Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie dziś był telefon po dosłaniu decyzji środowiskowej i zaświadczenia z weterynarii, że już wszystko ok i niedługo podpisanie umowy. Miejsce ok 500, podlaskie. 

Mam do was pytanie jaki ciągnik możecie polecić, bo miał być massey ferguson 7715 s ale może być problem z dostępnością, jakie macie propozycje w tym przedziale cenowym i mocowym do 155 km 

Opublikowano
2 godziny temu, spwrp napisał:

To i ja dziś (małopolska) zadzwoniłem do Pani rozpatrującej mój wniosek czy może zapoznała się z moim wnioskiem, opowiedziała grzecznie że "modernizacji jeszcze z tego naboru nie ruszyła i żeby cierpliwie czekać na wezwanie" zapytałem z nadzieją ze może bez poprawek się obejdzie bo wniosek prosty maszyny tylko i takie tam... odpowiedziała ze "poprawki na pewno bedą, zawsze są!!!" morał z tego taki że lepiej było nie dzwonić😁

Ja właśnie też sobie trochę zamieszania narobiłem już lepiej czasami nie dzwonić do nich mam wrażenie. Szczególnie że miałem pełnomocnika z biura doradztwa. Trochę aferę zaczął kręcić pracownik Arimr po tym telefonie że "zgłupiał" i nie wie z kim ma teraz rozmawiać. Są jacyś niedotknięci, przewrażliwieni w tej agencji :(

Opublikowano

U mnie o dziwo Pani bardzo miła ale miałem nadzieje że wnet podpisze umowę a ona dała jasno do zrozumienia ze nawet na szybkie poprawki nie mam co liczyć:S

Opublikowano (edytowane)

Szczerze jak już wezmą wniosek to w przeciągu tyg masz pismo do domu ( ja tak miałem o pierwsze poprawki 7 wzięła w ręce wniosek 14 pierwsze poprawki przyszły 26 wyszły . Fajnie by było podpisać umowę i zrobić aneks bo maszyny czekają  ...

Edytowane przez Palmusny
Opublikowano
3 godziny temu, spwrp napisał:

To i ja dziś (małopolska) zadzwoniłem do Pani rozpatrującej mój wniosek czy może zapoznała się z moim wnioskiem, opowiedziała grzecznie że "modernizacji jeszcze z tego naboru nie ruszyła i żeby cierpliwie czekać na wezwanie" zapytałem z nadzieją ze może bez poprawek się obejdzie bo wniosek prosty maszyny tylko i takie tam... odpowiedziała ze "poprawki na pewno bedą, zawsze są!!!" morał z tego taki że lepiej było nie dzwonić😁

No właśnie nie dzwonię bo nie wiadomo na kogo się trafi. Może się komuś nie spodobać że się go ponagla i szarp się później z takim :)

Opublikowano
Dnia 8.02.2022 o 23:16, IGL napisał:

Też czekam za poprawkami i mam pytanie, wzrost osiągnę dzięki wejściu w uprawe ziemniaka przemysłowego ale od kiedy pamiętam uprawiamy ziemniaki jadalne na własne potrzeby, niecałe 10a, czy mogą się doczepić że już uprawiam ziemniaki i osiągnięcie wzrostu jest niemożliwe? Jak się bronić przy upierdliwym prowadzącym wniosek?

ale o co Ci dokładnie chodzi? jeśli wprowadzasz ziemniaka za uprawę mniej dochodową np. jakieś zboże to automatycznie biznesplan Ci wylicza wzrost

Dnia 11.02.2022 o 10:50, Sid04 napisał:

Panowie przyszły poprawki i pisze tam że nie przysługuje mi ciągnik bo wzięłem  już jeden na młodego rolnika 13 lat temu da radę to jakoś przepchnąć czy o ciągniku mogę zapomnieć 

Nie przejdzie i nie dadzą nic tłumaczenia że do ładowacza że do maszyny którą chcesz kupić to są tłumaczenia jak ciągnik jest niby za mocny na gospodarstwo ale nie na to że brałeś z 07-13 jest zapis w rozporządzeniu i się go trzymają

Dnia 11.02.2022 o 21:05, Marianyitaliany napisał:

Miejsce na liście prawie ostatnie dzisiaj przysłali sporą ilość poprawek.

