Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, toooomaszewski napisał:

Czyli nie wycofujemy starych wniosków, tylko składamy kolejny 🤔

Nie musisz wycofywać, ale zrzeczesz się prawa do pomocy z pierwszego wniosku.

• "o zrzeczeniu się prawa do pomocy, o której mowa w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 21 kwietnia 2023 r. w sprawie realizacji przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zadań związanych z ustanowieniem środka wsparcia w sytuacjach nadzwyczajnych dla sektorów zbóż i nasion oleistych."
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Dziś jedyny dzień pogody na najbliższy tydzień. Ale w nocy na być poniżej 5st, odczuwała ma być ~1. Najbliższe 2-3noce ma być w okolicach/poniżej 5. Pryskać, czy czekać kolejny tydzień, bo tyle gdzieś deszczu pokazują?

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Jadą za chwilę na wieś, to zobaczę jeszcze jakxz wiatrem, bo wczoraj to łeb urywało.

A jakby miało się też uspokoić dopiero wieczorem, to pryskalibyscie bezpośrednio przed taka chłodna nocą?

Opublikowano

Ehh jesienią przy oprysku chyba nigdy jeszcze nie miałem takiej klarownej pogody. Jakby nie mogło być prognoz na 2-3 dni bez deszczu i z ciepłem.

Też pryskalem w listopadzi, zimno, za***ista rosa. Zajechałem potem na pole po paru tygodniach - z daleka przerażenie - całe pole aż żółte. Dojeżdżam na miejsce, a tam zboże eleganckie, a zielsko jak spalone roundupem 

Screenshot_20231008-075812~2.png

Screenshot_20231008-075803~2.png

Opublikowano

Sprawdź na www.yr.no

Pokazuje wiatr o każdej godzinie. Ty bliżej Norwegii to sprawdzalność jeszcze lepsza😉

Opublikowano

Uja tam lepsza. Pisałem parę razy, że yr u mnie pokazuje nazbyt optymistycznie jeśli chodzi o opady - tzn inne prognozy deszcz, u nich bez deszczu. No i najczęściej wtedy pada. Drugi screen jest z yr 

Uuuuuu przyjechałem na wieś - wiatr jest zdecydowanie za silny na oprysk, a według yr ma byc w ciągu dnia tylko wiekszy

Opublikowano

Niekoniecznie o taką klarowność mi chodziło 😅

Poprzedni sezon jakiś tak z zabiegami nie było problemów - cały czas dobrą pogodę na spokojnie trafiałem, tyle co N2 taka szybka akcja, bo akurat deszcz zaczynał padać. Reszta na bardzo spokojnie. A tu widzę kolejny sezon już po staremu - dłużej będę się  zastanawial się nad zabiegiem, jak go robił 🤦 jeszcze muszę poczytać te środki do jakiej fazy można stosować w ogole

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, krilan06 napisał:

Ja w tym tygodniu planuję jeszcze siać Tadeusa po ziemniakach, wczoraj zaorane, tylko ile szt na m2? 

Ja wczoraj siałem po ziemniakach 360szt f2. Po kukurydzy myślę o 400szt też f2

Edytowane przez Franklin328
Opublikowano
34 minuty temu, Franklin328 napisał:

Ktoś próbował tadeusa po kukurydzy na ziarno? Kuj-pom, planowany siew do 20 października. Co myślicie? 

Normalny termin dla pszenicy czy pszenżyta

Opublikowano

w zeszłym roku belcanto siane  6 grudnia , plon 5t/ha, w tym sezonie część tadeusa zasiane 30 wrzesień  a reszta po kuku myślę początek listopada ... ogólnie u mnie  nie ma problemu z póżnym siewem aby dać dobrą dawkę startową N 

Opublikowano
Dnia 4.10.2023 o 19:36, przemek28_28 napisał:

W mojej gminiez zachodnich  kilkadziesiat jd, nh, trochę mf, kilka Fendt i najmniej df

Dnia 5.10.2023 o 17:19, Belaruss820 napisał:

Liborius siany 22 września

IMG20231005144416.jpg

Dnia 5.10.2023 o 09:54, mrursusc330 napisał:

Król Tadeus,siany 14 dni temu w dość dużą grudę :)

385434872_860617028578573_474552939938127942_n.jpg

czym pryskacie w tym roku od chwastów? Muszę dzisiaj cos zamówić, siał ktoś pszenżyto grenado?