Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jęczmień też nie lubi zimna, gdybym miał siać owies to bym siał, nad pszenica bym się zastanawiał, z jęczmieniem widząc prognozy na +5 w ciągu dnia i -3 w nocy które przecież mogą się zmienić na +3 w dzień i -5 w nocy wolę poczekać ...

Pszenica jara, nie przewódka na test posiałem kawałek w połowie listopada.  W grudniu była szpilka. W styczniu 2 liście.  Myślałem że mrozy ją wykosiły, jednak żyje i zielono bardziej z dnia na dzień . Lubelskie,  LUB.  Było-18, czy też-12 +wiatr. Sam sie zdziwiłem bo wygląda lepiej niż jeczmień ozimy. Z jarym nie wiem bo nie sieję. 

Edytowane przez Lukas3512
Opublikowano
8 godzin temu, Miodek11500 napisał(a):

Na Podlasiu też Wtorek 9l i Środa 3l, aktualnie 15 stopni w dzień 4 w nocy, temperatury mają utrzymać się, aż do przyszłotygodniowych opadów, faza jeszcze się nie zgadza, ale chyba trzeba sypać 2 dawkę azotu, bo z tą wilgocią zapowiada się skromnie w tym roku. Przynajmniej na początku sezonu. 
Co myślicie? Sypać czy nie. Pierwsza dawała była w saletrosanie, druga to saletra

Też się zastanawiam czy nie rzucić już drugiej, o ile faktycznie ten deszcz się pojawi... Dobrze by było jakieś 3 tyg zaczekać. N1 dopiero łyka

Tydzień to trochę za długo na prognozy 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Będzie się ukorzeniał 

To siej kukurydzę, też będzie się ukorzeniać jak będzie za zimno, będziesz miał rekordowe plony ... Jak chcecie to siejcie, ja poczekam ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

pitolisz,siej ryż  taka sama głupa porada jak Twoja

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

To siej kukurydzę, też będzie się ukorzeniać jak będzie za zimno, będziesz miał rekordowe plony ...

Opublikowano
3 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Patrz mój sąsiad ma już ziemniaki posadzone, zdjęcie sprzed paru dni 😅

IMG_7551.jpg

Już nawet stopował bo zaczynały kwitnąć 😀

Opublikowano
41 minut temu, pedro2 napisał(a):

Też się zastanawiam czy nie rzucić już drugiej, o ile faktycznie ten deszcz się pojawi... Dobrze by było jakieś 3 tyg zaczekać. N1 dopiero łyka

Tydzień to trochę za długo na prognozy 

Zobaczymy deszcz jak świnia niebo 😂 u Mnie już praktycznie na wszystkich pogodach gdzie obserwuje odwołane 

Opublikowano

O kwietniu jeszcze z nim nie rozmawiałem 🤣

U mnie dopiero pierwsza dawna zaczyna działać tak więc nie będę leciał z saletrą na n2 jak za parę dni takie ochłodzenie. Z resztą u mnie w okolicy to jeszcze mało kto z n1 wystartował 

W 2022r przez cały marzec jeśli dobrze pamiętam 2mm spadły 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

To siej kukurydzę, też będzie się ukorzeniać jak będzie za zimno, będziesz miał rekordowe plony ... Jak chcecie to siejcie, ja poczekam ...

browar sieją jak najwcześniej najlepiej w lutym. I jakoś się udaje.

A co do deszczu zobaczymy. Podlasie dopiero dzisiaj fajnie ciepło było, jeszcze nic nie ruszyło. 

Opublikowano

Rzadko do tego dochodzi, ale staje murem za tomaszem w sprawie jęczmienia. Jak się jęczmień sieje to ma się za siewnikiem kurzyć i po 10 dniach ma być na wierzchu i wtedy jak woda będzie w czerwcu to się udaje :)

Opublikowano

Co sądzicie o Daxur od BASF na oba zabiegi w pszenżycie? Interesuje mnie coś dość ekonomicznego w jednym środku, czyli bez konieczności mieszania. Widzę, że dużo ludzi w tym roku go poleca.

Ktoś już stosował w tamtym roku? Rzeczywiście tak dobrze sobie radzi z septoriozą?

Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał(a):

o ile faktycznie ten deszcz się pojawi.

U nas najpierw pokazywali 5 dni opadów po parę mm. Potem trzy. Potem jeden z opadami ~3mm. A teraz dwa dni z opadami 0.7 i 0.2mm 🙄 ale spokojnie kolejny opad przewidują na 19.. równie dobrze można by w ogóle tych prognoz nie przeglądać na dłużej niż dwa - trzy dni. 

Miałem z tym najbardziej mokrym poczekać do tego deszczu, ale jak oni tak z tymi prognozami, to dziś przeczekam, a jutro dzwonię do sąsiada niech grzeje maszynę i będzie w gotowości z lina i jadę kończyć ta pszenicę.

Opublikowano
8 godzin temu, dantur96 napisał(a):

Na zboża podałem tydzień temu. I czekam na deszcz Teraz żeby rzucić na zboża druga dawkę i na trawy 

A co teraz planujesz na drugą dawke?

Opublikowano
10 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

To nie ważne, w zimnej glebie też się będzie męczył ...

Tylko że warunki są zupełnie inne niż np 10 lat temu.

Teraz trzeba wybierać między tym czy ma się męczyć w ziemi z zimna czy z braku wilgoci

• Like 4