Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak przypadkiem trafilem na ten temat....moze ktos z grubsza opisac na czym ta kontrola polega a wlasciwie jak sie odbywa, czy sie placi za to, jakie sa kozysci z tego, i czy przy 40 krowach to sie oplaca....

Opublikowano

koszt w zaleznosci od metody doju w zl netto

a4 10,70

at4 9,80

a8 15,69

​w zaleznosci od metody przyjezdza do ciebie zootechnik na udój w metodzie at4 najbardziej popularnej to jest raz w miesiacu z tym ze jak w tym jest na rannym udoju to w nastepnym na wieczor pobiera próbke od kazdej krowy zapisuje ilosc mleka na raporcie i zawozi skrzynke do federacyjnego labolatorium i po 3-4 dniach masz wyniki przychodza poczta czasami na email jak chcesz i jest podane na wykazach ilosc mleka

% tluszczu

%bialka

​laktoza ,sucha masa,mocznik komórki somatyczne , stosunek tluszczu do bialka

http://www.pfhb.pl/?strona=ocena_metody.htm

Opublikowano

kiler1982 pytasz czy się opłaca,ja mam 40dojnych i prawie 200zł miesięcznie na tym zarabiam bo mi z mleczarni zwracają 2gr do litra, nie dość że mam darmowe wyniki to jeszcze mi zostaje, życ nie umierać, żeby tak ze wszystkim było :D

Opublikowano

koszt w zaleznosci od metody doju w zl netto

a4 10,70

at4 9,80

a8 15,69

​w zaleznosci od metody przyjezdza do ciebie zootechnik na udój w metodzie at4 najbardziej popularnej to jest raz w miesiacu z tym ze jak w tym jest na rannym udoju to w nastepnym na wieczor pobiera próbke od kazdej krowy zapisuje ilosc mleka na raporcie i zawozi skrzynke do federacyjnego labolatorium i po 3-4 dniach masz wyniki przychodza poczta czasami na email jak chcesz i jest podane na wykazach ilosc mleka

% tluszczu

%bialka

​laktoza ,sucha masa,mocznik komórki somatyczne , stosunek tluszczu do bialka

http://www.pfhb.pl/?...cena_metody.htm

te ceny to od sztuki czy jak no i te literko cyferki co oznaczaja....sorki moze za glupie pytania ale teraz nie mam czasu na lekture a chce uzyskac troche opini i info na ten temat....a jakie sa z tego kozysci .....dzieki za info

Opublikowano (edytowane)

tak to jest za 1 szt cena taki koszt w miesiacu

a literki to metody

1rano i wieczorem jednego dnia

2w jednym miesiacu rano w 2 wieczorem

3co 2 miesiace rano i wieczorem 1 dnia

nie wiem czy u was mleczarnia doplaca za ocene uzytkowosci

u mnie doplacaja 2 gr

masz czarno na bialym ktora sztuka ile mleka daje jaki ma tluszcz i bialko

kom som

laktoza

widzisz czy ktoras ma kwasice ketoze czy za niski badz wysoki mocznik

chodowla bydla mlecznego bez oceny uzytkowosci to ja jazda sportowym autem bez kontrolek oleju i innych

wedlug mnie bardzo przydatne wiadomosci i wiadomo jakl masz duzo jalowek to za hodowlane masz inna cene jak chesz sprzedac

Edytowane przez kyllee
Opublikowano (edytowane)

W linku masz wszystko wyjaśnione. Cena od sztuki.

Korzyść taka że masz na bieżąco wyniki poszczególnych krów co ułatwia żywienie lecz jeśli ktoś nie zwraca uwagi przy żywieniu na wyniki albo po prostu nie potrafi z nich korzystać to ocena jest dla takiej osoby zbędna.

ja mam pytanie odnośnie tego kontrolnego udoju, jeśli posiadam dojarkę bezprzewodowa na 5 aparatów bez liczników przepływu mleka, to w jaki sposób będzie on mierzył ilość mleka?

Nie słyszałem o takiej :P

Tematy połączone

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

zapomnialem dodac ze bedac pod ocena uzytkowosci mozesz kozystac z buhajow testowych a jak urodzi ci sie cieliczka to po skonczeniu laktacji 305 dni dostaniesz dotacje za uzyczenie stada do testowania

Opublikowano

mam jeszcze jedno pytanie... czy są jakieś wymogi co do obory jako takiej?(jako budynku) aha i jak jest z wpisywaniem krów do ksiąg? mam teraz 2 pierwiastki kupione ze stada pod oceną, reszta krów własnej hodowli, wszystkie pochodzą od krów spod oceny (kiedyś mieliśmy u siebie ocenę stada).

Opublikowano

Jak bardzo dawno miałaś tą kontrole to nie da się dojść po krwi tych pare pokoleń, więc wszystkie bedą bez pochodzenia, i do wstępnej, jest chyba możliwość pobranie krwi na ojcostwo, i jak masz matkę i córke na stadzie to chyba też można krew od nich pobrać, ale pewny nie jestem.

Opublikowano

Mam do was pytanie. Czy miał ktoś z Was problem z imionami krów? Chodzi o to że podałam zootechnikowi imiona krów, on je zapisał w pierwszym protokole, a na raportach przychodzą teraz imiona poprzekręcane. Chciałam to poprawić i zgłosiłam zootechnikowi. On poprzekreślał tamte i zapisał takie jakie powinny być, kilka dni temu była ocena, i przyszedł raport, a w nim nic nie poprawione, imiona przekręcone jak były, do tego nowa sztuka której podałam imię się nie zgadza imię, pomyłka kuriozalna!! krowa ma na imię Wielkooka, a w raporcie ją nazwali mi Wiekoowska.

Masakra, najgorsze jest to że nie wiem teraz gdzie to zgłosić???!!!

Tak samo z innymi imionami, na stadzie mam Sarnę, a przekręcili mi na Sarwę,

Latarnię, a zrobili Latarwię,

Adolfinkę, a zrobili Adofinę

Niby nie wielki szczegół, ale skoro tak się mućka nazywa, to chyba nie powinno im robic to róznicy jakie krowy mam w stadzie, te karty są dla mnie CZYLI DLA HODOWCY

wkurza mnie cos takiego ;[ zwłaszcza że jeśli tego nie poprawię to takie imiona będą widniały w ich kartach i w genezie ich córek