Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

Bizon nie bardzo. No chyba ze wyłacznie i tylko do fasoli przerobiony. Ale mniejsza o to, ważne ze wymłocone :P

Jak cena w Waszych okolicach? Dużo dziś handlarzy było na trasie Telatyn-Łaszczów. Pytałem cene u p. D z Janowa 3,20 z vat, ale zdziwiło mnie to ze tyle handlarzy.  :blink:  Czyżby coś się odmieniało? Przez ostatnie miesiąc czasu nic sie działo- żadnego kupca.

Opublikowano

Dzisiaj kilku handlarzy przejeżdżało koło mnie więc coś tam skupują.

Na razie ja nie sprzedaje, więc nie dzwonie, po co mam się niepotrzebnie denerwować :D 

Opublikowano

pan b z molozowa 3.2 brutto, chlopaki z  janowa 3,3 no moze jeszcze by cos dodali, ja jaskowi ceny nie wroze, czerwona podobno 4.6  ale nie jestem pewien,aura na drodze 2,8

Opublikowano

Nie wiem czy to prawda, dzwonił do mnie wujek z takim info: rozmawiał ze znajomym który zajmuje sie obrotem fasoli i nie za wesoło jest- grecja powiedziała stop dla naszej fasoli wszystko dlatego ze w ubiegłym sezonie nabrali od nas wilgotnej fasoli i spora część spleśniała, dlatego powiedzieli stop i nie idzie, gdyby nie to to była by po 5zł. Musimy czekać ze dwa lata zeby odbudować zbyt na fasole. Tyle sie dowiedziałem a ile w tym prawdy to nie wiem...

Opublikowano

tak, naszą fasole tylko grecja zajada, fasole je caly swiat, tyle ze cena fasoli na swiecie w granicach 4, a fasola nasza sie przebija bo ladna, tylko ceny niestety nie przebije

Opublikowano

Nie wiem czy to prawda, dzwonił do mnie wujek z takim info: rozmawiał ze znajomym który zajmuje sie obrotem fasoli i nie za wesoło jest- grecja powiedziała stop dla naszej fasoli wszystko dlatego ze w ubiegłym sezonie nabrali od nas wilgotnej fasoli i spora część spleśniała, dlatego powiedzieli stop i nie idzie, gdyby nie to to była by po 5zł. Musimy czekać ze dwa lata zeby odbudować zbyt na fasole. Tyle sie dowiedziałem a ile w tym prawdy to nie wiem...

Niech wujek powie temu klientowi, że ściemnia bo znam ludzi co byli na targach w Niemczech , Fasola nasza się podoba i ma wzięcie.

Na dzień dzisiejszy już bardzo dużo ludzi sprzedało,fasola cały czas idzie i jest jej coraz mniej a kupujących nie ubywa ale muszą ściemniać bo jest im coraz trudniej kupić za tą cenę a to dopiero listopad.

Wróżbito nie jestem ale na wiosnę z fasolą może być tak jak z jabłkami minionej wiosny,czyli cena o wiele wyższa jak w zimie a miało być ich tak dużo.

Ludzie fasole sprzedają tylko się nie chwalą bo przy tej cenie to i niema czym!!!

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez BercikFarm
      A wy już coś macie posiane ? Jare  

• Przez Darozioom
      Witam wszystkich forumowiczów, i bardzo proszę o podpowiedź
      Redliny pod marchew formowałem 27 kwietnia. Maszyna której używam do formowania jest dość prymitywna wobec czego musiałem przed formowaniem zastosować deszczowanie. Mokra ziemia podczas formowania dość mocno się zbiła. Siew nasion nastąpił dzień później czyli 28 kwietnia, jednak w tym miejscu napotkałem dość nieoczekiwane problemy. Pierwszym błędem było to że ustawiłem moim zdaniem trochę za płytki wysiew (na około 1 cm), poza tym podczas wysiewu redliny były na wierzchniej warstwie bardzo  wilgotne w związku z czym mechanizm który odpowiada w siewniku za zakopywanie  nasion nie do końca sobie z tym radził i w wielu miejscach rowki pozostały nie zakryte. Tyle rowków ile mogłem zakopałem motyką. Na drugi dzień zastosowałem zabieg herbicydowy mieszaniną Racer 2,5l/ha+ Ipiron około 800ml/ha. Myślę że dałem stanowczo za dużą dawkę jak na tak płytki siew.
      Dzisiaj 5 maja (7 dni od siewu) odkopywałem nasiona w paru miejscach i zupełnie nie widać po nich żadnego kiełkowania . We wierzchniej warstwie redliny gdzie znajdują się nasiona jest na tą chwilę dość sucho.
      W programie ochrony roślin można przeczytać że środka RACER nie powinno się stosować przy siewie płytszym niż 2 cm.
      Marchwią zajmuję się dopiero 2 sezon więc stąd moje pytanie.
      Bardzo proszę o wasze opinie czy to normalne i wystarczy poczekać, czy brak oznak wschodzenia marchwi może być spowodowany tym że uszkodziłem nasiona niewłaściwie stosując środki ochrony roślin?
      Pozdrawiam i będę bardzo wdzięczny za każdy komentarz

• Przez Ambitny657
      Witam, gdzie kupię profesjonalną zaprawiarkę do zboża oraz wialnie ? 
      Może jakieś cenny ? Mile widziane  własne doświadczenia, spostrzeżenia, opinie porady itp. (sposób zaprawiania)
      Od razu piszę, że nie interesuje mnie zaprawianie w betoniarce. 
      Zaprawiarka nie musi mieć wybitnej wydajności, po prostu ma spełniać swoje zadanie. 

• Przez rolnikk70
      Witam w tym roku chciałem zasiać pszenżyto zimowe systemem bezorkowym udało mi się dostać gnojowice od bydła i pytanie czy mogę siać prosto siewnikiem scierniskowym na pole na którym jest gnojowica czy potrzebna by była orka ? Pole było ubigie w nawozy organiczne jest to 6 , 5 klasa i nie chciałbym stosować orki. Pozdrawiam
    • Przez rolnikk70
      Witam chcę zasiać pszenżyto zimowe bezorkowo stanowisko jest dość ubogie w wapno i pytanie czy mogę zastosować zwykłe wapno prosto pod siew? czy może lepiej granulowane szybciej rozpuszczalne? Proszę o podpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...
v