Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podobno żeby dostać zwiększony zwrot 250 tys trzeba się wstrzymać z zakupem do września bo to niby mają we wrześniu pchnąć.

Ile się czeka na zwrot po zakupie ?

Opublikowano

Po zakupie sprawozdanie i wniosek płaszczowy z załącznikami- później już szybko idzie. Jak płatność uzna, że wniosek kompletny i Wawa nie wytypuje do kontroli to ok 2tyg.i jest zlecenie wypłaty.

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Z zakupem czy złożeniem wniosku o płatność czy podpisaniem umowy? Bo to różne rzeczy. 

z tego co dopytywałem to nie rozliczać wniosku, czyli nie składać o płatność końcową. zakupy i umowa może być byle by mieć jeszcze furtkę do aneksu.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ceres2 napisał:

Po zakupie sprawozdanie i wniosek płaszczowy z załącznikami- później już szybko idzie. Jak płatność uzna, że wniosek kompletny i Wawa nie wytypuje do kontroli to ok 2tyg.i jest zlecenie wypłaty.

czyli jak wszystko będzie git po zakupie to 2 tygodnie około na zlecenie wypłaty 

11 minut temu, Darek8787 napisał:

z tego co dopytywałem to nie rozliczać wniosku, czyli nie składać o płatność końcową. zakupy i umowa może być byle by mieć jeszcze furtkę do aneksu.

też myślałem że tak jest 

Opublikowano (edytowane)

@seba836 jeśli będzie. ,,git,, 🙂to tak- przynajmniej u nas tak jest.

Edytowane przez Ceres2
Opublikowano

Trzeba mieć dobry kontakt ze sprawdzającym,na tym etapie poprawki wykonujemy na meila ewentualnie oryginał arkusza z podpisem trzeba przesłać szybko i tyle. Dwa tyg. gdy wniosek kompletny to ma Wawa na wytypowanie kontroli jeśli nie wytypuje to idzie polecenie wypłaty środków. 

Opublikowano
48 minut temu, Ceres2 napisał:

Trzeba mieć dobry kontakt ze sprawdzającym,na tym etapie poprawki wykonujemy na meila ewentualnie oryginał arkusza z podpisem trzeba przesłać szybko i tyle. Dwa tyg. gdy wniosek kompletny to ma Wawa na wytypowanie kontroli jeśli nie wytypuje to idzie polecenie wypłaty środków. 

aha czyli jak pójdzie polecenie wypłaty to już z górki 

Opublikowano

dzisiaj rozmawiałem z prowadzącą nie wiadomo co i ja dokładnie jeszcze ale we wrześniu ma być ten wzrost z 200 na  250 . Osobiście nie będę na to czekał bo tyczy się to maszyn deklarowanych we wniosku nie wiadomo czy bd można dodać więc daruje sobie i tak ogromny koszt tej podstawowej MGR

Opublikowano

@Palmusny tak sobie myślę dlaczego nie można by było dodać maszyn skoro zanim była w ogóle mowa o tych dodatkowych 50 tyś. zł to aneksem można było zmieniać i dodawać lub odejmować maszyny. więc owszem tyczy się to maszyn we wniosku, ale te przecież można aneksować? Tak myślę a Wy?

Opublikowano

We wtorek byłem podpisać Umowę tez sie pytałem o te  dodatkowe 50 tys zł to mi powiedzieli ze może październik albo listopad sami jeszcze nie wiedzą , nowej maszyny dobrać nie można. 

Opublikowano

Tzn teraz po podpisaniu umowy, będę mógł np wyrzucić rozsiewacz nawozów, a za niego dorzucić jakąś inna maszynę lub dwie? Oraz czy kwota za tą nową maszynę musi być taka sama jak za poprzednią czy może być wyższa?

Opublikowano

Ja rozmawiałem przy podpisaniu o tej dodatkowej kasie i mówiłem ze będę chciał w takim razie wziąć jeszcze przyczepę to podpisująca powiedziała że nie będzie problemu tym bardziej ze przyczepy przechodzą baj łatwiej… (słowa podpisującej z ramienia ARiMR)

Opublikowano
22 godziny temu, Radek333 napisał:

We wtorek byłem podpisać Umowę tez sie pytałem o te  dodatkowe 50 tys zł to mi powiedzieli ze może październik albo listopad sami jeszcze nie wiedzą , nowej maszyny dobrać nie można. 

Ale jak mam we wniosku ciągnik to mogę coś do niego dobrać żeby wykorzystać tę 50 tys czy też nie ?jeszcze nie podpisywałem umowy 

13 godzin temu, Palmusny napisał:

@arti17cf kwota może być wyższa przecież nie ma ku temu przeciw wskazań tylko zwrot dostaniesz max deklarowany we wniosku @Radek333 ja tak samo usłyszałem w przyszłym tyg będę podpisywał umowę to konkretnie dopytam

Ciekawe jak to będą liczyć jak mam zwrot 60 % to mogłem coś kupić do 334 tys netto wtedy wychodzi zwrot 200 równo żeby dostać 250 pełne muszę kupić za 420 netto ? 

• Like 1
Opublikowano

A jak jest jedna maszyna za 400netto to będzie można kupić lepsza na 500netto?czy do tej samej już nie można dołożyć?

Opublikowano

@Marianyitaliany z tego co słyszę od doradców i czytam na forum to w takim przypadku jak Twój opisany post wyżej jest ok właśnie o to w tym zwiększeniu kwoty chodzi że maszyny zdrożały. Trudniej może być dołożyć nową maszynę na te 50 tyś zł zwrotu jeśli w ogóle będzie to możliwe.

Opublikowano

To by było git bo zamiast zamówionego t6 to bym jeszcze zamienił na t7

Opublikowano (edytowane)

@Marianyitaliany też tak pomyślałem ale jak już człowiek zamówił na umowę przedwstępną ciągnik pod siebie skonfigurowany to na dodatek przed podwyżkami to przepadło a też zamiast Ariona 450 brałbym 610 to była kwestia jakoś właśnie 70 tyś. netto i już by człowiek nie bał się rozwijać i dobierać dzierżaw a tak to ciągnik ogranicza maszyny np. agregatu nie założę zasypanego na 3.5 tony łącznie z ziarnem do 450 tki zostaje usługa... kiedyś dawali od razu na modernizację 300 tyś netto zwrotu a nie było takich cen maszyn. Ogólnie podsumowując cieszę się bardzo z tej pomocy którą mam (200 tys) ale lipe odstawili z taką pomocą przy tych cenach. A co ma powiedzieć większy rolnik który potrzebuje ciągnika za 500-600 tysiecy.

Edytowane przez Darek8787
Opublikowano

Tata w naborze w 2020 roku bodajże miał złożony wniosek na rozsiewacz do wapna, ciężko było, bo w agencji nie wiedzieli co to za maszyna, do czego, ile będzie używana, ale poszły z dwa opisy i przyznali. Co więcej w tym samym wniosku przeszedł jeszcze rozsiewacz do nawozu.

Opublikowano
1 godzinę temu, forterra11441 napisał:

Tata w naborze w 2020 roku bodajże miał złożony wniosek na rozsiewacz do wapna, ciężko było, bo w agencji nie wiedzieli co to za maszyna, do czego, ile będzie używana, ale poszły z dwa opisy i przyznali. Co więcej w tym samym wniosku przeszedł jeszcze rozsiewacz do nawozu.

mniej więcej jaki areał i ile ton rozsiewacz do wapna miał ? 

Opublikowano
3 godziny temu, forterra11441 napisał:

też jestem ciekawy :)