Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mustang też go kładzie... w sensie spali część nadziemną - ale jaki ma to sens po żniwach, jak robisz uprawki? Uprawki też go w tym sensie kładą.

W książkach piszą, że skrzyp to roślina wskaźnikowa kwaśnych gleb, i wapnowanie jegomościa wyruguje, ale on książek nie czyta i tego nie wie... rośnie se w najlepsze nawet w kupce wapna.

Opublikowano

W których książkach?

Mnie uczyli że skrzyp nie jest rośliną wskaźnikową gleb kwaśnych, natomiast jest rośliną wskaźnikową gleb o nieuregulowanych stosunkach powietrzno wodnych.

Stosowanie herbicydu ma sens  bo uprawka niszczy tylko część nadziemną a rozmnaża podziemną podobnie jak z perzem.  Herbicyd idzie w kłącza i choć nie zabija to męczy i osłabia roślinę.

Walka ze skrzypem to walka wieloletnia. Możemy go i dwa lata nie widzieć by z impetem wrócił jak warunki mu spasują. 

Przeżył miliony lat to i nas przeżyje

Opublikowano
16 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Jeszcze nigdy nie widziałem skrzypu wyższego od zboża 🤷

A ja widziałem równy z Tadziem był, tam gdzie trochę miejsca miał to rośnie jak głupi. No nie ma mocnego na niego. Nie było i po deszczach wylazł i szalał jak głupi 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

W których książkach?

Mnie uczyli że skrzyp nie jest rośliną wskaźnikową gleb kwaśnych, natomiast jest rośliną wskaźnikową gleb o nieuregulowanych stosunkach powietrzno wodnych.

Stosowanie herbicydu ma sens  bo uprawka niszczy tylko część nadziemną a rozmnaża podziemną podobnie jak z perzem.  Herbicyd idzie w kłącza i choć nie zabija to męczy i osłabia roślinę.

Walka ze skrzypem to walka wieloletnia. Możemy go i dwa lata nie widzieć by z impetem wrócił jak warunki mu spasują. 

Przeżył miliony lat to i nas przeżyje

Noż to pełno jest publikacji powielających tego typu informacje na ten temat. Ja jakbym nauczał, to bym nie nauczał. że skrzyp jest rośliną czegokolwiek wskaźnikową.

Nieważne czym, każde zniszczenie części asymilacyjnej męczy i osłabia. Uprawki wyciągają i zasuszają część kłączy, czyż nie? Żaden herbicyd nie przenika w kłącza skrzypu, i tak wynika z badań, a to przez związki krzemu w kłączu. Zadanie teraz dla firm pokonać tę bariierę, i wstrząsnąć rynkiem hericydów jak Monsanto ;) 

Opublikowano

Skrzypu nie widziałem na swoich i okolicznych polach od lat, a panoszył się. Podobnie jak ostrożeń. Tylko ten powraca. Bardzo duzo jego na polach. Myślę że to wina jesiennych zabiegów, które słabo na niego działają.

Opublikowano

Nie raz C2 bedzie dużo gorsze od C4 zależy jak kto dba na polu. Np u jednej osoby na C2 może być już pełno grzyba na ziarnie do tego ziarniak obity i zanieczyszczeny innym zbożem a u drugiej C4 lepsze jak z niektórych centrali.

Opublikowano
16 godzin temu, KacperDemczuk napisał:

A ja widziałem równy z Tadziem był, tam gdzie trochę miejsca miał to rośnie jak głupi. No nie ma mocnego na niego. Nie było i po deszczach wylazł i szalał jak głupi 

Daj zdjęcie tego skrzypu, bo ja jak żyje 40 lat też takiego nie widziałem 🧐

Opublikowano
51 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Może ten Tadzio...niski że skrzyp mu dorównał...😆

Śmiejcie się, ale tak było 🤷 na wiosnę było widać kilka ognisk, gdzie było rzadsze zboże, a później pokazał się też w miejscu, gdzie było takie w sumie najlepsze - najbardziej gęste i wysokością był pod klosem tam

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Tutaj już można bezorkowo, resztek wcale nie widać 

Trzeba powiedzieć że wtym roku wilgoć jest a i słomy sporo mniej .

Z bezorki to się dawno wyleczyłem , chyba że życie zmusi dla dopłat 😉

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Masz podkreślone coś na słabe gleby 😉

Liboriusa u mnie gorzej wypaliło na górce niż Tadeusa więc nie wiem czy tak się nadaje na słabe gleby ... Chyba że ktoś rozumie IVb jako słaba gleba.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Masz podkreślone coś na słabe gleby 😉

Skąd jesteś że kupujesz u Świerczeskich?

To oferta dakol z Radzynia podlaskiego 

Ja z lwl jestem więc nie mam zbytnio blisko jeszcze agroters w Chełmie i Kuczyńska w białej ewentualnie kojpasz Wisznice ale nie znam ich oferty 

Widzę że podkreślone aczkolwiek wolę debatować.

W teorii mam 4klase a w praktyce mam ze dwie działki bardziej piaszczyste i chciałem zobaczyć jak typ żytni wypadnie na nich. A na lepsze działki chciałem coś lepszego od Tadzia coś może nowszego. Staram się co roku mieć nową odmianę na rozmnożenie 

Edytowane przez Janeczko
Opublikowano

Miał ktoś z Was pszenżyto Tiesto? Zastanwiam się nad nim, ale nie mogę znaleźć jakiegoś info opinii jak ono plonuje itp. Do tej pory miałem Tadeusa, ale niestety na moich piachudrach jak nie dostanie wody to szybko ginie. Z wiosny piękny, gęsty, ciemny, liście zdrowe, grube, a potem przychodzą susze majowe i połowa go ginie, więc szukam czegoś co to przetrzyma. Chodzi mi po głowie też SU Liborius, ale ta zimotrwałość trochę odstrasza...