Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Grab12 napisał:

Każdy liczy po swojemu:) żeby dostać dopłate i tak musi coś tam grzebnąć i żeby pole nie stało puste coś wrzuci byle było. co by nie robić uprawa dopłat jest najstabilniejsza jeśli chodzi o zysk mały to mały ale pewny i zamiast wydać na nawóz to idzie do kieszeni.osobiście ciężko patrzyć na to ale co zrobić nie można dokładać bez końca szczególnie na słabych ziemiach gdzie choćbyś zrobił wszystko jak książka pisze może być klapa.lepiej zapuscić to na miododajne lub strączki lub koniczynę czy lucernę wieloletnie i zostaje tylko koszt w postaci koszenia i podatku reszta zysk w postaci dopłat i sprzedaży zielonki bądz na pniu.naturalną reakcją na nadmiar towaru jest cięcie kosztów i to ma miejsce 

No właśnie jak dopłaty uprawiać to eko, strączki i miodki, a nie tak kaleczyć raczej 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 19.04.2024 o 12:06, Franklin328 napisał:

Akurat został mi snajper z jesieni takze zaufam ci kolego :). W sumie bardziej myślałem aby spróbować opryskać Rexade Pakiem bo tez mi zostało z ozimego, rejestrację na pszenicę jarą ma. Co myślisz?

Pszenżyto Mamut ma się dobrze , chwastów nie widać , saletrzak się rozpuścił  🙂

20240421_145653.jpg

Edytowane przez k16mk
Opublikowano
8 godzin temu, KacperDemczuk napisał:

Panowie trochę chwastów wyszło robić poprawkę czy dać sobie spokój w tak dużym pszenżycie? 

IMG_6194.jpeg

IMG_6197.jpeg

Po zrobieniu zdjęcia byś wyrwał tych parę sztuk wyki i po problemie😁. Albo sarny zrobią robotę.

Teraz to faza że jedynie fluroksypyr  w miarę bezpieczny.

Opublikowano
Agrest napisał:

Po co glifo?

Ona bardzo dobrze kiełkuje i z płytkich warstw. Dlatego jak są warunki na kiełkowanie czyli trochę wilgoci, to częsta płytka uprawa. Podorywka może być za głęboka.

Potem głęboka orka i spokój.

Najwięcej jest jej zawsze na uwrociach bo tam nie ma dokładnego odwrócenia skiby

No myślałem że ściernisko opryskam i będzie spokój z tym cholerstwem bo strasznie zboże dusi.

Opublikowano

Stara roślina wyda nasiona i sama zdechnie. Ty musisz zadbać o to by osypane nasiona jak najszybciej skiełkowały, co czynisz płytką uprawką. Podkładanką robisz sobie przechowalnię nasion na przyszły rok

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Po zrobieniu zdjęcia byś wyrwał tych parę sztuk wyki i po problemie😁. Albo sarny zrobią robotę.

Teraz to faza że jedynie fluroksypyr  w miarę bezpieczny.

Na całym polu jest do poprawek nie dużo ale coś jest, szczególnie tam gdzie dużo śladów zwierząt. Czyli zostaje tak jak jest dzięki za odpowiedź 

Opublikowano
Agrest napisał:

Stara roślina wyda nasiona i sama zdechnie. Ty musisz zadbać o to by osypane nasiona jak najszybciej skiełkowały, co czynisz płytką uprawką. Podkładanką robisz sobie przechowalnię nasion na przyszły rok

A no to super dzięki za wytłumaczenie tematu bo już ze 2 lata z tym się męczę i nie wiedziałem bardzo co robię źle.

Opublikowano
1 godzinę temu, PatrykAgro napisał:

sobota 13 kwietnia, w dzień oprysku było dosyć ciepło chyba z 15 stopni dopiero kilka dni później się ochłodziło.

Trzeba było kilka dni wcześniej pryskać a najlepiej na jesień 

Teraz chyba bym z asashi wjechał jak się ociepli

Opublikowano (edytowane)

Tadeus poszło t1+r1+mikro a po tygodniu poprawka na dwuliścienne Granstar ultra pełna dawka. Trochę zbledło i pożółkło od mrozów, ale przy tych cenach nie warto ratować asahi itp według mnie, pójdzie jeszcze tylko t2 100 g revysol+ 150 g krezoksym metylowy+ mikro i do żniw

58AFDB02-95EC-4E81-97A2-624483D479D0.jpeg

Edytowane przez cotamjaktam
  • Like 1