Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, mateusz098635 napisał:

Miałbym pytanko jak Ci przezimowało bo zimotrwałość niby tylko 4.

Jestem z centrum kraju, przezimował ładnie brak wymarzniec czy pleśni materal kwalifikowany termin  siewu optymalny 

Opublikowano
1 godzinę temu, outstanding napisał:

Planuje na T3 polecieć samym Tebu, 200g wystarczy czy 250g dać?

Ja planuje 150 g ale tylko na części pola gdzie ziarno do siewu na reszcie zakończyłem na T2

Opublikowano

Pierwsze 2 zdjęcia pszenżyto jare MAMUT zaczyna się kłosić , zdjęcia 3 i4 pszenżyto ozime TADEUS  u mnie od wiosny cały czas najładniejsze ciekawe jak dalej ?

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Opublikowano

Kurcze mieszane mam odczucia co do tego swojego gringo. Niby miejscami źle nie wygląda, ale są place, gdzie jest w cholerę bledsze. Do tego pomimo jesiennego oprysku i wiosennej poprawki sporo zielska jest, do tego pierdzielony owies głuchy. Gdzieś na pół hektara jest go od groma. Generalnie jak chodziłem po polu, to poza tym co wyżej i tym, że jest dość nierówne, to nie ma tragedii, ale jak patrzę na zboża dwóch sąsiadów, go wydaje mi się, że mają dużo większa obsadę niż u mnie. U mnie co prawda dopiero wyłażą kłosy, a u sąsiadów już powychodziły, ale tak jakiś słabiej to wygląda u mnie dużo. No i jak patrzyłem po klasach, to strasznie nierówne - w jednym miejscu 17pieterek, zaraz obok 13, w innym miejscu 15, ale kłos chudziutki, obok za to kłos piękny, gruby - wyciągam go -11pieterek.

IMG_20210607_164603184~2_copy_1849x1040.jpg

IMG_20210607_154227459_HDR~2_copy_1849x1040.jpg

IMG_20210607_164124195~2_copy_1849x1040.jpg

IMG_20210607_165738986~2_copy_1849x1040.jpg

Opublikowano
Dnia 6.06.2021 o 19:43, Daniel770 napisał:

Po ilu dniach można jechać T3 jak są pylniki?

Zaczyna pylenie od środka jak są już pylniki na całym kłosie wyrzucone to już można śmiało .

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Zaczyna pylenie od środka jak są już pylniki na całym kłosie wyrzucone to już można śmiało .

Dzięki kolego. To na dniach mogę prysnąć, ale chyba będę musiał odpuścić sachara w polu i deszczu nie widać😥😥

Opublikowano
49 minut temu, zbyszekku napisał:

sąsiad odpuścił T1 i T2, zaczął od T3
traktor po przejechaniu w jego pszenżycie i przykładowy liść

IMG_20210607_200918.jpg

IMG_20210607_200942.jpg

A potem jedziesz do takiego kosić i wytłumacz mu czemu nie sypie jak w internetach piszą....

Opublikowano
31 minut temu, Agrest napisał:

Probus się wykłosił. Siew 5 października 2020

Piękne! U mnie już kwitnie na całego, w tamten wtorek robiłem t2, wygląda na zdrowe. Powiem Ci, że fungicydy dużo dają, miałem taki plac ja którym od początku słabo rosło ( nowa dzierżawa), dowiedziałem się za późno, że po łące i że brakuje tam miedzi, już po fakcie. Tam się strasznie rzucił grzyb, dolne liście to sam mączniak, poszło t1, później t2, wstrzymało to grzyba, widać gołym okiem różnicę między opryskanym, a kontrolą. Tam gdzie kontrola to już nawet flaga zjedzona. Wszystko pięknie póki co wygląda, ale niestety na słabszych kawałkach jeszcze kilka dni takiego słońca i zacznie odczuwać suszę... Tu moje; 

G63S53VK.jpg

Opublikowano
35 minut temu, Agrest napisał:

Nie cencie wszystkich swoją miarą

Dokładnie, ja w tamtym roku zawiozłem od razu na skup, wszystko ważone było, więc podałem, w tym planuję trochę przetrzymać, więc podam, po sprzedaży ile wyszło, chociaż orientacyjnie będę wiedział, czy więcej czy mniej, jak w tamtym roku. Póki co nie ma co plonu liczyć, bo jak nie popada, to będzie bieda, przynajmniej w moim rejonie. Glina jeszcze trochę przetrzyma wodę, ale na piachach myślę, że góra kilka dni takiej pogody i o plonie będzie można pomarzyć.

@Agrest Jeszcze miałem się Ciebie zapytać jaką wysokość ma u Ciebie Probus? Zdjęcia nie oddają ile może mieć, ale wygląda na bardzo niski, u mnie gdzie nie był skracany, to wystrzelił na ten metr.. Chociaż jest bardzo sztywny.

Opublikowano

Nie sięga pasa, mam 178 cm wzrostu.

Jest zamieszane trochę ziaren chyba melomana albo Octavio to 30 cm wyższe 

20210608_142754.jpg

Opublikowano

@Agrest Dzięki za odpowiedź, to ładnie Ci skróciło :) Ja zaryzykowałem, ale może ustoi. U mnie tam gdzie był własny materiał siewny, to żyto mi wyskoczyło, nie wiem o ile wyższe jest, ale jest przepaść.