Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 godzin temu, Agrest napisał:

A wiesz czemu po glifo jest wilgoć?

Bo nie przerywasz podsiąku.

Ciągną kapilary do wierzchu z głębokich warstw. Pomimo suszy jest nadal wilgoć bo tracisz wodę np z 50 czy 80cm.

Po upraekach w trakcie suszy masz przesuszoną całą warstwę ruszoną, ale poniżej cała woda jest zakumulowana.

Jeśli jesień i zima  jest mokra to nie ma się czym martwić bo zapasy się uzupełnią, ale dziś nie można na to liczyć

Coś w tym jest, robiłem gruberem pod zasiew to pi rzepaku raz agregatem potem porosły samosiewy i dałem 2l glifo plus siarczan amonu 5kg  i czysto do teraz, i ziemia wilgotna luks . 

A na drugiej działce po rzepaku 2 razy robione ,i teraz robiłem to pył. 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Janeczko napisał:

nie kurzy 

No u mnie się w ubiegłą sobotę i poniedziałek/wtorek trochę kurzyło 

IMG_20240925_132917649_HDR_copy_1148x2040.jpg

😅

Matula gdzieś na pole chodziła, to mówiła, że na lżejszej ziemi już powychodzilo ładnie zboże. Dziś już mi się nie chciało, ale zobaczę, może jutro się przejdę obejrzeć czy na glinie jest jakaś różnica we wschodach po agregacie.

Edytowane przez daron64
Opublikowano
45 minut temu, daron64 napisał:

No u mnie się w ubiegłą sobotę i poniedziałek/wtorek trochę kurzyło 

IMG_20240925_132917649_HDR_copy_1148x2040.jpg

😅

Matula gdzieś na pole chodziła, to mówiła, że na lżejszej ziemi już powychodzilo ładnie zboże. Dziś już mi się nie chciało, ale zobaczę, może jutro się przejdę obejrzeć czy na glinie jest jakaś różnica we wschodach po agregacie.

I na piachu lecisz tym aktywnym?

Opublikowano
23 minuty temu, daron64 napisał:

"Lzejsza ziemia" w moim orzypadku nie oznacza piasku. To nie piasek, tylko pył - tak się kurzyło. Zdjęcie oczywiście nie odda w pełni, ale z otwartymi szybami nie szło robić.

IMG_20240923_182146131_HDR_copy_1305x734.jpg

Kumam. Na cięższych ziemiach jednak bardziej można pole wyrównane zostawić po siewie, niż na lekkich piachudrach. 

U mnie na piachach też się kurzyło, myślę że na otwartej szybie też nie szło by robić

IMG_6027.jpeg

Opublikowano

Heh no to aż tak to nie było, aczkolwiek momentami niewiele było widać. Ale całe szczęście deszcz, przed którym chciałem posiać, zapowiadany na wtorek przyszedł - z kilkudniowym opóźnieniem, ale trochę popadało ostatnie dwie noce. Bez szaleństw, ale lepsze to niż nic.

Opublikowano
9 minut temu, daron64 napisał:

Heh no to aż tak to nie było, aczkolwiek momentami niewiele było widać. Ale całe szczęście deszcz, przed którym chciałem posiać, zapowiadany na wtorek przyszedł - z kilkudniowym opóźnieniem, ale trochę popadało ostatnie dwie noce. Bez szaleństw, ale lepsze to niż nic.

Tak, u nas również. Wczorajszego poranka spadło 5litrow, a dzisiejszej nocy dopadało kolejne 4. Cały dzień było pochmurno i 14 stopni, więc parowania, porównując do dni poprzednich, możnaby powiedzieć, że nie było. Więc możnaby powiedzieć, że rewelacja. Oczywiście kto posiał, uważam że wygroł

Opublikowano
30 minut temu, KlimekPL napisał:

Powiedzcie, orka zimowa z wałami czy bez?

No raczej bez, taka idea orki na zimę, ma gromadzić wodę i gromadzić śnieg którego od lat niema.