Pytanie: 10 lat temu na młodego rolnika kupiłem ziemię i każą mi teraz udokumentować zakup to jak to udokumentować?

idź do powiatówki i weź papier jaki miałeś zakres rzeczowy, dorzuć do uzupełnień 

Dnia 12.02.2022 o 20:39, situ16 napisał:

Jeśli w PROW w 19r wziąłem woz paszowy z obszaru C to liczy się z puli budowlanki jako wyposażenie budynków czy z maszynówki? Bo prowadząca twierdzi że z maszynówki i chce obciąć pule

zależy o jaką wtedy wnioskowałeś, jeśli wtedy wziąłeś z maszynówki to masz problem

Dnia 16.02.2022 o 18:07, Palmusny napisał:

Jak kto wygląda czy jeżeli biorę na prow ciągnik a w następnym chciałbym złożyć znowu na ciągnik z ładowaczem to przejdzie ( nie posiadam w gospodarstwie ciągnika z ładowaczem a niezbędny) czy wtedy trzeba pisać na ładowarkę ?> 

tak jak powyżej znając życie w nowym prow będzie taki sam zapis że nie można brać tego samego co w poprzednim więc zostaje sam ładowacz

Opublikowano
3 godziny temu, dzikidaniel napisał:

Na ten moment to bym wziął telefon i obdzwonił cały kraj zapytać co na placu. Problem z dostępnością będzie u wszystkich...

A to nie jest tak, że jest rejonalizacja i można kupić tylko w swoim województwie? 

Opublikowano

Bo? Możesz z Niemiec kupić, byle tylko było fabrycznie nowe (dla ARiMR), a od kogo kupisz to ich nie interesuje, a jeśli chodzi ci o dilerów to myślę że kilka miesięcy i kupa mniej kasy zrekompensuje ewentualnie droższy dojazd serwisu.

Opublikowano

Tak, chodzi mi o dilerów. Dokładnie nie jestem zorientowany ale do tej pory myślałem że np diler z warminsko mazurskiego nie może sprzedać w Podlaskim jeśli jest tu inny sprzedawca tej samej marki.

Mylę się? 

Opublikowano

mam pytanko jak uzasadniał ktoś prasę pasową ? bo niby nie koniecznie trzeba mieć dużą ilość łąk - można podbić słomą i poplonami wykorzystanie tak ?> 

Opublikowano
Dnia 17.02.2022 o 11:24, danielhaker napisał:

i słusznie :)

W temacie MGR- Agencja do końca lutego ma rozesłać wszystkim pierwsze poprawki kto jeszcze nie dostał

To pewne info?

Mogliby w końcu wysłać, człowiek wiedziałby na czym stoi i można by przyklepać jakiś ciągnik z placu w miarę normalnej cenie.

Opublikowano

Claas arion 410, JD 5090m czy MF 5709M ? jakieś opinie ? na modernizację będę kupował jako ciagnik pomocniczy głównie do rozsiewacz opryskiwacz. Poprawki we wniosku zrobione czekam na wezwanie do podpisania umowy Lubelskie.

Opublikowano

Przyszły poprawki, jedna z nich to wyczerpująco opisać zapotrzebowanie w gospodarstwie na wnioskowane maszyny w odniesieniu do tabeli doboru maszyn tzn. że przejdą te maszyny po opisaniu takiego zapotrzebowania czy jednak mogą odrzucić? Już mnie denerwuje ten okres czekania. Realia są takie że za chwilę może się okazać że wogole z tego programu nie będę korzystał bo gospodarowanie coraz mniej opłacalne. Zniszczą rolnictwo - nie wyrobimy na nawozy, paliwo dniówki.

Opublikowano

To chyba logiczne że musisz uzasadnić wybrane maszyny i nie miej do nikogo pretensji, urzędnik też musi mieć "papier" że wnioskodawca odpowiednio dobrał maszynę bo on też jest z tego rozliczany. 

Opublikowano
13 godzin temu, forterra11441 napisał:

To pewne info?

Mogliby w końcu wysłać, człowiek wiedziałby na czym stoi i można by przyklepać jakiś ciągnik z placu w miarę normalnej cenie.

Info od pracownika Agencji. Czy pewne- w ciągu 8 dni się przekonamy ;)

Opublikowano
migacz napisał:

@hodowca mogę jd polecić. Fajnie rozłożony ciężar i idzie po wierzchu przy sianiu nawozu zadowolony jesteś z niego ? nie zniechęciło Cie to że jest składany w Indiach ?