Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, BartekMachnio napisał:

Przez to ze jutro bedzie tylko pogoda, a herbicydy jak wiemy lubią temperatury dodatnie, pracuje na etacie kolejne okno pogodowe na opryski w mojej okolicy wiem ze tylko teoretycznie wedlug pogody i temperatur wystapi 24 kwietnia, a teraz bedzie mokro i zimno wiec co sie bedzie rozwijac ano chwasty, nie zdarzylem wszystkiego na jesieni za mokro bylo

Czym odchwaszczales ?

Opublikowano
34 minuty temu, BartekMachnio napisał:

Puma z chwastoxem i  huzar

Jak myslisz wystarcza 2 dni ciepla zeby podzialal na chwasty jak powinien? Robiles juz kiedys oprysk w takim okienku ze pozniej zimno bylo ?

Opublikowano
49 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Damianos nie sr** żarem. Axial bierze miotłę równą z kłosem, idzie ku lecie także będzie okienko, cierpliwości

Ja wykonalem zabieg bo chwastow od groma glownie miotly 

Na jesieni nie dalo rady wjechac a pole jakies specyficzne ze zawsze duzo miotly jest na nim i sam nie wiem czemu 

Zabieg wykonalem w sobote przy 15 stopniach w nocy bylo 5 dzis tez ladna pogoda cieplo i jutro zastanawiam sie czy srodek na dobre sie wchlonol i zniszczy zielsko bo od wtorku juz chlodniej jak sadzisz ? 

Opublikowano

Co do pumy mam male watpliwosci ale jeden opryskiwacz tak zrobilem a huzar powinien wejsc w rosline wystarczajaco mocno. Ja tez uwazam ze im szybciej tym lepiej jesli nie zadziala coz bedzie nauczka i beda poprawki 

Opublikowano
16 godzin temu, BartekMachnio napisał:

Wlasnie 3 dni maja byc kiepskie i czekam do przyszlego weekendu z n2 

po co ma padać to strat azotu nie będzie ja dziś czekam na zrobienie głowic w ciągniku jak zrobi na 17 godzinę to cały wieczór  będę sypał N2 mocznik 200kg na ha 3 , 4 dni zimy i potem cieplej azot zadziała bo pszenżyto już się kończy krzewić 

Opublikowano

U "Nas" podlaskie powiat Kolneński opady są ale tylko w prognozach. Od rana świeci słoneczko i jest +12*C   Na polach sucho jak diabli - nie wróży to dobrze naszym oziminom. Jak w kwietniu nie popada, to będzie lipa.

Opublikowano

Panowie kupilem odzywke z chemirolu nazwa to mega standard nawoz dolistny npk(Mg-s) 18-18-18(2.5-20) ile dac na hektar niby od 2 do 4kg i czy moge dodac siarczanu magnezu jesli tak to ile na hektar ? 

I kiedy najlepiej wykonac zabieg myslalem ze okolo 2 tyg 

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcelix napisał:

U "Nas" podlaskie powiat Kolneński opady są ale tylko w prognozach. Od rana świeci słoneczko i jest +12*C   Na polach sucho jak diabli - nie wróży to dobrze naszym oziminom. Jak w kwietniu nie popada, to będzie lipa.

jutro deszcz i śnieg poratuje glebę oziminy zzieleniały wyglądają dobrze gdzie tam jarym do nich 

Opublikowano

Ja już N2 dałem na żyto i pszenżyto przed świętami i już w sobotę pierwsze kolanko było 0,5 cm nad węzłem krzewienia. Choć na jednym jeszcze czekam bo dość słabiutkie pszenżyto Tomko.  Bardzo wschodnie Podlasie.

Opublikowano

10.03 poszła saletra 90N.Jak myślicie dawać N2 saletrę czy trochę za wcześnie? Pszenżyto jeszcze z tydzień i kończy się krzewić. Planuję 51N i na tym zakończyć nawożenie. Odchwaszczanie nie zostało z robione z braku odpowiednich warunków.

Opublikowano (edytowane)

Panowie zostało mi jeszcze trochę gleanu z tamtego roku czy można pomieszać Pumą na pszenżyto żeby od razu jednoliścienne wzięło? czy lepiej takich mieszanin nie próbować

Edytowane przez marek9404
Opublikowano

wczoraj nie dałem rady posiać N2 można dziś jechać z mocznikiem na mokre pszenżyto 2 dni śniegu ma być potem boję się że mocznik się zważy na roślinach i popali pszenżyto przy minusowych temperaturach wg . lepsze to by było jak sypanie na suchą glebę i bezdeszczową pogodę bo straty na amoniaku by były nie wiem co robić mieliście tak ?