Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko mszyce załatwisz Mospilanem z importu za 1/10 tej ceny ... I do tego w pełni legalnie nie narażając się na nieprzyjemności. A chloropiryfos to na całej wsi czuć jak ktoś używa ...

Jak to mówią: ciężki transport idzie nocą - tak samo z opryskami ;)

19 godzin temu, 6465 napisał:

Znajomy w poniedziałek ma jeszcze wykosić 11ha kukurydzy i mówi że po niej pszenżyto zasieje. W zeszłym roku u mnie na rejonie lepiej wyszły późne siewy niż te z września. 

Raczej nie ma co się nastawiać że rok w rok przyjdą mrozy przy tak zaawansowanej fazie zboża.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, misio3p napisał:

Jak to mówią: ciężki transport idzie nocą - tak samo z opryskami ;)

...

To nic nie da. W którymś z tematów pisali, że z OSCHR na zlecenie PIORiN'u jeździli po terenie i próbki gleby pobierali

Opublikowano
2 godziny temu, Mario81 napisał:

to żyto hybrydowe jest wrazliwe na głębokośc siewu ?siałem dwie jednostki w terminie i jakies rzadkie mi sie wydaje wiec pewnie za głeboko poszło

Lepsze 0,5cm pod ziemią niż 3cm

Opublikowano
4 godziny temu, Mario81 napisał:

to żyto hybrydowe jest wrazliwe na głębokośc siewu ?siałem dwie jednostki w terminie i jakies rzadkie mi sie wydaje wiec pewnie za głeboko poszło

Jak utopisz nasiona głębiej niż 5 cm to masz już po plonie. Swego czasu siałem 60-70 hektarów żyta na 135 obrabianych i... Jeśli materiał siewny będzie tak drogi i często wadliwy jak choćby w tym roku to będę zwiększał areał pszenżyta mimo gleb klasy głównie V-VI 

Opublikowano

Ja od 5 lat stosuje własne ziarno do siewu. Co roku kupuje kwalifikat na hektar pola, i w przyszłym roku, z tego kwalifikatu jest robiony materiał siewny. Leci na petkus ( staramy się robić w okolicy 60g mtz), później zaprawa i nawóz. W porównaniu do materiału kwalifikowanego to wygląda pięknie, ładne nalane ziarno, i dobrze zaprawione, o cenie nie będę wspominał nawet. 
Jeseli chodzi o plonowanie, to kwalifikat jeszcze nigdy nie dał więcej, max co było to na równo, poprzedni rok to w ogóle tona mniej z kwalifikatu. Jako ciekawostkę, warto dodać, że w kwalifikacje zawsze jest zanieczyszczenie, nie mówię, że np przenżyto jest z żytem, ale są inne odmiany pszenzyta. Biorę wtedy sekator, poświęcam godzinę mego życia, i wycinam. Dzięki temu zabiegowi, w przyszłym roku, cały areał pszenzyta jest czysty

Opublikowano
1 godzinę temu, Miodek11500 napisał:

Jako ciekawostkę, warto dodać, że w kwalifikacje zawsze jest zanieczyszczenie, nie mówię, że np przenżyto jest z żytem, ale są inne odmiany pszenzyta. Biorę wtedy sekator, poświęcam godzinę mego życia, i wycinam. Dzięki temu zabiegowi, w przyszłym roku, cały areał pszenzyta jest czysty

W kwalifikowanym Borowiku z Kielc żyta miałem jak w C4🙆 i też nożyczki poszły w ruch 😄

Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Pierwszy zbiornik sypiesz na inną przyczepę i po problemie. Sam tak robię gdy zbieram zboże które będzie z przeznaczeniem do czyszczenia i siewu.

I tak nie będzie 100% pewności. Ile to razy było że kosiło się owies potem cały dzień inne zboża a na koniec dnia jeszcze coś w zbiorniku owsa było 

Opublikowano

Pierwszy zbiornik sypiesz na inną przyczepę i po problemie. Sam tak robię gdy zbieram zboże które będzie z przeznaczeniem do czyszczenia i siewu.

Też tak co roku robiłem, ale w tym jak znajomy objechał mi lexem pole, pojechałem z pierwszą przyczepa, to jak wróciłem, to już 3 były nasypene do pełna 😅 a ziarno potem w magazynie - różnica nie była zauważalna. 

Znajomy mówił, że jak kosi, to potem nie czyści do siewu, ale na kawałkach, z których zboze ma iść na materiał, to przymyka sita i dopier**la wiatru

Opublikowano
Dnia 11.10.2024 o 21:26, korasss napisał:

Cały wrzesień była taka susza że zborza siane w okolicy 20tego wrzesnia powschodziły równo z tymi sianymi początkiem pazdziernika , więc gdzie ta gwarancja?

U mnie identyczna sytuacja. Dramat

Opublikowano
superfarmer02 napisał:

I tak nie będzie 100% pewności. Ile to razy było że kosiło się owies potem cały dzień inne zboża a na koniec dnia jeszcze coś w zbiorniku owsa było 

To nie wiem jak kosisz że przez cały dzień owies miałeś w zbiorniku... Ja stosuję taki metodę i nie mam potem problemu ze np żyto trafia się w pszenżycie itp itd. Wiadomo przyczepa też musi być dobrze oczyszczona tak samo jak magazyn czy nawet później czyszczalnia przy starcie.

Opublikowano

W bizonie jest tyle miejsc gdzie ziarno zostaję że tak jest, a do tego owies ĺatwo oko wychwyci.

Przy innym zbożu mamy tylko spokojniejsze sumienie bo te resztki się w oko nie rzucają.

Gdyby takie proste to było to by syfu firmy nasienne nie sprzedawały