Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Niby fenpropidyna jest fungicydem działającym od niskich temperatur. W podwórku niby przymrozku nie było bo było 0 stopni ale na otwartej przestrzeni przy gruncie napewno spadlo poniżej 0. Zależy mi na tym zabiegu bo mączniak strasznie męczy to pszenżyto. Wcześniej pogoda nie pozwalała ledwo udało się wykonać zabieg herbicydem A dzisiaj jedyne okienko pogodowe. Jutro deszcz później ponowne nocne ochłodzenie poniżej 5 stopni. I co tu robić 😐

Opublikowano
Dnia 27.04.2023 o 19:42, daron64 napisał:

Nie wiem, nie znam się, więc się wypowiem. 2maja mocznik? To i na saletrę późno. W jakiej fazie masz rośliny?

Mój znajomy od kilku lat zawsze drugą dawkę azotu w postaci saletry/saletrzaku z tego co pamiętam sieje w majówkę lub po na ozime, a na jare koniec maja/początek czerwca. I to rolnik, który ma 3 razy tyle ziemi co ja. Wczoraj mi nawet tłumaczył dlaczego.

Opublikowano

"Bo jak posiał 3-4 tygodnie temu azot, to zboże już wykorzystało go, a teraz da przed kłoszeniem, to ten kłosek będzie miał z czego pociągnąć". Oczywiście żeby nie wprowadzać w błąd mam odmienne zdanie na ten temat.

Opublikowano
3 godziny temu, Młody1997 napisał:

Mój znajomy od kilku lat zawsze drugą dawkę azotu w postaci saletry/saletrzaku z tego co pamiętam sieje w majówkę lub po na ozime, a na jare koniec maja/początek czerwca. I to rolnik, który ma 3 razy tyle ziemi co ja. Wczoraj mi nawet tłumaczył dlaczego.

3 razy więcej ziemi ma, a zbiera z całości tyle co Ty, no może ciut więcej.

Opublikowano (edytowane)

A słyszeliście o słomie i tych dopłatach do ciencja, że kto ma chodowle to musi zbierać z całego areau a kto niema to będzie musiał z ciąć, dzisiaj się jakoś dowiedziałem bo słomy niema już po 600zł tona chodzi bo w zeszłym roku ludzie ścieli bo nawozy drogie.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Strongman napisał:

A słyszeliście o słomie i tych dopłatach do ciencja, że kto ma chodowle to musi zbierać z całego areau a kto niema to będzie musiał z ciąć, dzisiaj się jakoś dowiedziałem bo słomy niema już po 600zł tona chodzi bo w zeszłym roku ludzie ścieli bo nawozy drogie.

Pierwsze słyszę o takim czymś. Sam mam hodowlę i slome rzepakową też mam zbierać?? Chyba ktoś sie źle czuje.

Edytowane przez Raptus902
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, jaco512 napisał:

Masz jakiś artykuł na potwierdzenie czy to bujda puszczona przez kogoś? Jeden gość na szkoleniu pytał się czy musi złomować pług, to wyśmiali go ci z odr

Był artykuł o złomowaniu pługa ale to zrobili sobie żart na prima aprilis.🤭

Opublikowano

Czy odchwaszczanie środkiem który powinien być stosowany od początku do końca fazy krzewienia teraz gdy pszenżyto ma już widoczne pierwsze kolanko może je przypalić lub negatywnie wpłyną na jego rozwój i plon ?

Opublikowano
11 godzin temu, zenmaniek napisał:

Kiedy widać efekty po axialu?

U mnie10 dni po zabiegu i nadal zielono 

4 minuty temu, 8691 napisał:

zależy od pogody po tygodniu a czasem 2-3 tyg.

Całkowite zaschniecie liści następuje po 7-10 dniach w korzystnych warunkach lub do 6-8 tygodni w niekorzystnych.

Opublikowano

Koło domu place po fito powoli znikają. Na słabszej działce miejscami się pojawiły, ale skala dużo mniejsza niż koło domu. Najgorzej muszę strzelić miejscami poprawkę - chaber i stokłosa, ale w nocy kręci się cały czas koło 1st :/

IMG_20230501_114629508.jpg