Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 21.04.2025 o 12:38, soltys48 napisał(a):

To jednak orane?

Porównujemy w tych samych warunkach

cały czas orane

23 godziny temu, Agrest napisał(a):

No właśnie. Przecież od  nastu lat tylko 3x stary gruber

początki Alzheimera umów wizytę u lekarza 😜 , ty a akurat dobrze wiesz że stary gruber u mnie idzie 2 razy.

21 godzin temu, PAN88 napisał(a):

Plątasz się w zeznaniach 😀

niby gdzie ?

Opublikowano

Co mi da że umówię wizytę jak o niej zapomnę🤣

Opublikowano
24 minuty temu, Miodek11500 napisał(a):

Jak u Was Panowie sytuacja z wodą? Podlasie okolice sokolki dramat 

U mnie też tragedia okolice Poznania (gdzie trafiło to wczoraj dolało ale u mnie 6lit od 4 marca)żyto miejscami 40cm ma i kłos wychodzi a jęczmień ozimy miejscami 30cm i chyba się nie wykłosi☹️

Opublikowano

Podlasie z tego co widać na najbliższy tydzień bez szans na deszcz.

Pewnie lada dzień górki już będą się odznaczać 

U mnie dzisiaj 1mm 

Trawy i lucerny są bardzo fajne. Pod kolano, ale zaraz na go też będzie bieda

Opublikowano

cześć,
Co stosujecie na T2 w pszenżycie i pszenicy ? w planach miałem azoksy i tebu budżetowo ;)
na t1 poszedł pro i fenpropidyna a Wy co stojecie żeby było dobrze i nie drogo ? :)

Opublikowano

Ja np, jak nie będzie deszczu to możliwe że nie będę robił  t2, mam dwie działki po 1.5ha na których dzisiaj robię dopiero t1, i brak jakichkolwiek oznak chorobowych. Jak będzie tak sucho jak teraz, to dotrwa do żniw

Opublikowano (edytowane)

Miałem dopiero na majówkę iść na pole, ale nie wytrzymałem. Koło domu w pszenżyto się przeszedłem. Na pszenicę zbrakło mi odwagi 😅

Generalnie jak co roku - wszyscy w koło (już nie mówię o internetowych) mają za***iste zboża, a u mnie sobie leży, kontempluje i w drugiej połowie kwietnia rusza dopiero. Jak pisałem wczesniej - jest akceptowalnie (zdjęcia z lepszych miejsc - wiadomo), a akceptowalnie, to bardzo dobrze. Telefon coś rozjaśnia mi zdjęcia. W rzeczywistości kolor coś podchodzący pod ostatnie zdjęcie pola.

Żeby nie było za różowo, to bardzo dużo końcówek jak na ostatnim zdjęciu. Nie wiem czy na zdjęciach "łanu" będzie to widać. Pewnie po oprysku wyszło.

IMG_20250423_155623893_HDR_copy_2048x793.jpg

IMG_20250423_155418725_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250423_154429500_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250423_154745187_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20250423_154119843_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250423_154602364_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250423_154449572_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250423_154706588_HDR_copy_2048x1152.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Witam, mam resztki z t1 i tamtego roku, chciałem to wypryskać na t2 na pszenżyto niskonakładowe na powierzchnie 1,3 ha. Zostało mi około 0,4-0,5 input triple, 0,3 protiokonazol 250 oraz azoksytrobina ilość większa można by to pomieszać i zrobić t2 ile azoksytrobiny dodać, na t1 na te pole też szły jakieś resztki poszło 150 g protio oraz 0,4 tern na hektar z tamtego roku.

Opublikowano
13 godzin temu, cichy30 napisał(a):

cześć,
Co stosujecie na T2 w pszenżycie i pszenicy ? w planach miałem azoksy i tebu budżetowo ;)
na t1 poszedł pro i fenpropidyna a Wy co stojecie żeby było dobrze i nie drogo ? :)

U mnie t1 identyczne poszło. A t2 plan jak u Ciebie czyli azoksy plus tebu - jest budżetowo ale nie jest źle. Wręcz bym powiedział że nawet całkiem dobrze.  

Opublikowano

To mój sąsiad rzucił jedna dawkę w okolicach 8 marca. Zboże dramatycznie słabe, nieodchwaszczone, w wielu miejscach praktycznie bez rozkrzewien, jest już drugie kolanko. Wczoraj przyjechał oglądać i stwierdził że jeszcze za wcześnie na drugą dawkę i odchwaszczanie. 

Nawet nie próbowałem go uświadomić, bo to strata czasu.