Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tak coś mi się pomyliły nazy... W tym roku capalo idzie na t1właśnie z tym regulatorem wzrostu. Gdyby okazało się że przypali te końce to czym poratować?

Opublikowano

Elvita zboże jeszcze mi zalega to w razie co pójdzie🤔 ok dzięki. 

Opublikowano

Panowie mam pytanie, następny tydzień nadają kilka dni z temperaturami +10 do 13dzien0noc 4-5 stopni mogę jechać na chwasty axialem? Pytam na etykiecie nie można znaleźć temp stosowania 

Opublikowano

Panowie mam straty wyrzadzone prawdopodobnie przez sarny. Przod pola wyglada jakbym przejechal lekka brona. Mozliwe, ze jeszcze cos tam urosnie ale obsada bedzie duzo zbyt rzadka + kilka placy 20-30 metrow na 5-7 metrow prawie golych. 

Jakas orka i siew np. owsa sie nie oplaci, bo tylko przod pola przerzedzony, a te 2-3 lyse place sa na srodku pola sa po dlugosci. Z drugiej strony jak zostawie tak jak jest to na przodzie bedzie zbyt rzadko, a na tych placach tylko chwasty beda niepotrzebnie rosly. Moze cos chociaz cos recznie wysiac, albo przod samym siewnikiem, a te place recznie?

Tylko co w tym wypadku ? Pszenzyto jare? Mam troche swojej mieszanki owies/jeczmien.

Obok mam dzialke z zytem i tego wcale nie ruszyly.

Okolica to same lasy, tez mam tam wlasny las, ale w sumie pierwszy raz, az taka sytuacja. Staral sie ktos kiedys o odszkodowanie z kola lowieckiego ?

Jak bylem dzisiaj to obejrzec to na sasiedniej dzialce chyba z 10 saren wpieprzalo sasiada pszenzyto

Opublikowano

Pszenżyto jare odpada - późno dojrzewa. Z owsem w pobliżu lasu też bym uważał, pozostaje raczej podsiać jęczmieniem. A co do odszkodowań to śmiech na sali. W zeszłym roku miałem działkę 0,85ha pszenicy przewódkowej odmiana Goplana i połowa pola była strasznie podeptana i pokotłowana tuż przed żniwami. Wycenili to na 100zł i to jeszcze po znajomości bo tak to chcieli dać 60zł.

Opublikowano (edytowane)

Ta mieszanka owies/jęczmień była tam rok temu i szkód żadnych nie było, więc może tym poratować. Koszone było w jednym terminie z żytem na działce obok, więc czasowo powinno się zgrać. Z tym odszkodowaniem to wniosek do gminy skladales, bo tak google podpowiada? 100zl to są chyba żarty. Powinni mieć jakiś odgórny cennik za metr i oszacować procent strat... 

P.S

Jakbyś to podsial?

16078610_IMG_20200308_170137_2.jpg

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Zastanawiam sie czy samym siewnikiem tu nie wjechac, tak zeby te pszenzyto tez przezylo a jeczmien/owies na zageszczenie.

Tu by sie najlepiej talerzowy sprawdzil, a niestety mam zwykly lejkowy.

https://pomorska.pl/gdzie-zglosic-szkody-na-polu-po-wizycie-dzikich-zwierzat-rolnik-moze-dostac-odszkodowanie/ar/13779957

Tutaj i w innych artykulach podaja, ze wniosek sklada sie w urzedzie gminy. Ty piszesz, ze skladales bezposrednio do kola lowieckiego. Moze stad ta ich smieszna wycena?

Opublikowano (edytowane)

Za bobry to chyba ministerstwo srodowiska wyplaca, bo sa pod ochrona. U mni robia tamy i na lake woda wylewa. Akurat na dzierzawie, wiec to nie ja skladalem wniosek.

Edytowane przez asus921