Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Na zdjęciach mamy Pana Tadeusa na 5 klasie w Podlaskiem.
Bardzo okazały liść podflagowy i flagowy, ale to chyba kwestia odmiany, ponieważ obok mam Rotondo, i liście nie robią już takiego wrażenia.
Mamy deficyty w opadach, ale dzisiejszej nocy spadło 8litrow wody. I teraz pytanie, czy warto lecieć z T2? 
Mamy znaczące ochłodzenie, temp spadła z 25 na 14 w dzień, a dzisiejszej nocy 1 stopień, więc spodziewamy się przymrozków. 
Brak wody, stres cieplny, teraz stres „przymrozkowy”, warto atakować jeszcze roślinę fungi? Łan wydaje się być w miarę czysty, ale nie jest idealnie

IMG_3976.jpeg

IMG_3973.jpeg

Opublikowano

Tadeus chyba za bardzo skróciłem jedna z najwyższych roślin. Ale pięknie się zapowiada.  Koło czwartku zrobie t2 azoksy 0,5 tebu 0,8. Rośliny zdrowe ciemno zielone.

IMG20240507200248.jpg

IMG20240507200403.jpg

Opublikowano
10 minut temu, Miodek11500 napisał:

Na zdjęciach mamy Pana Tadeusa na 5 klasie w Podlaskiem.
Bardzo okazały liść podflagowy i flagowy, ale to chyba kwestia odmiany, ponieważ obok mam Rotondo, i liście nie robią już takiego wrażenia.
Mamy deficyty w opadach, ale dzisiejszej nocy spadło 8litrow wody. I teraz pytanie, czy warto lecieć z T2? 
Mamy znaczące ochłodzenie, temp spadła z 25 na 14 w dzień, a dzisiejszej nocy 1 stopień, więc spodziewamy się przymrozków. 
Brak wody, stres cieplny, teraz stres „przymrozkowy”, warto atakować jeszcze roślinę fungi? Łan wydaje się być w miarę czysty, ale nie jest idealnie

IMG_3976.jpeg

IMG_3973.jpeg

8 mm to luksus normalnie. Ja mam 0 mm od 21 kwietnia.

Opublikowano
5 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

To wyjdzie prawie T3 😉ogrodnicy w tym roku wcześniej 

Nie może być „prawie T3” skoro nie bylo T2😀

T1 w moim przypadku np było spóźnione. Najpierw nie dojechały środki, później mieliśmy pierwsze ochłodzenie i też wolałem nie ryzykować stresem. Teraz wychodzi flaga, rozum mówi, że dobrze prysnąć, ale pogoda to jest druga sprawa, którą staram się brać pod uwagę.

Ale chyba nie tylko ja nie wiem co byłoby najlepsze w tej sytuacji, bo nikt nie komentuje, dzieląc się jakimiś wskazówkami lub sugestiami

Opublikowano
1 godzinę temu, PatrykAgro napisał:

Stan na dziś. Chyba było za mocno skrócone i za mało azotu.

IMG20240507112527.jpg

Wygląda skromnie azotu. A jaka gleba, zasobności i ph? Co roku skracasz przy takiej dawce N?

Opublikowano
Miodek11500 napisał:

1 godzinę temu, PatrykAgro napisał:

Stan na dziś. Chyba było za mocno skrócone i za mało azotu.

Wygląda skromnie azotu. A jaka gleba, zasobności i ph? Co roku skracasz przy takiej dawce N?

gleba 4a-b pH i zasobności nieznane

Opublikowano
3 minuty temu, PatrykAgro napisał:

Warto zbadać, koszt nieduży, a wiele możesz zyskać w przyszłym sezonie. 
Czy na takich ziemiach i z takim nawożeniem masz problemy z wyleganiem, że stosujesz regulatory?

Opublikowano
Miodek11500 napisał:

3 minuty temu, PatrykAgro napisał:

Warto zbadać, koszt nieduży, a wiele możesz zyskać w przyszłym sezonie. 
Czy na takich ziemiach i z takim nawożeniem masz problemy z wyleganiem, że stosujesz regulatory?

jeśli chodzi o pszenżyto to bardzo często wylega szczególnie w mokrych latach

Opublikowano
Miodek11500 napisał:

Przed chwilą, PatrykAgro napisał:

jeśli chodzi o pszenżyto to bardzo często wylega szczególnie w mokrych latach

Stosujesz grzybowki?

tak poszło 250g tebukonazolu jakoś tydzień temu

Opublikowano

Pole po zaoranej łące (2/3 pola to chyba mursz - podczas orania przykleja się do odkładnic pługa) Jaką odmianę pszenżyta ozimego możecie polecić na takie gleby? 4 lata temu miałem na tym polu odmianę Orinoko, sprawdziła się, ale nie wiem czy jeszcze ją dostanę, więc szukam alternatywy.

Opublikowano
8 godzin temu, PatrykAgro napisał:

stabilan 1,5l/ha

Duzo. Chociaż nie znam rejonu, u mnie przy takiej dawce ccc susza zrobiłaby mi z tego pszenżyta siano. Sam 115kgN w czystym dałem i nie skracałem

Opublikowano
31 minut temu, misio3p napisał:

Pole po zaoranej łące (2/3 pola to chyba mursz - podczas orania przykleja się do odkładnic pługa) Jaką odmianę pszenżyta ozimego możecie polecić na takie gleby? 4 lata temu miałem na tym polu odmianę Orinoko, sprawdziła się, ale nie wiem czy jeszcze ją dostanę, więc szukam alternatywy.

Tadeus

• Thanks 1