.

Moje pszenżyto Tadeus gęste. Siane C2 160kg/ha wczesny siew ok 20 września.

IMG_20250428_124250.jpg

Też na części pól na próbę poszło cezaro i zadowolony jestem.

Opublikowano
16 godzin temu, Wpaw napisał(a):

Też na części pól na próbę poszło cezaro i zadowolony jestem.

To lepiej zrób zapas jak chcesz go stosować bo już flufenacet do odstrzału 

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał(a):

To lepiej zrób zapas jak chcesz go stosować bo już flufenacet do odstrzału 

Jak ktoś korzysta z Mocarza do odchwaszczania kukurydzy to też warto sobie kupić więcej ...

Opublikowano

Dużo krajów pisało listy do ke żeby przedłużyli. Ale niedawno odrzucili.

tyle, że dali karencję na stosowanie jeszcze przez 18msc, ale czy ta karencja oznacza stosowanie zapasów czy też sprzedaż to nie wiem.