Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Uszek1988 napisał:

wapno

Gnojowica, gnojówka też robią robotę,tylko wiadomo albo wapno albo azot w płynie :)

Jak tam wasze pszenżyta sypią w tym roku? Jakieś odmiany, które pozytywnie zaskoczyły? U mnie w piątek prawdopodobnie kosimy i jest tadeus, gringo i probus. Pierwsze najlepiej wygląda ale też jest na polu bez przepałów, gringo również ale na górce wypaliło niestety. 

Opublikowano (edytowane)

Popadało , przerwa w koszeniu to zapiąłem grubera i w pole  😁

Maszyna 30 letnia a robi robotę , Niestety czy stety  Polskie wynalazki mogą się schować !  😉

IMG_20220727_152445.jpg

Edytowane przez k16mk
Opublikowano
16 godzin temu, k16mk napisał:

Maszyna 30 letnia a robi robotę , Niestety czy stety  Polskie wynalazki mogą się schować !  😉

IMG_20220727_152445.jpg

super, siałeś kiedys bezposrednio po bezorkowcu czy nie masz odpowiedniego sprzetu. Ziemia wygalda na lekka brunatna

Opublikowano
18 godzin temu, k16mk napisał:

Zależy jaki polski wynalazek.  Zachodnie to od razu lepsze od każdego polskiego? Polskie też potrafią robić robotę 

Opublikowano

Panowie ktoś poleci jakieś przenżyto do siewu w monokulturze. Klasy gleby 4 Rędzina. Ostatnio 2 lata szło Orinoko wcześniej była pszenica. Jarki odpadają bo wiosna ciężko uprawiać to pole bo jest ciężka ziemia. Może jęczmień ozimy dał by radę tylko pH od 7.4 do 6.1, ziemia jak pisałem gliniasta, ciężka w uprawie.

Opublikowano

Tylko na niej zawsze jest mokro, a jak się da wjechać to jak deszczu nie będzie to zasklepia i nic urosnąć nie chce. To jest Rędzina po Ił że garnki można lepić.

IMG_20210102_101555.jpg

Jeszcze nie dodałem że jest te pole o spadku i jak jest większy deszcz to wszystko spływa, musi byś słabszy deszcz i dłuższy żeby ta ziemia nasiąkła, a przy tych suchych wiosnach jakie są to różnie może być.

Opublikowano

Zaorać na jesieni i tak zostawić na zimę i nie wierzę, że wiosną ale na spokojnie jak już obeschnie to ciężkimi bronami na skos pojeździć no i musi ładnie się rozsypywać. Chyba że u was mrozów nie ma 

Opublikowano

U mnie na IVb jakby standard. O piaskach to w ogóle szkoda strzepić ryja. Meloman deko powyżej szóstki. Tadeusza czapką nie przykrył (no chyba że w ilości słomy) ale ogólnie jednak lepiej sypał. Obok było pierwsze w mojej karierze żyto hybrydowe, i sypało circa 8T. Czyli ja pszenżytu dziękuję.

IMG_20220728_mel.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, daron64 napisał:

Albo Ty naprawde ciężkiej gliny nie widziałeś

Kolego nie mieszkam aż tak daleko od ciebie, jak chcesz to ci za miesiąc mogę wysłać co będę ledwo co na parę cm przewracać 

Opublikowano
Dnia 28.07.2022 o 18:26, daron64 napisał:

@gregory81

To nie chodzi o to czy to polskie, czy zagraniczne. To chodzi o to, że to jego, więc z automatu jest lepsze.

to pokaż ten twój polski agregat jaką robi robotę cwaniaczku.

Opublikowano

Tadeusz w czteroletniej monokulturze raczej się spisał-6,25t/ha to niezły wynik.

