Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Gringo1 napisał:

Tak soltys u nas w lesie zaczynają się pokazywać

ee to musialo padać u mnie jeno papierzaki są

sprawdzałem TOP FARMS niema borowika

Edytowane przez soltys48
Opublikowano

Ostrzegam sprawdzajcie co kupujecie  pszenzyto meloman według etykiety zaprawione kinto duo. Moim zdaniem połowa zaprawionych nasion wymieszana z drugą połową nie zaprawioną . W poniedziałek dzwonie  albo zabierają sobie 2,5 tony melomana albo pewnie będzie   sąd- nie odpuszczę im    . Dobrze że nie wziąłem u nich wszystkich nasion bo teraz bym miał 8 ton kłopotu.

20180901_160116.jpg

20180901_160118.jpg

20180901_160121.jpg

20180901_160130.jpg

20180901_160132.jpg

20180901_160137.jpg

• Like 1
Opublikowano

No straszna lipa z tymi Twoimi nasionami. Dobijaj sie swojego. Ja sieje swoim borowikiem pomimo ze mtz tylko 35gram kiełkuje pieknie 90%.nowego nic nie kupuje w tym roku bo wszedzie susza była wiec skąd ma być te ładne ziarno w centalalach nasiennych.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ralf3635 napisał:

Ostrzegam sprawdzajcie co kupujecie  pszenzyto meloman według etykiety zaprawione kinto duo. Moim zdaniem połowa zaprawionych nasion wymieszana z drugą połową nie zaprawioną . W poniedziałek dzwonie  albo zabierają sobie 2,5 tony melomana albo pewnie będzie   sąd- nie odpuszczę im    . Dobrze że nie wziąłem u nich wszystkich nasion bo teraz bym miał 8 ton kłopotu.

daj znać  jak reklamacja przebiegła 

Edytowane przez marulekk
Opublikowano

materiał siewny coraz gorszej jakosci sie trafia, rok temu wzialem porosnietego melomana i łubin zeus ktory wygladal gorzej niz moj siany x lat. na szczescie tylko kilkaset kg to nie chciało mi sie bawic w reklamacje, ale przynajmniej wiem kogo unikac

Opublikowano
3 godziny temu, KlimekPL napisał:

Ale bezczelnie ktoś próbował załadować w ch*ja rolnika. Sory ale inaczej nie można tego nazwać. I weź tu kupuj z czystym sumieniem kwalifikat za ciężkie pieniądze... 

Dokładnie, jeszcze kupione za gotówkę z własnym transportem ale na pewno tego nie odpuszczę choć bym miał dołożyć do tego to i tak załatwię sprawę do końca nie pozwolę się ładować w cyt. ch..a  .   Zakupione w woj. łódzkim od producenta .Napiszę co i jak dalej.

Opublikowano
Panowie to gdzie polecacie kupić materiał kwalifikowany pewny podlaskie wcześniej brałem w centrali w Zabłudowie ale podobno zbankrutowali jakie firmy gdzie brać procam chemirol kws?
Opublikowano

Ale ludzie, czego wy się dziwicie ? przecież w całej Polsce była susza to skąd mają brać materiał siewny dobrej jakości ? W tym roku sie w ogóle nie opłaca kupować tylko siać swoim, zaprawić oczyścić i macie jak z centrali.

Opublikowano

Pojęcia nie masz o dobrych gospodarstwach nasiennych,kawałek ode mnie jest spore gospodarstwo tego typu to deszczownie tam chodziły dzień i noc.Plony też mieli zarąbiste bo pogody były piękne a i żaden grad ani wichura  nic nie zniszczyła to jak ja na swoich suchych piaskach mam się równać z materiałem do siewu z takim gospodarstwem ?

Opublikowano

Panowie czy oplaca sie siac Borowika 2 raz po centrali ? Bo mam swoje zboze 2 lata temu kupiony kwalifikat i mialem zmieniac ale ogolnie zboza poslad w porownaniu do mojego a i cene kazdy krzyczy duza 900zl tona za zboze niezaprawione 

I ile wysiewac nasion na hektar borowika optymalnie bo roznie mowia lodzkie siew kolo 15-17wrzesnia ?????? (Jutro zzobacze mtz i sile kielkowania zrobie) stanowisko to 4 klasa i kawalkami 5 w tym roku zostala scieta sloma z owsa i jęczmienia na tym polu poszedl na to azot 40kg czystego N na hektar uprawione na gleboko wysiane wapno granulowane i teraz orka przedsiewnie jakies 150kg polifoski 6 wiosna standard 200kg saletry a pozniej zaleznie od pogody ale w okolicach 160-180kg czystwgo N na hektar 

Jakiego plonu mozna sie spodziewac ??

Opublikowano

z poltora metra polifoski 6 starczy na   .....  ?  zboze bez słomy pobiera srednio  po 8 kg fosforu i potasu na 1 tone ziarna a wraz se słoma 12 fosforu kg. i potasu 22kg  a wpoli 6 masz 30 kg fosforu i 45 potasu  i to co w ziemi 

Opublikowano

Kolego tylko 150kg bo zasobnosc gleby w p k jest wysoka dodatkowo sloma scieta i co 2 lata obornik a do tej pory po 250kg pod jare szlo poli 6 

A jaka ilosc nasion na m2 ewentualnie ile kg na ha ale to wrozenie z fusow nie znajac mtz i sily kilkowania

Opublikowano

Jezeli chodzi o borowika to gdzies wyczytałem ze zalecana obsada to 300szt/m. W zeszłym roku tak posiałem matetiałem z centrali było troszke za mała obsada. W tym roku sieje swoim bede siał około 400ziaren.

Opublikowano

pnkt widzenia zalezy od punktu siedzenia siałem zadko przenzyto ładnie sie rozkrzewiło  na poczatku maja było lux  potem przyszła susza odrzuciło boczne pedy i zrobiło sie zadkie . Iniewiem czy siac puzniej a gesciej  wtedy bedzie wiecej pedow głownych bo sie nienakrzewi  czy znowu wczesnie a  tyle co zalecają .