Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ehh z ta pogoda. Pokazywali od dłuższego czasu na przyszły weekend kilka dni opadów. Ale już się to rozmywa i może jutro deszcz. No i jak zawsze dylemat - jechać, czy nie jechać. Niby wszystkie prognozy pokazują deszcz. Mam do roboty, to nie mogę sobie przeczekać, żeby przed samym deszczem pojechać, muszę jak coś dziś wieczorem rozsiać 

Screenshot_20250329-144415.Yr~2.png

Screenshot_20250329-144409.Meteo ICM~2.png

Screenshot_20250329-144236.Opera~2.png

Opublikowano
4 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

Chlopyralid.

Można coś dodać do niego np. fluroksypyr ? Taniej by wyszedł  tribenuron metylowy ale czy skuteczny i czy można mieszać z fluroksypyr ?

Opublikowano
Godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Jak RSM możesz jechać zawsze trochę się przemieści w glebie. Jak granulat to może na rozpuszczenie starczy tego deszczu...

Saletra. Jakby nie ta robota, to bym poczekał i w deszcz rozsiał. A znowu po robocie po deszczu, to bez sensu, jak spadnie mało co. Jak by nie patrzył d*pa z tyłu 

Meteo już pokazuje pod 1mm, nie pod 2 🤦

Opublikowano

Trochę dygnelo, ale jak pisałem - u mnie z wiosny zawsze słabo idzie, dopiero w kwietniu widać jak się zbiera. W tamtym roku między n1 a n2 miałem gdzieś lekko ponad 3tyg przerwy. Zazwyczaj 4-5tygodni mi wychodziło odstępu. Teraz n1 jakoś przed 5 marca siałem. Nastawiałem się na przyszły weekend na ten długo zapowiadany deszcz, ale jak zawsze - im bliżej, tym bardziej się prognoza rozmywa.

No nic. Saletra przykryta, nie będę ryzykował, że pokropi tyle co nic. Jak popada lepiej, to po robocie rozsieje moze, a jak tylko pociapie, to będę czekał. 

Opublikowano
2 godziny temu, Azor07 napisał(a):

Można coś dodać do niego np. fluroksypyr ? Taniej by wyszedł  tribenuron metylowy ale czy skuteczny i czy można mieszać z fluroksypyr ?

A to już musisz sam zdecydować, jak patrze to faktycznie tribenuron lepszy i tańszy, i załatwi rumian i rumianek. Teraz mi się przypomniało, mam go w zapasie z jesieni i zastanawiam się czy go dodać do grzybówki i będzie bezpiecznie w razie poprawki.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Gimmeshelter napisał(a):

Już ci tak zboże ruszyło, że druga dawkę jedziesz? U nas tylko po rzepaku coś widać no i zboża może koloru trochę złapały 

W pszenżycie już kolanko się odrywa i trzeba już powoli myśleć o skracaniu...

Opublikowano (edytowane)

Zmienność decyzji świadczy o ciągłości dowodzenia - rozsialem 😅 dopiero się przebrałem, trzeba cisnąć nanchate i spać, bo wcześniej o godzinę trzeba się zerwac.

Na prognozę pogody nie patrzę, nie będę się stresował.

Przenzyto jak cię mogę. Zdjęcie oczywiście z najładniejszego miejsca. To kawałek koło domu, gdzie pierwszy raz siałem zestawem i popierdolone jest na potęgę. Tzn pierwszy hektar nie liczę, bo to ustawianie itd itd, to tam się rozgrzeszam, ale na kolejnych mam pas za***isty, pas słaby, pas za***isty, pas słaby. Tak jakby w jedna strone siał, no sam nie wiem - za głęboko? Ale ustawiany był tak samo cały czas.

Za to pszenica to nie ma jej nawet połowy tego co pszenżyta na tym zdjęciu - ale za to jedna w jedną, rządek w rządek, żadnych pasów, żadnych gorszych miejsc (standardowo poza glina najgorsza).

Nawozu zbrakło mi na poprzeczniak. Zobaczę, może dokupie jednego baga, bo na pszenżyto ciut mniej niż zakładałem mi wyszło i w pszenicy koło wody trzeba się przejść z wiaderkiem. 

IMG_20250329_174046620_HDR_copy_1152x2048_1.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Wydaje mi się, że granula saletry do jutra się rozpuści, a to najważniejsze. Zwiążę sie z profilem glebowym i będzie czekać na deszcz i na przemieszczenie wgłąb profilu, by być dostępną korzeniom. Ile tam było w pierwszej dawce N i w jakiej postaci, oraz ile jej siałeś i w jakim terminie? Wydaje się gęsta, dużo ma rozkrzewien?
Ja drugą dawkę wysiałem 10 marca, dzień przed ostatnim deszczem. I o ile wcześniej stresowałem się, że jednak zrobiłem to zbyt wcześnie, tak teraz, obserwując pogodę, wydaje mi się, że była to nienajgorszy decyzja.

Opublikowano

230-250 saletry 4-6marca. Rozkrzewien nie liczyłem nawet. Ale to jest, jak pisałem, najładniejsze miejsce. W jednym jest gęsto, w drugim jest ok, a e trzecim rzadko. 

10 marca skończyłeś nawożenie całkowicie?

Opublikowano

Tak, pierwsza dawka poszła końcem lutego, dzień przed deszczem. Spadło wtedy w okolicy 17litrow, 11-12 marca miało padać, więc podjąłem decyzjcę, że sypie drugą dawkę, aby nadchodzący deszcz przemieścił mi azot wgłąb profilu. 13 marca spadło 15l i azot został zamknięty w pszenzycie. Czy to dobrze? Nie wiem, faza się nie zgadzała na podanie drugiej dawki, ale obawiałem się tego co mamy obecnie, czyli brak opadów i dlatego taka decyzja

Opublikowano

Patrząc na pogodę to raczej bardzo dobrze że nawożenie już zamknięte. U Mnie rolnicy wczoraj siali bo liczyli na opad a tu kilka kropel spadło a jak siał to tuman kurzy na polu więc ten azot długo Teraz polezy zanim zacznie działać 

Opublikowano

No i tak 11-16 padało. Choć padało to może za duże słowo

Mocno kropiło, momentami można było to nazwać deszczem. Ale ogólnie ziemia mokra, nawet na asfalcie malutkie kałuże.