Opublikowano
1 godzinę temu, Gimmeshelter napisał:

Kolego nie mieszkam aż tak daleko od ciebie, jak chcesz to ci za miesiąc mogę wysłać co będę ledwo co na parę cm przewracać 

U mnie najcięższe kawałki wyglądają coś w tym stylu. Na wiosnę lżejsze miejsca, to np masz jak po jednym przejeździe kultywator + wał packera + brony 20  to wygląda - chyba nieźle. Ale w najgorszych miejscach nie ma rewelacji. Napewno dwa razy ciężkimi bronami nie załatwi sprawy dobrze.

IMG_20180411_063712~3_copy_1664x1248.jpg

IMG_20210325_143506793_HDR~2_105522_copy_3468x1950.jpg

1 godzinę temu, k16mk napisał:

to pokaż ten twój polski agregat jaką robi robotę cwaniaczku.

Do uprawy pozniwnej używam talerzówki. Takiej 40 letniej, polskiej.

IMG_20201023_115613273_HDR~3_105624_copy_1685x1026.jpg

Opublikowano
5 minut temu, daron64 napisał:

U mnie najcięższe kawałki wyglądają coś w tym stylu. Na wiosnę lżejsze miejsca, to np masz jak po jednym przejeździe kultywator + wał packera + brony 20  to wygląda - chyba nieźle. Ale w najgorszych miejscach nie ma rewelacji. Napewno dwa razy ciężkimi bronami nie załatwi sprawy dobrze.

IMG_20180411_063712~3_copy_1664x1248.jpg

IMG_20210325_143506793_HDR~2_105522_copy_3468x1950.jpg

Do uprawy pozniwnej używam talerzówki. Takiej 40 letniej, polskiej.

IMG_20201023_115613273_HDR~3_105624_copy_1685x1026.jpg

Pokaz efekt tej talerzówki po jakieś pszenicy/ pszenżycie 8t ze ścięta sloma 

Opublikowano

Nie będę się przekomarzał, bo nic mi to ani nie doda ani nie odejmie, ale powiem ci że to co na zdjęciu pokazałeś, to jeszcze nie tak strasznie, ale wiem że czasami zdjęcie nie oddaje jak jest naprawdę. Możemy wrócić do tematu jakoś po żniwach to wyśle ci zdjęcie co oram i jakimi bronami to potem obrabiam, ale w tym roku nie wiem czy coś będę na wiosnę siać.

Opublikowano
4 minuty temu, Gimmeshelter napisał:

to jeszcze nie tak strasznie,

Możemy wrócić do tematu jakoś po żniwach to wyśle ci zdjęcie co oram i jakimi bronami to potem obrabiam, 

W innym miejscu mam inną, gorsza w uprawie glinę, taka jak masło. Z kolei na drugiej działce mam kawałek, który orze się nawet ciężej niż to, ale potem w uprawie jest dużo lżejszy 🤷 ja wrzucić teraz też nie wrzucę - trochę głuchego owsa mi się rzuciło i raczej wszystko ozimym będę obsiewal. I żeby nie było - to co napisałem nie miało być na zasadzie "co Ty wiesz o glinie, ja to mam glinę". Dla każdego ciężka ziemia znaczy trochę co innego.

8 minut temu, Kubawww napisał:

Pokaz efekt tej talerzówki po jakieś pszenicy/ pszenżycie 8t ze ścięta sloma 

Mi niestety nie plonuje jak większości forum, więc z 8t Ci nie pokaże. To co na zdjęciu to po tym pszenzycie - słoma ścięta, została na polu 

IMG_20200812_201548540_HDR_111524_copy_2048x1536.jpg

Opublikowano

No i na pewno jest w tym też jakaś racja że co ziemia to inaczej. Ja wiem że u siebie jak na tej mocnej glinie zaoram i tak zostawię na zimę, to wiosną ale na spokojnie jak będzie się kurzyć za bronami wjadę to się tak to fajnie rozbija. Do ciebie kolego akurat nic nie mam, bo widać od razu że bajek nie piszesz i że robisz to sam a nie jak większość w internecie, że dodadzą parę ton do tego co ich tata zbierze.