Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Karol06 napisał(a):

Ciekaw jestem czy z tadeusa sianego 26 października coś będzie. Dobrze że to tylko na 80 arach takie "doświadczenie" 

Będzie, będzie... podaj szybko azot wiosną i będzie ok

• Like 1
Opublikowano

Pewno że będzie, tylko widziałem u siebie na swoich polach że tadeus lubi gęściejszy siew. 

Opublikowano

U mnie z Tadeusem okazało się inaczej, tam gdzie 280szt. lepszy plon od tego gdzie było 330szt. na metrze🤷‍♂️ to pierwsze wyszło z błędu w próbie kręconej, w tym roku posiane 300szt. zobaczymy jak wyjdzie. 

Opublikowano
8 godzin temu, galan99 napisał(a):

Pytanie  opłaca  się uprawiać na tych ziemiach ?.

Jak chcecie dorównać tym co uprawiają na 1,2,3 klasach mocnych ziemiach .

Kiedy były zwierzęta i dobre ceny to tak na rędzinach rosły piękne lucerniki łaki dawały piękne siano typowo kompleksy pastewne i przede wszystkim użytkowane wieloletnie.przy małej ilości zwierząt z roku na rok opłacalność malała i trzeba było iść do pracy ale zamiłowanie pozostało oprócz zbóż zasieje się gorczycę wykę nostrzyk dla pszczół i jakoś się to kręci po prostu trzeba się więcej na kombinować by nie dokładać i zostało coś zysku

Opublikowano
33 minuty temu, lukasz20 napisał(a):

U mnie z Tadeusem okazało się inaczej, tam gdzie 280szt. lepszy plon od tego gdzie było 330szt. na metrze🤷‍♂️ to pierwsze wyszło z błędu w próbie kręconej, w tym roku posiane 300szt. zobaczymy jak wyjdzie. 

Ja na zaperzonej dzierżawie 15.10 zasiałem 450szt i sypał lepiej jak 350 siane w terminie

Opublikowano
5 godzin temu, youn81 napisał(a):

Tadeus , siew  23 wrzesnia , 320szt/m2 

20241101_121304.jpg

20241101_121325.jpg

Moim zdaniem za gęsto ale to tylko moje zdanie. 

Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Pewno że będzie, tylko widziałem u siebie na swoich polach że tadeus lubi gęściejszy siew. 

Nie do końca się zgodzę. Tadeus fajnie się krzewi, bardzo podobnie do melomana i mondeo. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, robertrolnik27 napisał(a):

Nie do końca się zgodzę. Tadeus fajnie się krzewi, bardzo podobnie do melomana i mondeo. 

U mnie naprawdę zdecydowanie lepiej gęściej. Te 350szt powinno być. Probus np to 300 jest za gęsto

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
7 minut temu, robertrolnik27 napisał(a):

Znam swoje ziemię i jest OK, wschody są ok , obsada też,  zabieg na chwasty też w terminie, poszły odżywki,  na wiosnę wszytko w standardzie , regulacja 2x grzyb jak będzie potencjał to x 3  odżywki,  120N ,  i jak będzie 7 ton z ha to będę zadowolony jak bedzie wiecej to syper, nie będę tu pisal farmazonów ze 10t leci takie cuda tylko u zlomka i jockerfarm

Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał(a):

Ja na zaperzonej dzierżawie 15.10 zasiałem 450szt i sypał lepiej jak 350 siane w terminie

Każdy zna swoje pola, a tymbardziej inny rejon kraju to różnice będą zawsze. W tym sezonie zaobserwowałem dużo odrzuconych rozkrzewień. Zszedłem z 330 na 300szt. pszenżyto (Tadeus i Mondeo), a pszenica z 350 na 330szt. 

Opublikowano

Zgadza się, w tym roku była bardzo duża redukcja. Nawiększa w sianych we wczesnym terminie. Ale u mnie prawdopodobnie mróz końcem kwietnia  też się do tego przyczynił

Opublikowano

I widzisz jak skrajne spostrzeżenia  na odległości pewno max 250km

Opublikowano

Moje pszenżytko carmelo. Siew 18.09, tak wiem że szczota ale wg. mojego dziadka za rzadko😅. Okaże się co będzie z niego na wiosnę. I o to moje pytanie czy ktoś miał może tą odmianę i się wypowie na jej temat bo w moim gospodarstwie jest drugi rok i na razie nie narzekam 

IMG_20241026_162310.jpg

Opublikowano

Przyzwoita odmiana na średnie gleby , niby zalecana i na słabsze stanowiska ale na typowych piachach to wiadomo jak jest...i żyto się poddaje w suszę. Carmello chyba jedyne na słabsze gleby a ziarno w typie pszenicznym. 

Opublikowano
Godzinę temu, Agro_MiłooszEk_123 napisał(a):

Moje pszenżytko carmelo. Siew 18.09, tak wiem że szczota ale wg. mojego dziadka za rzadko😅. Okaże się co będzie z niego na wiosnę. I o to moje pytanie czy ktoś miał może tą odmianę i się wypowie na jej temat bo w moim gospodarstwie jest drugi rok i na razie nie narzekam 

IMG_20241026_162310.jpg

W 2021 r. kupiłem na próbę 100 kg Carmelo z centrali, w tym roku posiane już jako C4. Fajna odmiana grube, równe ziarno, może trochę ciut wysokie, ale przy moim nawożeniu nigdy nie leżało. Co do plonowania to zawsze sypnęło około 4-4,5 t (u mnie raczej standart) wyjątkiem w tym roku był jeden kawałek (15 arów) po owsie z którego oddało 1050 kg.

Opublikowano
12 godzin temu, Sim95 napisał(a):

W 2021 r. kupiłem na próbę 100 kg Carmelo z centrali, w tym roku posiane już jako C4. Fajna odmiana grube, równe ziarno, może trochę ciut wysokie, ale przy moim nawożeniu nigdy nie leżało. Co do plonowania to zawsze sypnęło około 4-4,5 t (u mnie raczej standart) wyjątkiem w tym roku był jeden kawałek (15 arów) po owsie z którego oddało 1050 kg.

4,5t ....wychodzisz na zero z tej uprawy ?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, youn81 napisał(a):

4,5t ....wychodzisz na zero z tej uprawy ?

Jak wychodzą na zero to jak opłacają ?.    Podatki , micha prąd , woda , ścieki , utrzymanie samochodu , remonty maszyn , wiele by tak jeszcze wymieniać wszystkie ziemie pisakowe to nie rolnictwo .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galan99 napisał(a):

Jak wychodzą na zero to jak opłacają   , podatki , micha prąd , woda , ścieki , utrzymanie samochodu , remonty maszyn , wiele by tak jeszcze wymieniać wszystkie ziemie pisakowe to nie rolnictwo .

Przetlumacz to na Polski bo nie zrozumiałem twojej odpowiedzi na to pytanie , a było chyba w miarę proste,  czy wychodzi na zero przy wydajności 4,5t/ha ....czyli zysk ze sprzedazy minus koszty związane z dana uprawą , co fo tego ma micha i utrzymanie samochodu....

Edytowane przez youn81