Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Przecież on chce tylko porwke na dwuliścienne

Tak przynajmniej zrozumiałem

Opublikowano
7 godzin temu, misio3p napisał:

Ja przy 120N będę regulował dawką 0,3 trineksapaku etylu.

Jak to jest tą regulacją pszenżyta właśnie trineksapakiem? Przy każdym środku z tą substancją zalecana dawka to 0,6 l/ha. Czy 0,3 l przy około 140 kg N wystarczy?

Opublikowano

Z tego co wiem 0,6 to maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania. Jest wiele czynników wpływających na wyleganie łanu, raz 0,3 będzie dawką aż za dużą, innym razem przyjdzie nawalny deszcz pod koniec czerwca i nawet dawka 0,6 nie pomoże.

Podsumowując, bez gwałtownych zjawisk pogodowych te 0,3 da pożądany efekt.

Opublikowano
8 minut temu, misio3p napisał:

Z tego co wiem 0,6 to maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania. Jest wiele czynników wpływających na wyleganie łanu, raz 0,3 będzie dawką aż za dużą, innym razem przyjdzie nawalny deszcz pod koniec czerwca i nawet dawka 0,6 nie pomoże.

Podsumowując, bez gwałtownych zjawisk pogodowych te 0,3 da pożądany efekt.

Można do tego dorzucić CCC a jak tak to ile?

Opublikowano (edytowane)

Nie cytuj posta pod postem.

Można, jak najbardziej. Myślę, że w połączeniu z trineksapakiem dawka do 1l jest bezpieczna w fazie 1 kolanka.

Edytowane przez misio3p
Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

2 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Ryszard, jak tam Twoje pszenżyto po gnojowicy?

Żyje, nabiera koloru tylko zimno.

Lepsze pewno niż po nawozie się zapowiada.

Jeszcze sztucznych nie wymyślili lepszych od naturalnych 👌 u siebie też zauważyłem po oborniku i gnojowicy rzepaki i zboża najlepsze

Opublikowano

A jaki to deszcz?

Przedwczoraj 7mm, wczoraj 21mm, dziś 9m.

Właśnie wróciłem z pola. Rozlałem N2 na pszenżycie i pszenicy jarej. Gleba 3a z domieszką gliny.

Jak był pełny opryskiwacz to trochę ścieżki porozpychał, ale żadnego problemy z przejazdem. Nawet w dziewiczym przejeździe po pszenicy jarej.

Opublikowano

U nas coś tam delikatnie tylko w nocy pokropiło. Poczekam aż trochę obwieje rośliny i po południu z n2 wjadę. Wczoraj byłem ze znajomym z wialanu oglądać zboże, to bez tragedii, jednak. Szalu oczywiście nie ma. Tylko poprawkę na chwasty trzeba robić. Chabra trochę i w jednym końcu pola jakby mi skrajne dwie lejki w opryskiwaczu coś spierdaczyly sprawę. Praktycznie każdy przejazd ostatnie metry po środku przejazdów od uja zielska. 

Opublikowano
11 godzin temu, schabomił42 napisał:

Jaka dawka Prokarbu i Askalonu? Można dać po 0,6l czy trzeba po 1 l dawać?

Prokarb 0,8 daj , to myślę że Askalonu też starczy 0,8

Opublikowano
Ursus932 napisał:

11 godzin temu, schabomił42 napisał:

Jaka dawka Prokarbu i Askalonu? Można dać po 0,6l czy trzeba po 1 l dawać?

Prokarb 0,8 daj , to myślę że Askalonu też starczy 0,8

na pszenzyto jare te środki też będą dobre?

Opublikowano

E tam. Jak to jeden z Torunia rzecze - Alleluja i do przodu😁

Opublikowano

Cóż mogę odpowiedzieć?

Mądrego masz ojca👍

🤭🤭🤭